Afgelopen jaar was de Lathyrus een groot succes als onderdeel van onze pluktuin. Het is al weer de hoogste tijd om deze siererwt of pronkerwt voor te zaaien. Ik deel een stappenplan dat onverbiddelijk leidt tot een lang en fleurig ruikend succes op de langste dag in juni!

Lathyrus.

Lathyrus, ook wel siererwt of pronkerwt genoemd, is een één- of meerjarige klimplant met bloemen. Er bestaan wel 170 soorten van. Het heeft de eigenaardige gewoonte om op de langste dag te willen bloemen, dus tijdig (voor)zaaien geniet de voorkeur, tenzij je graag bloemen met kortere stelen plukt.

1. Zaden weken.

De siererwt heeft een harde schil. Het heeft veel zin om voor het zaaien deze te weken. Het vergemakkelijkt het uitkomen van de zaden. Neem een bakje of een bord en leg daar een vel keukenpapier of een koffiefilterzakje op. Deze begiet je met lauwwarm water en dan leg je het zaad er een lange nacht op om te weken. Het bord of de bak overdekt je vervolgens met huishoudfolie of ander plastic om de luchtvochtigheid hoog te houden. Wacht dan zo’n 8 a 10 dagen met zaaien tot de zaden ontkiemen, dus neem regelmatig een kijkje.

2. Zaaien.

Zaai in zaaigrond de gekiemde zaden voor. Dit kan in een closetrol of kartonnen eierdoos maar ook in een kweekbak. Dit doe je binnen en onder een dunne laag grond. Je houdt het geheel vochtig. Houdt er wel rekening mee dat het karton zelf veel water opneemt.

Lathyrus voorzaaien
De Lathyrus en een vreemde eend in de bijt….

3. Verpoten van Lathyrus.

Nadat de Lathyrus plantjes een aardig stukje boven de grond zijn gegroeid kan je ze verpoten naar een potje. Dit hoeft niet als ze zijn gezaaid in een closetrol of eierdoos. Je gebruikt potgrond en zaait de plant niet te diep. Je kan er alvast een stokje bij steken om langs te groeien. Daar kun je ook even mee wachten tot na het uitplanten in de volle grond.

4. Afharden.

Wanneer de plantjes zo’n 10 a 15 centimeter lang zijn dan kan het afharden buiten plaatsvinden. Houdt nog wel rekening met vorst en volle zon. Bouw het een klein beetje op en geef de zaailingen desnoods een stokje voor houvast.

5. Uitplanten.

Vanaf half april kunnen de afgeharde Lathyrus planten buiten gepoot worden in de volle grond van je pluktuin. Kies wel ieder jaar een andere zonnige locatie om schimmels minder kans te geven. Ze zijn met closetrol of eierendoos en al in te graven, deze zal naar verloop van tijd toch verteren. Maak deze wel goed nat voor het poten.
Zet tevoren het klimwerk klaar en leidt de scheuten hiernaar toe. Hiervoor kan je van alles gebruiken. Met bamboe stokken overbrug ik de afstand naar het wandrek.

Lathyrus uitplanten
Hier komt de Lathyrus die tot drie meter klimt

6. Verzorging.

Er zijn vele soorten pronkerwten te verkrijgen. De ene klimplant wordt wel drie meter hoog, de ander lijft steken op 30 cm. en is uitermate geschikt voor het poten in een kuip. Vergewis je hier tevoren van.
De klimplant is, naar keuze, af te toppen voor meer zijscheuten. Let erop dat de kiemplant niet teveel energie in deze scheuten hoeft te steken.
Door te dieven krijg je minder bloemen maar wel met langere stelen en grotere bloemen en andersom natuurlijk.
Wat sowieso ongeacht soort overeind blijft is dat je de Lathyrus bloemen moet blijven plukken om te voorkomen dat de plant peulen gaat zetten. Helaas worden deze peulen in Nederland niet rijp om zaad te kunnen oogsten.

Lathyrus plekje geven
De kortblijvende Lathyrus krijgt een plekje in deze pot

7. De Lathyrus bloemen.

De bloemen van de Lathyrus bloeien in vele kleuren en met meer of minder geur. Ze hebben harige stelen die graag het zonlicht blijven zien. Zet de geplukte bloemen daarom in een glazen vaasje zonder teveel water. Zo’n 3 cm. water is voldoende voor de stelen om te kunnen blijven ademen. Zet deze vaas niet te dicht bij de fruitschaal, want dan verwelken de Lathyrus bloemen sneller.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij al eens gepronkt met je siererwt?

Noot red.: dit artikel uit 2020 is aangepast

12 Comments

  1. Anita Dokter 11 maart 2020 at 14:29 - Reply

    Leuk!!

    Nog nooit gedaan maar wil ik wel keer gaan doen. Ze ruiken zo heerlijk weet ik nog uit de moestuin en bloementuin van mijn opa en oma.

  2. Nicole Orriëns 12 maart 2020 at 15:53 - Reply

    Nee, maar als ik de foto op het zakje met zaden zie, zou ik hem zo in de tuin willen zetten. Echt prachtig!

  3. racheltjuh 12 maart 2020 at 16:28 - Reply

    het eerste wat ik dacht was ….uhh de watte hahaha nee ik heb zo geen groene vingers en dit zegt mij allemaal niks

  4. Joanne 12 maart 2020 at 16:33 - Reply

    Nee, dat heb ik zelf nog nooit gedaan! Ziet er wel leuk uit.

  5. Jasmina 12 maart 2020 at 16:26 - Reply

    Ik heb er nooit zoveel geduld voor…wil altijd de zaadjes in de grond steken en dan meteen bloemen,haha!

  6. Linda 12 maart 2020 at 19:45 - Reply

    Dit zijn echt prachtige bloemen, groot gelijk dat je die in je tuin wilt hebben!

  7. schokokamel 14 maart 2020 at 17:55 - Reply

    Leuke uitleg! Wij hebben helaas geen tuin, dus moet nog even op zoek naar goede planten voor op balkon ?

  8. Marushi 16 maart 2020 at 20:52 - Reply

    Wat een mooie bloemen! Ik heb nu eindelijk een tuintje dus ben wel van plan om er bloemen te gaan planten!

  9. Yvonne 13 februari 2022 at 21:55 - Reply

    Ik kan niet wachten tot ik een tuin heb en dan ook uitgebreid kan zaaien! ?

  10. Adrienne 17 maart 2022 at 16:43 - Reply

    Ik heb ze 10 dagen geleden gezaaid, en ze zijn nu al zeker 10 centimeter gegroeid! Gaat hartstikke goed in eierdozen?

Leave A Comment