Eén van de zaken waar ik mijzelf erg prettig bij voel is het optimaal gebruiken van voedsel en het reduceren van (groen)afval. Zo strooide ik een tijd lang koffieprut van de koffiebonen in onze achtertuin tegen de katten. Nu houd ik ook de eierschalen apart.

Eierschalen als bron van kalk

Je zult wel weten dat eierschalen kalk bevatten, tot 90% zelfs. Kalk hebben wij o.a. nodig voor onze botten en tanden. Maar met de pellen van je ei kun je ook je voordeel doen in de tuin als bodemverbeteraar. Het kalk wordt niet als zodanig opgenomen door de planten maar het neutraliseert de zuren in de grond. Zo strooien we kalk op ons gazon in de achtertuin om de groei van mos en onkruid tegen gaan. We hebben meer toepassingen voor in onze moestuin gevonden.

Moestuinhacks met eierschalen

1 Tuintje van lege eierschalen

Van je lege eierschaal kunt je een tuintje maken. Hartstikke leuk voor Moederdag met wat tuinkers erin. Je kunt de lege eierschaal ideaal gebruiken om in te zaaien of juist te verpoten. Op de schaal zelf kunt je schrijven wat en wanneer je gezaaid of verpoot hebt. Wanneer het plantje sterk genoeg is, dan kan je het met eierschaal en al ingraven in de grond. Dat beschermt het plantje wat tegen de koude en de schaal zal verteren in de grond.

2 Scherpe schillen

Het uitstrooien van verpulverde eierschalen zou de slakken weghouden, de schillen zijn te scherp om overheen te glijden. Dat heb ik natuurlijk direct gedaan om de zojuist geplante slaplantjes. Ik zag er de grap van sla met ei in. Ook katten houden niet van de scherpe delen onder hun pootjes, maar ik houd niet van een witte achtertuin…

Fijn geknepen eierschaal tegen slakken

Toepassing van eierschalen als supplement

Wanneer je de lege eierschalen even goed uitkookt en droogt, dan kan je ze zonder vlies fijnmalen tot calciumpoeder. Dit poeder moet je wel luchtdicht bewaren. Hoe gevarieerder de kippen of ander gevogelte gevoerd zijn, des te beter zal de kwaliteit van het calciumpoeder zijn. Het nuttigen van een half theelepeltje calciumpoeder per dag zal afdoende zijn. Dit kan je met veel water innemen of door de (drink)yoghurt roeren. Je kunt eierschalen net als het soepvlees ook meekoken in de bouillon.
Bij Eetgoedvoeljegoed.nl lees ik dat een schepje calciumpoeder in de koffiefilter de bittere nasmaak van de koffie weg zal nemen.

Vergeet ook de (huis)dieren niet

Niet alleen mensen zijn gebaat bij het nuttigen van kalk, ook vogels, kippen en honden hebben er voordeel bij. Het zou helpen tegen diarree en het gevogelte kan het gebruiken bij het eieren leggen.

Lees ook

En op Thuisleven het artikel Wat helpt er tegen katten in je tuin?

Tuin- en Buitenleven op Social Media

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Weet jij nog een toepassing voor lege eierschalen?