Eén van de zaken waar ik mijzelf erg prettig bij voel is het optimaal gebruiken van voedsel en het reduceren van (groen)afval. Zo strooide ik een tijd lang koffieprut van de koffiebonen in onze achtertuin tegen de katten. Nu houd ik ook de eierschalen apart.

Eierschalen als bron van kalk.

Je zult wel weten dat eierschalen kalk bevatten, tot 90% zelfs. Kalk hebben wij o.a. nodig voor onze botten en tanden. Maar met de pellen van je ei kun je ook je voordeel doen in de tuin als bodemverbeteraar. Het kalk wordt niet als zodanig opgenomen door de planten maar het neutraliseert de zuren in de grond. Zo strooien we kalk op ons gazon in de achtertuin om de groei van mos en onkruid tegen gaan. We hebben meer toepassingen voor in onze moestuin gevonden.

Moestuin hacks met eierschalen.

1 Tuintje van lege eierschalen.

Van je lege eierschaal kunt je een tuintje maken. Hartstikke leuk voor Moederdag met wat tuinkers erin. Je kunt de lege eierschaal ideaal gebruiken om in te zaaien of juist te verpoten. Op de schaal zelf kunt je schrijven wat en wanneer je gezaaid of verpoot hebt. Wanneer het plantje sterk genoeg is, dan kan je het met eierschaal en al ingraven in de grond. Dat beschermt het plantje wat tegen de koude en de schaal zal verteren in de grond.

2 Scherpe schillen.

Het uitstrooien van verpulverde eierschalen zou de slakken weghouden, de schillen zijn te scherp om overheen te glijden. Dat heb ik natuurlijk direct gedaan om de zojuist geplante slaplantjes. Ik zag er de grap van sla met ei in. Ook katten houden niet van de scherpe delen onder hun pootjes, maar ik houd niet van een witte achtertuin…

Fijn geknepen eierschaal tegen slakken

Toepassing van eierschalen als supplement.

Wanneer je de lege eierschalen even goed uitkookt en droogt, dan kan je ze zonder vlies fijnmalen tot calciumpoeder. Dit poeder moet je wel luchtdicht bewaren. Hoe gevarieerder de kippen of ander gevogelte gevoerd zijn, des te beter zal de kwaliteit van het calciumpoeder zijn. Het nuttigen van een half theelepeltje calciumpoeder per dag zal afdoende zijn. Dit kan je met veel water innemen of door de (drink)yoghurt roeren. Je kunt eierschalen net als het soepvlees ook meekoken in de bouillon.
Bij Eetgoedvoeljegoed.nl lees ik dat een schepje calciumpoeder in de koffiefilter de bittere nasmaak van de koffie weg zal nemen.

Vergeet ook de (huis)dieren niet.

Niet alleen mensen zijn gebaat bij het nuttigen van kalk, ook vogels, kippen en honden hebben er voordeel bij. Het zou helpen tegen diarree en het gevogelte kan het gebruiken bij het eieren leggen.

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel Wat helpt er tegen katten in je tuin?

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Weet jij nog een toepassing voor lege eierschalen?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

10 Comments

  1. Daisy de Vos Burchart 11 februari 2020 at 13:28 - Reply

    Wat een handige tips! Mijn man zijn inderdaad ook al dat je er heel veel mee kan.

  2. Krystle/Batboy 11 februari 2020 at 14:08 - Reply

    Ik gaf wel eens eierschalen aan mijn hond. Nu gooi ik ze altijd weg, wist het niet dat het ook goed helpt tegen slakken. Handige tips!

  3. miiwebeauty 11 februari 2020 at 14:30 - Reply

    Ik was al een tijdje bekend met het gebruik van eierschalen in de tuin. Ik wist niet dat je het ook als supplement kan gebruiken, maar dat lijkt me een beetje veel werk. Haha. Bedankt voor je tips

    Liefs,
    Wendy

  4. Dhini van Heeren 11 februari 2020 at 19:51 - Reply

    Ik heb ook gedaan maar als supplement heb ik nooit gehoord

    https://dhini.nl

  5. racheltjuh 11 februari 2020 at 20:11 - Reply

    handige tips!! maar het lijkt mij niet zo fris om die dingen te bewaren en denk dat ik het elke keer vergeet ;)

  6. Nicole Orriëns 12 februari 2020 at 10:54 - Reply

    Ik geloof dat sommige mensen ze ook gebruiken om kruiden in te laten groeien.

    • Linda Meester 12 februari 2020 at 11:47 - Reply

      Dat is handig in de eierdoos op de vensterbank en dan uitplanten in het eierdopje dat verteert op termijn

  7. Linda 13 februari 2020 at 21:19 - Reply

    Wat een goed idee zeg, ik zal het eens tegen mijn moeder zeggen! Die is dol op tuinieren en ook bezig met duurzaamheid. Dit komt dus mooi van pas.

  8. Amy de Keijzer - Büttner 13 februari 2020 at 22:55 - Reply

    Wat goed dat je (voedsel)verspilling optimaal tegen gaat!

  9. Majonne 19 maart 2022 at 15:41 - Reply

    Ik wist wel dat ze bij het gft afval konden en bij de composthoop, maar ik vind kruiden en plantjes erin zetten ook een super idee.

Leave A Comment