Water wordt een steeds belangrijker onderwerp voor tuinders. Het gebrek van water tijdens droogte, maar ook de overvloed ervan tijdens stortbuien. Hoe ga je nu het beste om met droogte in de tuin met als tegenhanger tips tegen waterverspilling in de tuin.

Voorkomen van droogte in de tuin.

Wanneer je de tuingrond een beschermende laag geeft, dan zal deze minder snel uitdrogen. Dit werkt dus preventief in droge periodes en kan op meerdere manieren.

Plant bodembedekkers.

De aanwezige vocht in de grond zal minder snel verdampen. Deze bodembedekkers groeien onder de aanwezige planten door en vormen geen bedreiging. Voorbeelden van bodembedekkers zijn de schaduwplanten Bosanemoon, Kruipend Zenegroen en Schaduwkruid en het Penningkruid of de Bosaardbei.

Lijst schaduwplanten
Bodembedekkers beschermen de tuingrond tegen droogte

Strooi bodembedekking.

Strooi boomschors, cacaodoppen, kiezelstenen of houtsnippers over de tuingrond dit voorkomt dat de zon direct op de aarde kan schijnen en de grond uitdroogt. Het neveneffect is dat katten en slakken eerder zullen afhaken.

Tip: wanneer de plant op de juiste plek in de tuin staat, dan heeft deze minder hulp nodig.

Laat de bodem met rust.

Spit of schoffel niet in droge periodes. Je woelt de aarde om, zodat het vocht eerder verdampt. Mulch juist ter bescherming van de bodem. Er komen wormen en insecten op de vochtige bovenlaag af die de bodem juist meer lucht geven.

Breek de wind.

Als de wind vrij spel heeft in je tuin, dan drogen de borders en tuinaarde eerder uit. Plant een haag of plaats een scherm in je tuin waar je klimplanten tegenop laat groeien. Zo houd je het beschikbare vocht binnen je tuinmuren voor de wind ermee aan de haal gaat.

Bescherm gevoelige planten.

Gebruik vliesdoek om je kwetsbare moestuin te beschermen tegen de zon. Het houdt het vocht, de dauwdruppels vast en geeft dat later weer af aan de planten. Dat scheelt dan ook weer met water geven.

Vijf planten die lang zonder water kunnen.

Je kunt natuurlijk ook juist kiezen voor planten die lang zonder water kunnen. Ik zet er vijf op een rijtje:

 1. Kardoen (Cynara cardunculus);
 2. Zeekool (Crambe cordifolia);
 3. Lindheimers Prachtkaars;
 4. Rode Valeriaan;
 5. Acanthus Mollis.

Allen hoge zomerbloeiers die gedijen bij droogte en ideaal wanneer je zelf op vakantie wil gaan en je tuin bij thuiskomst in bloei aan wilt treffen.

Zorg voor verkoeling in de tuin.

Een vijver of greppel heeft als bijkomend effect dat het leidt tot meer verkoeling in de tuin.
Hier staan de zogenaamde ‘groene daken’ ook om bekend. Ze vangen op platte daken het hemelwater op, gedijen hier goed op en stralen verkoeling uit naar de omgeving. Je kunt vrij eenvoudig zelf een (blijvend) groene wand aanleggen in de tuin. Naast een lust voor het oog, zorgt het ook voor het drukken van de tuintemperatuur.

Hedera, kamperfoelie en Clematis groeien tegen een gaaspaneel

Leg zelf een koele, groene tuinwand aan

Met een parasol, schaduwdoek of parasolboom creëer je schaduw in de tuin, waar jij dat graag ziet.
Tuintegels in de tuin zorgen daarentegen voor het vasthouden van warmte en stralen deze warmte tot na zonsondergang uit.

Vang hemelwater op.

Stap 1 tegen het verspillen van water is natuurlijk het opvangen van regenwater. De regenton is hier het ultieme voorbeeld van. Wij hebben op het land een oude badkuip onder de regenpijp staan. Dat komt op hetzelfde neer. Zorg ook voor een overloop in je regenton voor het geval er meer valt dan in de ton past.
Ook kun je de dakgoot leiden naar een vijver, greppel of zompig gedeelte in je tuin. Het deel waar het wat moerassig mag zijn. Dit zal je direct merken in een aanzuigende werking van insecten als juffers en libellen. Water in de tuin voor vogels èn insecten blijft ontzettend belangrijk.

Slim gieten.

En tenslotte als je dan toch de tuin gaat bewateren, doe dit dan slim. Om te beginnen bij voorkeur met opgevangen hemelwater.
Ook het tijdstip van de dag en de manier van water geven speelt een rol om verspilling van water tegen te gaan. Giet op de koelste momenten van de dag zodat het water niet gelijk verdampt, dus in de vroege ochtend of de late avond.
Geef liever eenmaal veel water en dan een paar dagen niet dan twee maal daags een plonsje. De planten kunnen met hun wortelen zelf ook het een en ander reguleren. Deze wortels moeten wel diep genoeg groeien om zelf bij het water te kunnen.

Waterbesparende producten en handigheidjes.

Maak gebruik van slimme producten. De markt speelt handig in op mensen die waterverspilling tegen willen gaan. Er bestaan tuinbakken met een spons die het beschikbare water stelselmatig afgeeft.
Ik kocht stapelbakken van Elho om verticaal mee te tuinieren. Deze bakken gaan handig met water om. Door een overloop blijft er een laagje water in de plantenbak staan. En de niveaus geven water aan elkaar door, helemaal als je de extra gaatjes in de bovenste bakken doorprikt.
En zo zijn er meer automatische natuurlijke of technische watervoorzieningen verkrijgbaar.

waterbesparende plantenbakken verticaal tuinieren
Verticaal en waterbesparend tuinieren met Elho

Door een terracotta pot in te graven en de deksel daar bovenop te doen, kun je water geven onder het warme bodemniveau. Dit is een ideale manier om veelvragende planten als courgette en komkommer stelselmatig van hun natje en droogje te voorzien. Ook kun je een volle petfles op zijn kop ingraven.

Lees ook.

Sociale media.

Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?

Heb jij nog waterbesparende tips?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

14 Comments

 1. Anita Dokter 30 juni 2020 at 10:08 - Reply

  Handig overzicht!

  Ik moet nog wat planten erbij. Ik ga eens kijken naar dat lijstje die tegen meer droogte kunnen.

  Ik heb 2 regentonnen. Maar met een grote tuin zijn die elke keer zo leeg. Misschien nog keer één erbij kopen.

  Ik probeer er beetje op te letten als ik water heb waar ik bijv sla in gewassen heb om dat in de tuin te gooien bij planten.

 2. Krystle/Batboy 30 juni 2020 at 12:23 - Reply

  Handige tips.

  Wij hebben ook veel bodembedekkers zoals maagdenpalm en een regenton.

 3. Lucie 30 juni 2020 at 13:03 - Reply

  Gebruik het aanloopwater van de douche om buiten mee te gieten. Ook het water uit opblaasbadjes kan op die manier worden benut!

 4. Nicole Orriëns 30 juni 2020 at 13:04 - Reply

  Helaas, niet, maar wij overwegen nu wel een regenton!

 5. Tania 30 juni 2020 at 15:29 - Reply

  Handige tips, ga ik onthouden voor wanneer we onze tuin gaan aanleggen

 6. Maeva van Rijen 2 juli 2020 at 19:38 - Reply

  Mooi artikel hoor, deze kan zo in een tuiniermagazine.

 7. racheltjuh 3 juli 2020 at 08:32 - Reply

  water letten wij niet op met onze koi vijver want dat gaat 24/7 door ;) wel handige tips!

 8. Amy de Keijzer - Büttner 3 juli 2020 at 08:49 - Reply

  Wij hebben geen tuin, dus daar hoef ik me niet zo druk om te maken. Wel een paar plantjes in pot bij de voordeur. Die voorzie ik ’s avonds als de zon weg is van wat water.

 9. kiki 4 juli 2020 at 17:57 - Reply

  ik heb helaas (nog) geen tuin en al helemaal geen groene vingers, dus ik kan je helaas geen tips geven, maar de tips die jij geeft, ga ik wel onthouden voor als wij een huis gaan kopen

 10. Renata Feyen (@seadbeady) 6 juli 2020 at 11:28 - Reply

  Dat lijken me inderdaad best wel goede tips – ik heb zelf geen tuin maar een groot terras :)

 11. creatievelore 11 juli 2020 at 13:24 - Reply

  Zeer handige tips. Vooral met de steeds drogere zomers.

 12. Linda 13 juli 2020 at 09:19 - Reply

  In kies zelf ook graag voor planten die de bodem bedekken en hierdoor tegen uitdroging beschermen. Zo mooi om te zien hoe de natuur dit zelf kan regelen. En met een klein beetje help van ons natuurlijk ??

 13. Nelly 22 oktober 2020 at 09:23 - Reply

  Handig om dit overzicht te hebben, wij gebruiken de regenton als ‘bespaarder’.

Leave A Comment