Grasmaaien: de één heeft er een hekel aan, de ander vindt het net therapie. Ik reken mezelf tot de laatste groep. Ik vind het heerlijk om heen en weer te lopen achter de grasmaaier. Het ruimt zo lekker op in mijn hoofd. 

Grasmaaien.

Het maaien van gras kan je niet het hele jaar rond doen. Zo tegen de winter aan gaat de grasmat in ruststand en zou je er meer gras vanaf maaien dan eraan groeit. Dit heeft als nadelig gevolg dat mos, dat wel doorgroeit, de overhand kan nemen in je gazon. En dat is wat je niet wilt. Hoe moet het dan wel?

Waarom moet je frequent maaien?

We hebben net de grasmat vervangen en hebben ons er grondig in verdiept. Om te kunnen groeien heeft gras licht nodig. Wanneer het gras langer is, dan kan er minder licht bij. Als je het maait, kan er weer licht bij en krijgen de dunnere grassprietjes de kans om dikker te worden. Door regelmatig grasmaaien van maart tot en met november krijg je dus een dikkere grasmat met minder overlevingskans voor onkruid.

Niet te kort maaien.

Het gras mag dus niet te lang doorgroeien, maar ook zeker niet te kort afgemaaid worden. Dan krijgt de zon vrij spel en droogt het gras uit. Het verdord en geeft lelijke, zelfs kale plekken in je gazon als je niet uitkijkt. Voor siergras is de ideale lengte zo’n 3 centimeter. Voor een grasveld waar intensiever overheen gelopen wordt of zelfs op gespeeld wordt, is 4 centimeter de leidraad.

Wat te doen met grasmaaisel en herfstbladeren?

Als je het afgemaaide gras laat liggen, dan kan er minder licht bij je grasmat. Ook de luchttoevoer wordt er door verhinderd. Beter kun je het grasmaaisel opvangen of harken en op de composthoop gooien.
Je kunt in de herfst de grasmaaier gebruiken om de gevallen bladeren te hakselen. Dat geeft de grasmat in ruststand meer voeding en wat beschutting tegen de wintermaanden. #Laatzeliggen geldt niet voor herfstbladeren op je gazon. Dat verstikt je grasmat.

Het gras gemaaid en de herfstbladeren tegelijk gehakseld

De kantjes en om struiken en bomen maaien.

Naast een grasmaaier hebben we een bosmaaier. Deze wordt ook wel grastrimmer genoemd. Deze gebruiken we om rondom de bomen in het gazon en het pad langs de sloot te maaien. Dan kunnen we er beter bij.
Ook de randen van het gazon, voor de bloemperken en onder de fruitstruiken kunnen we beter maaien met de bosmaaier. Die is net even iets handzamer dan een grasmaaier.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Noot redactie: dit artikel uit 2020 is aangevuld.

Maai jij graag het gras?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

16 Comments

  1. lindaschrijfthetop 17 oktober 2020 at 12:05 - Reply

    Ik vind het heerlijk om gras te maaien. Even blik op niks en koppie leeg maken.

  2. Frederique 17 oktober 2020 at 13:03 - Reply

    Ik had werkelijk geen idee dat je niet altijd het gras kon maaien. Ik heb dan ook geen tuin of gras maar vind het alsnog wel interessant om dit soort dingen te leren!

  3. José 18 oktober 2020 at 19:10 - Reply

    Zelf heb ik geen gras en hoef dus gelukkig ook nooit gras te maaien. Wel interessant om te lezen aangezien we volgend jaar waarschijnlijk wel gras krijgen. Ik wist dit allemaal nog niet.

    • Anouk 21 oktober 2020 at 09:48 - Reply

      Mijn ouders hebben een gigantische tuin (voor- en achtertuin) dus heb wel veel moeten helpen met grasmaaien vroeger. Vooral de randjes en langs bomen vond ik lastig dus die tip over een trimmer is ideaal!

  4. kiki 19 oktober 2020 at 07:20 - Reply

    ik heb (nog) geen tuin, maar ik heb echt geen groene vingers en vind het ook niet leuk om in de tuin te werken. Mijn vriend wel en die zal dan ook het gras gaan maaien denk ik ;-)

  5. Janneke 21 oktober 2020 at 21:08 - Reply

    Wij hebben helaas geen gras. We hebben maar een kleine tuin en deze is betegeld met wel heel veel plantenbakken! Ik vind gras altijd zo lekker ruiken vooral het gemaaid is ?

  6. Nora 22 oktober 2020 at 07:46 - Reply

    Ook hier hebben we de laatste keer van dit jaar weer gemaaid gok ik… Ik zie het beduidend minder hard groeien waar ik in de zomer nog 2 keer per week moest! :)

  7. Eliatha Buurmans 22 oktober 2020 at 18:27 - Reply

    Ik mag dit weekend nog een x aan de bak. De tuin winterklaar maken.

  8. Caroline 23 oktober 2020 at 07:16 - Reply

    Ja grasmaaien vind ik best leuk, ondanks dat ik in het voorjaar extra irritaties krijg i.v.m. pollenallergie.

  9. mckleuver 24 oktober 2020 at 11:59 - Reply

    Gras heb ik niet, maar ik vind het zeer interessant om er meer over te lezen. En 3 cm lijkt mij ook zeer ideaal aan lengte. Vooral als je in de zomer met je voeten er heerlijk door kunt woelen.

  10. Juliette - Strongbody.nl 24 oktober 2020 at 12:56 - Reply

    Ik heb nu geen tuin meer maar vond het gras maaien inderdaad therapeutisch toen ik er nog eentje had.

  11. Sofie 25 oktober 2020 at 14:03 - Reply

    Wij hebben gelukkig vrij weinig gras in de tuin, dus wanneer ik het moet maaien is het geen flinke klus.

  12. Marianne 30 oktober 2020 at 13:40 - Reply

    Weinig gras hier, maar dat wat er groeit proberen we zo goed mogelijk te onderhouden.

  13. Lotte 30 oktober 2020 at 19:48 - Reply

    Nee, geen gras in de tuin…

  14. Liesbeth 2 november 2020 at 10:57 - Reply

    Ja wij maaien graag het gras. Zeker geen vervelend klusje. Je ziet er zo fijn resultaat mee;) 1.5wk terug de laatste keer gemaaid en bekalkt. De maaier kan weer even in de schuur blijven staan tot volgend voorjaar.

  15. Marian B 15 november 2023 at 13:13 - Reply

    Nee ik ben geen grasmaai liefhebber, dat doet mijn man.

Leave A Comment