Dat ik dol ben op grasmaaien is geen verrassing voor de vaste lezer. Ik loop fluitend achter onze benzine maaier en maai het liefste lange, rechte banen. Van de Reviewclub krijg ik het aanbod om vier weken lang de Bosch robotmaaier te testen en mijn bevindingen te delen.

Bosch Indego M 700 Robotmaaier.

De Bosch Indego M 700 robotmaaier maait tot 700 vierkante meter grasveld. Voor de kleinere oppervlaktes zijn er andere robotmaaiers als de S voor 500 m2. Wanneer er achter de letter een + staat dan is de robotmaaier te bedienen met een applicatie. Dat is bij de Indego M 700 niet het geval. Deze robotmaaier volgt een draadverbinding.

De installatie van de Bosch robotmaaier.

De handleiding van de Bosch robotmaaiers is zeer uitvoering en overzichtelijk. De verschillende types worden tegen elkaar afgezet in een grote tabel.
Menig stukje tekst wordt verduidelijkt met foto’s of afbeeldingen hoe het wel of juist niet moet. Eigenlijk is het een fluitje van een cent. Een update is in mijn geval niet nodig, anders had ik een USB moeten gebruiken voor het transporteren van de laatste update naar de robotmaaier.
Pas wanneer het laadstation een complete draadverbinding heeft, mag het apparaat onder stroom. Gelukkig was de accu al grotendeels in de fabriek opgeladen.

Het uitzetten van het maaiveld.

Gewapend met een hamer, een tang, de draadrol en een hele berg pins van hard-plastiek loop ik naar het grasveld. De plek voor het thuisstation van de robotmaaier is zorgvuldig gekozen. Deze moet er minstens anderhalve meter rechtuit erin kunnen rijden en het stroomdraad moet bij het stopcontact reiken. Dat is in ieder geval lang genoeg.
Met de tang maak ik het draad geschikt om in het laadstation te steken. Dan zet ik linksom het parcours uit. Minimaal om de 30 centimeter moet het draad vastgepind worden in het gazon. Onder dat draad mogen geen twee vingers te steken zijn, anders moet het strakker gespannen worden. Logisch, want anders zou de robotmaaier het draad door kunnen snijden. Het gevolg is wel dat er een heleboel pins het maaiveld ingeslagen of gedrukt moeten worden.

Bosch robotmaaier met draad en pins

Gelukkig is er een handige kartonnen meetlat toegevoegd want ik moet 30 centimeter uit de kant blijven. Tenzij het evenwijdig aan het veld loopt, dan gaan daar 5 centimeter vanaf. Dat heeft alles te maken met de draaicirkel van de Bosch robotmaaier.
Aan het einde van het parcours moet ik nogmaals met de tang het draad stropen om aan de achterzijde van het laadstation te steken. Nu kan de klep vastgeklikt, die maakt het laadstation water dicht. En kan het stroom erop.

Het eerste ritje van de robotmaaier.

De Bosch robotmaaier herkent dat er een veld is uitgezet en gaat over tot synchronisatie. Dat kan eventjes duren. Er is geen update vereist, dus ik stel de taal, pincode voor de diefstalbeveiliging e.d. in. De robotmaaier maakt een eerste rondje en verkent het parcours. Bij het terugkeren geraakt hij niet in het laadstation. Dat laadstation behoeft nog wat extra aandacht en zet ik ruimer op en waterpas. Vervolgens maakt de robotmaaier een Tuinkaart en vraagt wat ik graag wil. Daarbij komt de robotmaaier zelf met het voorstel om het stuk tweemaal per week te maaien. Ik kan de dagen en tijdsstippen gelijk invoeren in de kalender. Ook geef ik aan dat de robotmaaier iedere keer de kantjes naloopt (BorderCut). Dan druk ik op NU maaien, want ik ben ontzettend nieuwsgierig.

Uitgezet veld van de Bosch robotmaaier
Maaiveld uitgezet met draad en pins

De Bosch robotmaaier maait.

Er wordt aangeraden om het grasveld een eerste keer te maaien alvorens de robotmaaier aan het werk te zetten. De robotmaaier is met één of meerdere drukken op de knop in te stellen op het maaien van het gras tot 30, 40 of 50 mm. Ik begin zoals aanbevolen op 50 mm. Hij vertrekt uit zijn station en begint te maaien. Dat maakt zeer weinig geluid en ik kijk hem verbaasd na. Jammer dat ik op het blog geen video’s kan laden. 
De Bosch robotmaaier volgt het draad en steekt dan het veld schuin over. Dan maait hij schuin heen- en- weer. De robotmaaier is niet snel van zijn stuk te brengen. Bij een hindernis dan herstelt hij zich snel en vervolgt zijn pad. Hij krijgt de oppervlakte in één keer afgemaaid en keert terug op het station. Ik zie nauwelijks gras op het veld liggen en knipper met mijn ogen. Er zijn millimetertjes gras te vinden. Op deze wijze verstikt de bodem niet en wordt de grond niet uitgeput van grondstoffen. Eigenlijk mulcht de robotmaaier de bodem tijdens het maaien.

Het maaischema.

Ik kan zoals gezegd een maaikalender invoeren. Wanneer het laadstation en dus de robotmaaier onder stroom blijven staan, dan zal er volgens planning gemaaid worden. Ook kan ik als het mij even niet zint op de knop Nu Maaien drukken. Dan luistert de robotmaaier direct. Er wordt expres kris kras gemaaid, dat komt volgens Bosch het gazon ten goede. Wel mis ik mijn mooie, lange gemaaide banen in het gazon wel eens.
Desgewenst kan ik een extra tuinkaart invoeren van een specifiek gedeelte van de tuin. Mocht ik bijvoorbeeld onder de ligbedden gemaaid zien, dan kan dat. Moet ik natuurlijk wel even de ligbedden tijdelijk verplaatsen. De robotmaaier kan tussen een paadje van minimaal 1,35 m breed rijden en beschikt over een regensensor.

Uitbreidingen.

Mocht ik meer draad nodig hebben dan de 175 m. dan is dat apart aan te schaffen. Het kan simpel bevestigd worden met de twee meegeleverde kabelverbinders. Hetzelfde geldt overigens voor de pins, de haken.
De totale oppervlakte dient voor de Bosch Indego M 700 robotmaaier wel binnen de 700 vierkante meters te blijven. Dat halen de meeste gazons wel. 

Egels in de tuin.

Robotmaaiers komen de laatste tijd veelvuldig in het nieuws i.v.m. de egels in de tuin. De Egelwerkgroep vraagt om ervaringen van gebruikers en geeft alvast een aantal tips om ongelukken tussen de robotmaaier en egels te voorkomen:

Laat de robotmaaier alleen overdag rijden, verwijder op voorhand alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand (<4,5 cm) en met de nodige veiligheidsmechanismen. Bij het vinden van een gewonde egel kun je contact opnemen met de dierenambulance of een egelopvangcentrum.

Lees ook.

Hoe wordt jouw gras gemaaid?

Leave A Comment