Aangezien ik helemaal geen vooruitziende blik heb vind ik het eigenlijk wel leuk om ieder jaar een persbericht over tuintrends te publiceren. Lees je voor de zekerheid het bericht over de tuintrends van 2021 tot 2019 ook nog even om te kijken of het je is opgevallen in de tuincentra, media of tuinen om je heen?

Drie tuintrends voor 2022: Fresh Start, Bright and Breezy en Traditional Sentiment.

Tuinbranche Nederland signaleert drie tuintrends voor 2022: Fresh Start, Bright and Breezy en Traditional Sentiment. Ze hebben gemeenschappelijk dat in de tuin volop aandacht is voor klimaatbestendigheid en biodiversiteit. De trends dienen als inspiratie voor het ontwerpen van een nieuwe tuin of het aanpassen van een bestaande tuin. Uit onderzoek blijkt dat tuinbezitters graag met hun tuin bijdragen aan een beter klimaat maar niet weten hoe. Daarom heeft Tuinbranche Nederland een zogenoemde Groen Klimaatplein ontwikkeld dat in diverse tuincentra in heel Nederland te zien is. Er worden slimme, eenvoudige ideeën en producten gepresenteerd die positieve effecten hebben op klimaatbestendigheid.

Fresh Start.

De tuintrend Fresh Start laat een helder ingedeelde tuin zien met veel wit. Die kleur symboliseert een frisse blik op de toekomst. Het ontwerp en de vormen van bijvoorbeeld meubels en accessoires zijn eenvoudig en strak. Heldere kleuraccenten zoals paars versterken de uitstraling van wit. Daarnaast is er aandacht voor simpele, praktische oplossingen om efficiënt met de beschikbare vierkante meters in de tuin om te gaan. Fresh Start betekent ook het breken met oude patronen en een (nieuwe) start maken op gebied van duurzaamheid, klimaatoplossingen en biodiversiteit. Bijvoorbeeld door tegels (deels) te vervangen door gras of planten. Daarnaast zijn bijen, vlinders en andere bestuivers ook welkom in de tuin. Niet alleen door de nectarrijke beplanting, maar ook in een strak vormgegeven insectenhotel. Binnen de tuintrend Fresh Start wordt veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen.

De tuintrend Fresh Start
Credits foto Maayke de Ridder, ontwerp Louise Wright

Bright and Breezy.

Kenmerkend voor de tuintrend Bright and Breezy is de kleurrijke en vrolijke uitstraling. Zie de uitgelichte afbeelding. Alsof je elke dag in de tuin vakantie kunt vieren of een feestje kunt geven. In de tuin zijn verschillende hoekjes met elk een eigen functie. Een terrastafel om met familie en vrienden aan te borrelen, maar ook een plekje voor jezelf waar je even onbezorgd de boel de boel kunt laten. Een echte musthave is een hangmat om in alle rust een boek te lezen of een comfortabele stoel met uitzicht op de bonte bloemenborders. Die hebben een echte pluktuin uitstraling en zijn een walhalla voor vlinders en bijen. Verwildering en een beetje onkruid is geen probleem, zolang het maar niet de overhand neemt. Voor wie voor optimaal tuingemak gaat, kiest voor een robotgrasmaaier of een volautomatisch watergeefsysteem dat efficiënt met water omgaat. Door tegels te vervangen door gazon (of bloemenborders) wordt de tuin meer klimaatbestendig. Bij hevige neerslag is er dan minder wateroverlast. Ook een groen dak op bijvoorbeeld een schuur, carport of uitbouw levert een bijdrage aan het verminderen van wateroverlast. De zomerbloei is bovendien aantrekkelijk voor bestuivers.

Traditional Sentiment.

De trend Traditional Sentiment geeft de tuin warmte en geborgenheid met een sfeer geïnspireerd op de jaren 50. De tuin heeft door het gebruik van donkere, geruststellende kleuren zoals paars en bruin een nostalgische uitstraling. Toch is de tuin eigentijds door de toevoeging van grijstinten. Het gevoel van geborgenheid kan versterkt worden door klimplanten langs een muur of schutting te laten groeien. De borders zijn met smaak en aandacht aangelegd. Bijzondere planten verdienen een bijzondere plek en bloeitijden zijn op elkaar afgestemd zodat er prachtige en warme combinaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan dieppaarse sieruien (Alliums) die gelijktijdig bloeien met vingerhoedskruid (Digitalis). Geurende tuinrozen roepen een heerlijk, vertrouwd gevoel op. De bloemen hebben ook grote aantrekkingskracht op insecten. In de tuin volgens de trend Traditional Sentiment is tevens aandacht voor een moestuin. En dan eentje waar met zorg geselecteerde groenten of bijzondere fruitbomen worden geplant. Een moestuin kan een apart deel van de tuin vormen of gecombineerd worden met sierbeplanting.

De tuintrend 2022 Traditional Sentiment
Credit foto Maayke de Ridder, Chelsea Flower Show

Groen Klimaatplein.

Bij diverse tuincentra in heel Nederland is een Groen Klimaatplein te vinden dat ontwikkeld is door Tuinbranche Nederland in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Bezoekers vinden er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit stimuleren. Meer informatie inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente is te vinden op Groenklimaatplein.nl.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Volg jij de laatste tuintrends?

Credits uitgelichte afbeelding: Maayke de Ridder, ontwerp Philippa Pearson

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

10 Comments

 1. De trend Traditional Sentiment spreekt me het meest aan.
  Ik wist zelfs helemaal niet dat er echte tuintrends waren, ik doe altijd maar wat ikzelf gewoon leuk vind. AL had ik het wel kunnen bedenken natuurlijk, volgens mij vind je trends in alle aspecten van ons westerlijke leven.

 2. Plekjes om heerlijk te ontspannen in de tuin zijn zeker erg belangrijk, hier hebben we ook een hangmat

 3. Caroline 22 januari 2022 at 13:31 - Reply

  Wat een heerlijke tuintrends. Ik voel me tot alledrie aangesproken. Ook mooi om deze trends te mixen.

 4. Marie-Lise (tarotwijzer.be) 22 januari 2022 at 17:12 - Reply

  Ik ben echt gek op van die wilde bloemen-tuinen :) Kleur, goed voor de diversiteit en je moet niet altijd je gras afdoen :)

 5. Janet 22 januari 2022 at 21:14 - Reply

  Wat leuk zeg. Ik moet zeggen dat ik me helemaal niet bezighoud met trends voor de tuin en daarop inspeel. Ik mag al blij zijn dat het gras bij ons gemaaid wordt haha. Traditional Sentiment klinkt wel goed hoor.

 6. Nicole Orriëns 23 januari 2022 at 09:10 - Reply

  Wat een goed idee om in je tuin rekening te houden met het klimaat. De eerste foto vind ik meteen prachtig met al die fleurige bloemen!

 7. Hier niet echt een trendvolger al zijn wij wel echt van het meer groen dan steen in de tuin toelaten. Ook wel handig met kleine jongens die graag ravotten in de tuin.

 8. Simone 28 januari 2022 at 12:30 - Reply

  Wij hebben net een nieuw huis gekocht, tuin is daar vooral betegeld, maar voor de kleine toch wat (kunst)gras plaatsen denk ik. Trends mis ik meestal, haha.

 9. Mitchel 5 februari 2022 at 10:59 - Reply

  Ik volg weinig tuintrends moet ik zeggen. Wel kan ik genieten om in het voorjaar bloemen te kweken.

 10. Mirjam 26 juni 2022 at 08:23 - Reply

  Leuke tips. Binnenkort moet ik een heel nieuwe tuin voor ons inrichten.

Leave A Comment