IJsheiligen is voorbij. Het tijdsstip van het poten van de Dahliaknollen in de volle grond is aangebroken. Hoe ga je nu eigenlijk om met zo’n knolgewas als de Dahlia?
Dahlia knolgewas.
Dahlia’s zijn er in verschillende kleuren, soorten en maten. De één nog mooier dan de ander. Wanneer je rekening houdt met de wensen van dit Mexicaanse knolgewas zal je beloont worden met een zomer vol bloemen. En hoe meer bloemen je knipt, des te meer zullen er voor terug groeien.
Dahlia’s wekken en stekken.
Voor het stekken van de Dahlia zal je de Dahliaknol eerst op moeten potten. Dit doe je vanaf januari in een mengsel van 1/3 deel zand, 1/3 deel humusgrond en 1/3 deel turfmolm. De pot zet je net als bij het voortrekken warm weg. In april als de jonge scheuten uit de knol schieten kun je gaan stekken. De uitlopers snijd je na zo’n drie weken met een scherp mes dicht bij de knol af. Haal de laagste bladeren eraf en halveer de overige bladeren. Dit stekje doop je in stekpoeder en poot je in stekgrond. Dit potje dek je af met huishoudfolie om het warm en vochtig te houden. Naar verloop kun je de stekjes verpotten naar een grotere pot. Dan gaan de algemene pootregels in.
Dahlia’s voortrekken.
Voor alle ongeduldige mensen die niet tot de IJsheiligen kunnen of willen wachten, kunnen de Dahliaknol voortrekken. Je geeft de knol alvast een goede en beschermde start. Als gevolg hiervan staat je Dahlia enkele weken eerder in bloei. Dit doet geen afbreuk aan de lengte van de bloeitijd van de plant. Sterker nog, deze bloeitijd wordt verlengd door het voortrekken van de knol.
Idealiter poot je de knollen in potgrond vanaf de maand maart. De pot zet je weg op een warme plek. Let er vervolgens bij het overpoten/ uitgraven op dat de nieuwe uitlopers niet van de dahliaknol afbreken. Of laat de plant in de pot langzaam wennen aan de buitentemperatuur door deze af te harden.
Dahliaknollen poten.
Dahliaknollen zitten vol met vocht. Precies dit is de reden dat ze slecht tegen vorst kunnen. Het poten van dahliaknollen in de volle grond kan na IJsheiligen plaatsvinden. Vergewis je van een vorstvrije periode van twee weken na het poten om onherstelbare schade aan de knol te voorkomen. De pootafstand tussen de Dahliaknollen is 40 a 50 centimeter. Het jonge blad van een ontspruitende Dahlia is een delicatesse voor de slak. Let hier op!
Dahlia poten in potten.
De pootafstand van de Dahlia neem je ook bij het poten in een pot ter harte. Deze vertaal je naar de grootte van de pot. Het steeltje van de Dahlia graaf je net in. De plant moet naar de warmte toegroeien. Denk erom dat de Dahlia in bloeitijd graag veel water drinkt. Dit water verdampt snel in potten.
Dahlia poten in de volle grond.
Poot een dahliaknol niet dieper van 5 centimeter in de grond. Het steeltje van de knol voelt idealiter het zonnetje branden boven zijn hoofd. Dan ontstaat de drang om te groeien. Hiervoor heeft de knol wel een slootje water nodig direct na het poten om hem even uit zijn winterslaap te doen opschrikken. Ook tijdens de bloeitijd is de Dahlia een gulzige drinker.
Verzorging van de Dahlia plant.
Een Dahlia houdt van een voedingsrijke bodem. Veel compost, bladaarde, potgrond of ander organisch materiaal is waar de Dahlia van houdt.
Als de dahlia plant circa 20 cm groot is, dan knijp je de top uit de kop, hierdoor vertakt de plant beter en geeft deze later in het seizoen meer bloemen. Wanneer de Dahlia in bloei staat is het aan te raden om stelselmatig de mooie bloemen en de uitgebloeide bloemen van de plant te knippen. Als reactie zal de plant ook meer bloemen laten groeien.
De hoge varianten Dahlia’s behoeven wat extra steun voor de lange stengels. Je kunt hiervoor een constructie opzetten of gebruik maken van andere stevige planten als buur.
Verzorging van de Dahlia bloemen.
Dahlia bestaan in 3 verschillende bloemvormen: enkelbloemige-, halfgevulde- en gevulde Dahlia’s. In alle kleuren behalve blauw groeien Dahlia planten van 15 centimeter tot wel twee meter uit. Het kan raadzaam zijn om deze bloemen te ondersteunen met een plantenrek tegen de wind en het knakken van de lange stelen tegen te gaan.
De snijbloemen blijft het langst in een vaas mooi staan als de stelen enkele seconden in kokend water worden gestoken. Je kunt de stelen ook dichtschroeien met een vlam. Hierdoor blijven de prachtige Dahlia’s nog langer vers.
Dahliaknollen rooien en bewaren.
Dahliaknollen dienen geoogst te worden na de lange bloeiperiode. Dat heet rooien. De grote plant zal strijdend tegen de elementen ten onder gaan. Voor de vorst de grond intrekt moeten de knollen uitgegraven worden. Je knipt de plant van de knollen af met een een flinke uitloper. De knol spoel je niet schoon en bewaar je gewikkeld in kranten op een luchtige, droge, donkere plaats.
Dahliaknollen scheuren of splitsen.
Scheuren is het afnemen van een knol waar minstens één scheutje op staat uit de kluit. Gebruik daarbij, indien nodig, een zeer scherp mes.
De hele grote knollen kun je splitsen voordat je ze oppot, dan heb je nog meer losse knollen. Trek de knol uit elkaar of zaag het met een scherp broodmes door. Ook bij het rooien van de Dahliaknol aan het einde van het bloeiseizoen valt de kluit al soms in delen.
Lees ook.
Tuin- en Buitenleven op Social Media.
Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!