Naast het spitten en inzaaien van een moestuin, willen we ook een pluktuin van het Landje maken. Zo’n bloemenveldje waar we regelmatig een paar bloemen kunnen plukken om dan thuis een weideboeket neer te kunnen zetten.

Pluktuin- het beeld.

Zoals bedacht willen we graag een weelderig geheel van bloemen. Niet geordend en gezien de biodiversiteit ook veelzijdig qua soorten. Een ware vlinder- en bijentrekker. En het zou fantastisch zijn als we er af en toe aan herinnert kunnen worden door een afwisselend bosje bloemen op tafel. Enorm leuk voor onze dochters. We hebben wel eens een pluktuin bezocht. Dat was wat vroeg in het seizoen en we waren met de fiets. Bedenk ik mij gelijk dat ik ook een Lathyrus tegen een gaasje op wil zetten. Daar moet ik wel werk van gaan maken.

Het eerste vaasje gevuld om thuis van te genieten

Plukveld- de locatie.

Qua locatie zoeken we een plekje waar we niet steeds langs of doorheen hoeven te lopen. Dus niet bij het huisje. Waar de bijen en vlinders ongestoord de gang kunnen gaan. En waar de zon vrij spel heeft, maar de wind niet. Eigenlijk komt de moestuin het dichtst in de buurt. Praktisch gezien kunnen de bloemenzoekers gelijk bevruchten in de moestuin.

Plukveld- de opzet.

Ik heb al een strook gespit langs de moestuin en vrijgemaakt van gras en boomwortels. Dat stuk moet ik nog zeker één keer goed doorharken en -schoffelen om het gras er goed uit te halen. Anders weet ik niet wat ingezaaid en wat er tussenuit getrokken moet worden. Ideaal hiervoor is de methode van het valse zaaibed. Je laat het geharkte veld 2 a 3 weken rusten. Dan kan je vervolgens de zaailingen eruit trekken voordat je het veld in gaat zaaien.
Ook heb ik eenjarig bloemenzaad geschikt voor 10m2 gekocht. Ruim twintig soorten die bloeien van mei t/m oktober en van veertig centimeter tot een meter hoog worden. Wanneer je niet alles wegplukt dan kunnen ze zaad schieten voor komend jaar. Een soort zichzelf inzaaiend bloemperk lijkt mij helemaal het einde. En ik ben dan ook erg benieuwd of het in de praktijk net zo mooi zal zijn als in onze dromen.

Twintig soorten eenjarige bloemen

Zomerbollen.

Langs het huisje, bij de fruitbomen en -struiken, hebben we al een grote groep zomerbollen ingegraven. Sommigen steken al voorzichtig een kopje boven het zand uit.

Snijbloemen.

De bloemen snijd je met een scherp mesje af bij voorkeur wanneer de bloem in rust verkeerd. Dat is in de vroege ochtend of na zonsondergang. Thuisgekomen snijd je de steel schuin af en zet de snijbloemen in een vaas gevuld met lauwwarm water. Dan zoek je een plekje voor je wildboeket uit de tocht en niet in de zon voor een langer houdbare bloemenpracht.

De Pluktuin- einde van het seizoen.

Wanneer alle bloemen uitgebloeid zijn laat ik ze zaad schieten voor het komende seizoen. Bij de laatste keer grasmaaien van dit seizoen maai ik de pluktuin ook mee. Nu is alles met de grond gelijk gemaakt.

De Pluktuin- het begin van het nieuwe seizoen.

Nog voordat we voor de eerste keer het gazon weer gaan maaien, zit ik op mijn knieën in het plukveld. Dit is het ideale tijdsstip om het gras en de brandnetels te trekken. Die zijn namelijk allang opgekomen, dit in tegenstelling tot de bloemzaden. De kluitjes aarde schud ik er goed af, net als de regenwormen die op de activiteit zijn afgekomen.
Wanneer het veldje opgeschoond is, strooi ik er wat bloemenzaad. Dit kan eigenlijk het hele jaar door. De zaden ontkiemen pas wanneer de tijd er rijp voor is.

Genieten van de pluktuin.

Inmiddels kijken we uit op een lekker rommelig veldje met bloemen midden in het grasveld. Ik ben druk met het eruit plukken van grassprieten en brandnetels om ruimte te houden voor de bloemen. De boterbloemen heb ik laten staan. De bloemen hebben zichzelf door gezaaid nadat ik afgelopen jaar niets heb verwijderd uit de pluktuin. En ik heb er onlangs twee zakjes gratis ontvangen bloemzaad bij gestrooid. Op dit moment voert een margrietachtige het voortouw, terwijl andere planten nog opkomen. 

pluktuin margrieten
margrieten

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij nog tips?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

3 Comments

  1. Ruth de smedt 13 juni 2022 at 06:05 - Reply

    Zalig om zelf een pluktuin te hebben???????

  2. Mirjam Hellingman 14 juni 2022 at 19:36 - Reply

    Lijkt mij heerlijk om door een pluktuin te kunnen lopen en zelf de mooiste bloemen te kunnen plukken om daarna thuis in een mooie vaas te zetten! Dubbel genieten!

  3. Jeanine 16 juni 2022 at 17:54 - Reply

    Bloemen die van mei t/m oktober bloeien? Daar heb je echt lang plezier van! :)

Leave A Comment