In mei leggen alle vogels een ei, in april is dat precies wat een slak wil. Hoe zorg je er nu voor dat je oogst niet vroegtijdig verpest wordt?

Laten we het vooral simpel houden in de moestuin.

Als moestuin beginneling wil ik niet teveel hooi op mijn vork nemen. Ik sluit ons eerste moestuinseizoen graag geslaagd af. Daarvoor heb ik mijzelf voorgenomen om het mezelf niet te moeilijk te maken.

Eenvoudig te telen groenten.

Ik zaai wat makkelijk te telen groentes in en wacht op succes, de oogst. Wat zijn die makkelijke groenten dan?

 • wortelen, even afspoelen en ter plekke opeten;
 • rucola, je kan er altijd nog pesto van maken;
 • courgette met zijn prachtige gele bloemen;
 • lente-ui groeit vanzelf weer op als je de wortels nat zet;
 • radijs, al lust niemand dat.
Lente-ui is één van de groenten die na de oogst gemakkelijk doorgroeien

Tijdens het wachten bekruipt mij een naar gevoel.

Uit het verleden weet ik dat er veel konijnen en hazen op ons Landje zijn. Ik heb ze nog niet gezien, maar ze zullen wel willen smullen van het jonge loof. Op Pinterest vind ik een schat aan huis- tuin- en keukenmiddelen ter bescherming van je oogst. Sindsdien verzamel ik de plastic vorken van de snackbar en bewaar de eierschalen. Ook ben ik lid van een Moestuingroep op Facebook. Daar lees ik veel verontrustende meldingen over slakken. Ook zij hebben recht op leven, maar hoe verzoek ik ze vriendelijk om weg te blijven of vertrekken?

Hoe verdrijf je de slak vriendelijk?

Wetende dat slakken eitjes leggen in april, is de eerste tip om al voor Pasen op eierjacht te gaan. Dit doe je op vochtige, beschutte plekken net onder de grond of bladeren. Bij een succesvolle jacht scheelt dit je al snel zo’n 400 slakken per legsel.
Stel niet uit tot morgen wat je vandaag door een ander kunt laten doen! Lok de natuurlijke vijand van slakken en -eitjes: kikkers, vogels en zelfs egels. Deze hebben allen gemeen dat ze behoefte hebben aan water en aan wat beschutting.
Weet dat slakken een sterke hekel hebben aan bepaalde planten, wees slak onvriendelijk door Lavendel, Salie, Tijm, Goudsbloem (Calendula) of zelfs viooltjes te planten. Bovendien zorgen de bloemen voor een zonnige en vrolijke tuin.
Slakken houden ook niet van knoflook, dat heb ik expres naast de sla gepoot. Ook kun je er knoflookwater van maken en plantjes mee besproeien.
Net als katten, kun je slakken ook verjagen door de bodem te bedekken. Denk hierbij aan cacaodoppen, koffieprut en eierschalen. Zodoende verbouw ik sla met ei (en knoflook).

Sla met ei naast de knoflook tegen de slakken in de moestuin.

Sla met ei naast de knoflook tegen de slakken

Redactie: aanvulling artikel uit 2019:

Slakken bij de weeuwenteelt en wintergroenten.

Wat schetst mijn verbazing? De slakken hebben zich ook in de herfst, lees nazomer, tegoed gedaan aan de weeuwenteelt sla- en andijvieplantjes. Slakken zijn dus niet alleen actief in het voorjaar, maar ook later in het seizoen. Ook hebben ze een aanval uitgevoerd op de boerenkoolplantjes die we als winters superfood hebben geplant. Vreemd genoeg zijn tot nu toe alleen de groene boerenkoolplanten aangevreten, de paarse boerenkool is nog helemaal intact. Deze paarse boerenkoolplantjes hebben we als gebbetje geplant om onze dochters te foppen. Als de slakken ze over blijven slaan, dan zijn ze een blijvertje natuurlijk!

Slakken eten groene boerenkool, maar paarse boerenkoolplantjes niet.

Slakken eten de groene boerenkool, maar de paarse boerenkoolplantjes niet.

Zet Insect Heroes in tegen de slakken in je tuin.

Je kunt aaltjes inzetten tegen de naaktslakken in je tuin. Phasma is de natuurlijke vijand van verschillende soorten naaktslakken en zodoende een biologische oplossing voor de bescherming van je jonge moestuinplantjes.
De aaltjes zijn het beste toe te passen wanneer de slakken eitjes leggen in het voorjaar en najaar, dan haal je het beste resultaat met de natuurlijke bestrijding. Het wordt in poedervorm geleverd en is gemakkelijk op te lossen in water uit de regenton. Met een gieter verspreid je de phasma vervolgens eenvoudig door de perken en moestuinbakken. Dat doe je niet bij direct zonlicht, want dan drogen de aaltjes uit. De grond houd je nog zo’n twee weken vochtig, daar gedijen de insect heroes goed bij. Dit proces kan je jaarlijks herhalen voor een optimaal resultaat.

Lees ook.

Ben jij slak onvriendelijk?

*dit artikel bevat affiliatielinken*

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

12 Comments

 1. racheltjuh 30 maart 2020 at 09:14 - Reply

  nee ben niet onvriendelijk voor slakken haha ik roep mijn man dan en die zet hem buiten in een perkje

 2. Daisy de Vos Burchart 30 maart 2020 at 10:32 - Reply

  Wij hebben speciaal spul van HG voor slakken. Helaas ben ik rete allergisch voor die beesten en heb er ook een fobie voor… Als Jan er een ziet, mikt ie hem zo over het hek heen.. Niet de meest vriendelijke manier.. Maar goed we trappen ze ook niet dood en gooien er ook geen zout over heen..

 3. Marushi 30 maart 2020 at 14:11 - Reply

  Wat een handige tips voor slakken! Ik heb er laatst ook een paar in de tuin gevonden. Maar ik verbouw niks, dus mogen ze blijven.

 4. Caroline 30 maart 2020 at 14:57 - Reply

  Oh ja die slakken die alle mooie bladplanten opeten, dank voor je tips.

 5. Simone (@simscupoftea) 30 maart 2020 at 17:43 - Reply

  Wat een goede tips. Ik heb zelf totaal geen groene vingers, maar zodra onze tuin opgeknapt is, wil ik het wel proberen.

 6. Dhini van Heeren 30 maart 2020 at 20:51 - Reply

  Handig om te weten. Hier zijn veel slaken. Mijn man geeft een glas bier in de grond en komen de slaken erin

 7. Frederique 1 april 2020 at 10:14 - Reply

  Ik heb geen last van slakken maar wel van de kakkende katten van de buren, ik ga eierschalen en koffieprut proberen dan maar!

 8. Renata Feyen (@seadbeady) 8 april 2020 at 23:13 - Reply

  Wel een goede tip om slakken tegen te gaan :)

 9. Annie 30 augustus 2022 at 14:17 - Reply

  Ze leggen niet alleen in april eitjes, ook rond deze tijd, eind augustus. Ik heb weer heel wat gevonden gisteren.

  • lmcmr 30 augustus 2022 at 18:23 - Reply

   Dank je wel voor de tip!

 10. Amanda 3 oktober 2022 at 16:12 - Reply

  Wat een superhandige tips

 11. betty 8 november 2023 at 14:51 - Reply

  Wat een handige tips tegen slakken! Hopelijk werkt er 1 van

Leave A Comment