Bij het woord Taxus denk ik aan hagen. maar ook aan giftig voor hoefdieren. Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over de Taxushaag. Ik vind meer informatie over de Taxus online en zet één en ander op een rijtje.

De Taxus.

De Taxus is een naaldboom uit het geslacht van de coniferen met lange naalden. Ook bij coniferen denk je waarschijnlijk gelijk aan een haag. Het is een soort die langzaam groeit en zeer oud kan worden. Kortom het is een goede investering om taxus kopen bij TaxusTopper.nl bijvoorbeeld. Je zult er lang plezier van hebben. Tenminste als je ze goed verzorgt.

Taxine.

Alle soorten Taxus bevatten de giftige stof Taxine. In principe bevatten alle delen van de Taxus de giftige stof, met uitzondering van de zaadkragen. De bessen zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. De pit in de bes, het zaad, is echter zeer giftig. Voor vogels is het eten van de bessen met de zaden niet dodelijk. Grazende (hoef)dieren kunnen doodgaan aan het eten van taxusbladeren. Houd dus rekening met de bereikbaarheid van de taxushaag.

De verzorging.

Taxus kan beter tegen droogte dan tegen langdurige vocht. Het is beter om de taxusplanten niet in de potgrond te poten, want deze houdt vocht te lang vast. De Taxus behoeft een niet schommelende zuurtegraad en een aanbod van mineralen uit de grond. Een bodemverbeteraar kan hierbij een uitkomst bieden. Ook kan je regelmatig wat houtsnippers na het hakselen onder de haag strooien. Deze worden langzaam afgebroken en geven dan de benodigde mineralen af.

Het snoeien van de Taxus.

Om je taxushaag vol en dicht te houden wordt aangeraden om tweemaal per jaar te snoeien. Aangezien de Taxus langzaam groeit, maximaal 30 centimeter per jaar, is het zaak er niet te veel vanaf te knippen. Tijdens het snoeien draag je handschoenen en gebruik je scherp geslepen gereedschap.
Idealiter snoei je na zonsondergang of op een bewolkte dag. Je wilt niet dat de nieuwe blaadjes verbranden. Snoeien kan eigenlijk altijd als het maar niet vriest. De twee aangeraden tijdvakken zijn van begin mei tot ongeveer half juli en van augustus tot en met september.
Naast de hoogte snoei je ook de breedte van de haag. De Baccata leent zich ook voor het snoeien in speciale vormen. De haagplant overleeft flink terugsnoeien en zelfs inkorten.

Doe goed met het snoeiafval van de Taxus.

Door de giftigheid is het van belang om zorgvuldig om te gaan met het snoeiafval. Dat heb je eerder ook kunnen lezen bij de Laurierkers. Nu is er bij het snoeiafval van de Taxus nog een bijzonderheid. In de snoeiperiode van 15 juni tot 31 augustus is de basisgrondstof die gebruikt wordt voor chemotherapie aanwezig in de Taxus, de stof baccatine. Dit zit alleen in jong blad, dus als je jaarlijks in deze periode snoeit, dan kan je het zorgvuldig snoeien en schoon inleveren bij de gemeente, plaatselijke tuincentra of tuin- en hobbywinkel. Lees er meer over bij Vergroot de hoop.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij een Taxushaag?

Bron afbeelding: Taxustopper.nl

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

  1. Lindaschrijfthetop 13 januari 2022 at 14:14 - Reply

    Ik heb geen Taxushaag maar ik zou de plant graag ter vervanging van de Buxus in de tuin willen hebben.

  2. frederique 13 januari 2022 at 17:56 - Reply

    Oh ja ik ken de besjes daarvan. Je leert als kind dat je ze niet in je mond moet stoppen. Ik wist alleen niet dat de plant zo heette. Je moet het maar net weten als je bijvoorbeeld een paard hebt.

  3. Nicole Orriëns 14 januari 2022 at 11:08 - Reply

    Nee, maar het lijkt me een goed alternatief voor een buxus haag vanwege de buxusmot en zo.

  4. www.jouvence.nl 14 januari 2022 at 12:38 - Reply

    Ik heb niet eens een tuin ;) Maar ik zou zelf ook nooit voor zo’n haag kiezen.

  5. Tania 14 januari 2022 at 16:39 - Reply

    Ondanks dat wij toch een redelijk grote tuin hebben hebben wij geen haag. Wel bomen

  6. Deborah 15 januari 2022 at 09:45 - Reply

    Mijn opa en oma hadden zo’n haag. En na het lezen van je log moet ik daar direct weer aan denken. Hij kon echt mega groot worden als je deze niet op tijd snoeit. Nee, zelf hoef ik deze haak niet in de tuin. Dan gaaf ik liever de voorkeur aan losse potten met planten en bloemen.

  7. Gea Scholtens - van der Werf 15 januari 2022 at 10:22 - Reply

    Wat een handig artikel. Zelf heb ik dus geen tuin, maar snap dat dit wel handig is voor mensen die z’n boom/haag hebben. Liefs Gea http://www.glamview.nl

  8. Mieke | Mieks Mind 18 januari 2022 at 09:22 - Reply

    Ik heb geen tuin haha dus ook geen taxus hihi

  9. WIllem de Wal 23 juni 2022 at 10:59 - Reply

    Vorig jaar mijn buxushaag vervangen door Rodondenderons vanwege de buxusmot die had toegeslagen. Maar de taxus had ook een mooi alternatief geweest.

Leave A Comment