Vroeger stak mijn vader met een schroevendraaier de paardenbloemen uit het grasveld en het onkruid tussen de stenen. Wij hielpen graag mee met dat klusje, maar eenvoudig ging dat niet. Nu hebben we toch een paar handige hulpjes gekocht! Zelfs onze kinderen lukt het in een handomdraai.

Handige hulpjes voor ons gazon.

Ons uitgestrekte grasveld is wel mooi groen, maar bestaat voor een getraind oog niet uit alleen maar gras. We proberen door regelmatig maaien het gras wat meer ruimte te geven om de strijd met ander (on)kruid als paardenbloemen, brandnetels, varens e.d. aan te gaan. We hebben ook al extra graszaad gestrooid.

Paardenbloemen.

Paardenbloemen bloeien vroeg in het seizoen en zijn van wezenlijk belang voor insecten. Nadat ze uitgebloeid zijn en voordat de nieuwe zaadjes weggeblazen worden, proberen we ze uit het gazon te steken. De paardenbloemen op de rest van het Landje laten we gewoon staan voor de vroege bestuivers.

Paardenbloemsteker.

De Talen Tools paardenbloemsteker is een eenvoudig verzinkt stalen tuingereedschap. Er zit geen poespas aan, anders dan, zoals de naam al doet vermoeden, een steker en een handvat van gewaxt hout. Na veelvuldig gebruik is de stalen steker nog steeds niet verbogen.
Je steekt deze langs de paardenbloem in de grond en wipt deze dan in één vloeiende beweging met wortel en al uit de grond.
Dat is prettig want als er ook maar één klein stukje paardenbloem achter blijft dan groeit het gewas weer op.
De kinderen vinden het leuk om te helpen en zijn iedere keer weer blij als ze de paardenbloem herkennen. Soms markeren ze deze eerst met houten stokjes in het grasveld.

Paardenbloemsteker

Onkruidsteker.

We hebben in het grasveld ook dieper geworteld, hardnekkiger (on)kruid dan de paardenbloem. Jonge varens, zelfs brandnetels grijpen we met een Fiskars onkruidsteker met voetplaat ook eenvoudig uit het grasveld of border. Je trapt de grijper (drietand) om de kluit heen de grond in, dan trek je het handvat richting jezelf en wipt zo het (on)kruid met wortel en al het grasperk uit. Wanneer je de buis terug duwt dan valt het getrokken kluitje eruit. Dit kan je dan boven je emmer of kruiwagen loslaten.

Fiskars onkruidsteker

Het gaatje dat overblijft in het gazon trap ik eenvoudig weer dicht en er is niet meer van te zien. Met deze twee tuinhulpen gaan wij de strijd aan zonder chemicaliën, op naar een grasgroen gazon!

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Gebruik jij al handige hulpjes in je gazon?

* dit artikel (uit 2020) is niet gesponsord

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

7 Comments

 1. lodi 23 juli 2020 at 14:32 - Reply

  Handige hulpmiddelen, ik ken dit helemaal niet, nu hebben wij ook geen grote tuin, maar onkruid is wel een doorn in het oog. Slim, zeker als je een grote tuin hebt.

 2. Nicole Orriëns 24 juli 2020 at 10:46 - Reply

  Ons grasveld ziet er armetierig uit door alle droogte. Maar nou ja, we willen nu ook niet gaan sproeien.

 3. racheltjuh 24 juli 2020 at 11:24 - Reply

  wij hebben een grote tuin maar geen van deze hulpmiddelen in huis haha, we hebben alleen een machine voor het onkruid te verwijderen maar meer niet

 4. Simone 28 juli 2020 at 10:47 - Reply

  Handige tools! De tuin doet mijn vriend altijd dus ik heb er niet veel verstand van haha!

 5. Saskia 28 juli 2020 at 11:26 - Reply

  He, die zijn handig. Een groen gazon vergt tijd en geduld :) en een paar handige tools dus.

 6. SeadbeadyBlogs (@seadbeady) 1 augustus 2020 at 00:03 - Reply

  Dat ziet er inderdaad iets handig uit – wij hebben een terras maar ook daar komt onkruid door :)

 7. Yvonne W. 2 november 2020 at 18:02 - Reply

  Erg handig hulpje!

Leave A Comment