We hebben niet allemaal een tuin op het Zuiden. Of misschien geniet je liever in de luwte van je tuin van mooie planten die beter gedijen in de schaduw. Dat kan allemaal. Speciaal hiervoor zet ik een aantal schaduwplanten in het zonnetje. Deze vaste planten zijn geschikt om te planten in vochtige borders in de halfschaduw of schaduw.

Een Schaduwrijke tuin.

Van halfschaduw wordt gesproken wanneer je tuin niet meer dan 4 uur zon per dag heeft. Dit kan komen door omringende gebouwen of hoge beplanting. In een schaduwrijke tuin komt het zonnetje niet meer dan twee uur per dag tevoorschijn. Niet getreurd, er zijn genoeg planten die het zonnetje in huis brengen vanuit de schaduw.

Schaduwplanten- planten.

De Spirea vormt prachtige pluimen die tijdens de bloeitijd in juni en juli zeker de aandacht trekken. Hij staat het liefst in de halfschaduw in een humusrijke grond. Vrouwentranen of gebroken hartje  is wel winterhard, maar verliest zijn blad. De hartvormige bloemen in meerdere kleuren zijn een ware publiekstrekker. De Herfstanemoon zorgt met zijn roze bloemen voor kleur in de tuin in het najaar. Daarnaast heeft hij ook nog eens een fraaie herfstverkleuring. Knip in het voorjaar de oude plantenresten af en geef organische mest. Diverse soorten varens staan graag in de vochtige schaduw, ze blijven wintergroen. Check wel of de bladeren niet al het water opvangen en de grond wel vochtig is onder het bladerendek. Zegge, Vedergras en Pampasgras blijven ook groen door het jaar heen. De Kerstroos, Hartlelie en Afrikaanse Lelie zorgen voor nog wat bloemen. En wat te denken van de geurende (Kuif)Lavendel.

Schaduwplanten- struiken.

De Camelia, heesterstruik, bloeit vroeg in het jaar in maart/ april. Wij hadden er één naast de voordeur tegen een muur staan. De bloemen werden wel snel losgelaten. De Skimmia kan goed tegen de  koude en blijft groen. Uit de roze-rode bolletjes komen witte bloempjes in de zomer. De Boerenhortensia is kleurrijk, makkelijk te onderhouden en zeer geliefd. Snoeien is niet nodig, knip alleen na de winter én voor 1 maart de uitgebloeide bloemen eraf. Bijna alle Rododendrons vragen om een zure en vochtige grond. Strooi daarom nooit kalk bij deze plant. In juni kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen en breng in het najaar een laag mulch aan. Taxus behoort tot de coniferen, is wintergroen en is een langzame groeier. Hij biedt een heerlijke beschutte plek voor vogels. Veel snoeien is niet nodig, knip hem wel af en toe bij om de struik in model te houden. Let op: deze plant is giftig, dus pas op met kinderen en kleine huisdieren. De Japanse Esdoorn (foto) staat gelukkig weer in de knop. Afgelopen jaar liet bij na de aanschaf van schrik al zijn bladeren vallen. We kijken uit naar de bloeitijd in mei.

Mooi hoekje in de tuin voor de Japanse Esdoorn

Schaduwplanten- bodembedekkers.

De Bosanemoon staat bekend om zijn stervormige witte, lila of roze bloemetjes. De Kleine Maagdenpalm zie ik hier in de buurt veel. Het plantje blijft groen in de winter en geeft onkruid (en katten) geen kans. Kruipend Zenegroen, Kruipklokje en Blauwkussen zijn als bodembedekker erg populair bij vlinders en bijen. De Ooievaarsbek is een veelzijdige plant die zich overal op zijn plaats voelt. ‘Dusky Crug’ heeft aantrekkelijke paars-brons fluweelzachte bladeren en prachtige roze bloemen.  Het Lelietje-van-Dalen kroop vroeger razendsnel om onze knotwilg heen en gaf sterk ruikende bloemetjes af in mei/ juni. Schaduwkruid de naam verraad het al, is een winterharde groenblijver. In maart komen er witte bloemen tevoorschijn.

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel Tips voor meer schaduw in de tuin

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij veel schaduw in de tuin?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

11 Comments

 1. strongbodynl 31 maart 2019 at 16:51 - Reply

  Ik heb geen tuin maar een balkon. Ik heb ooit een tuin cursus gedaan maar weinig onthouden Haha! Heb dus totaal geen groene vingers!

 2. Verena 2 april 2019 at 08:19 - Reply

  Wij hebben wel wat schaduw in de tuin, waar volgensmij niet de juiste planten staan. Goed om te weten dit!

 3. elianeroesthaakt 11 juli 2020 at 10:45 - Reply

  Zo’n Esdoorn wil ik ook al heel lang!

 4. racheltjuh 11 juli 2020 at 10:36 - Reply

  wij hebben van smorgens tot savonds zon in de tuin dus schaduw planten hebben weinig kans hier ben ik bang. nou heb ik al geen groene vingers en hebben wij ook weinig planten in de tuin, alleen japanse een paar maar verder niet

 5. Lindaschrijfthetop 11 juli 2020 at 11:33 - Reply

  Wij hebbeb heel de dag zon, maar ook een schaduwkant. Daar staat de jasmijn en onder andere de hortensia en de pieris.

 6. Life by - Mandy Eggens 11 juli 2020 at 22:53 - Reply

  Ik ben de laatste tijd helemaal into planten alleen ik woon nog thuis dus ik heb alleen kamerplanten. Kan niet wachten tot ik een eigen tuin heb en daar veel bloemetjes en plantjes etv heen kan zetten

 7. sandra 12 juli 2020 at 08:49 - Reply

  Ik heb enkel een groot terras en totaal geen groene vingers, maar kan een mooie tuin wel bewonderen

 8. Mieke | Miek's Mind 13 juli 2020 at 08:19 - Reply

  Ik heb helemaal geen tuin dus ook geen planten haha, heb enkel een balkon

 9. krystle/Batboy 14 juli 2020 at 06:21 - Reply

  Onze tuin is 1100m2 dus altijd wel een schaduwplek te vinden. En maagdendenpalm en kattenkruid hebben we ook veel.

 10. Marushi 14 juli 2020 at 21:08 - Reply

  Van onze tuin heb ik denk ik 30% schaduw en de rest zon. Ideaal voor mijn man en mij, want ik hou van zon en hij van schaduw.

 11. Nicole Orriëns 24 juli 2020 at 05:48 - Reply

  Wij hebben een hele grote tuin op het platteland, dus inderdaad ook wel schaduw. Dankjewel voor de handige tips dus.

Leave A Comment