In onze achtertuin wilden we graag een zo groot mogelijk stuk gras. De hovenier heeft dat aangelegd met graszoden. Na twee jaar zag onze gazon er niet meer zo groen uit als voorheen. Mos kreeg her en der de overhand en er ontstonden kale plekken. Wat we ook probeerden het werd niet beter. Al snel kregen we in de gaten dat er engerlingen in de grond zaten. De hoogte tijd om het (in 2020) eens grondig aan te pakken.
Engerlingen.
Engerlingen zijn witte larven van verschillende soorten kevers: johanneskever, bladsprietkever, meikever, junikever en de neushoornkever. Ze hebben een rood/ oranje kop en lijken op een hoofdletter C. Ze graven zich in de grond en doen zich na het overwinteren tegoed aan de wortels van het gras. Ze eten zich vol tot ze zich ontpoppen als kever en de hele cyclus weer overnieuw begint. De grasmat kan dit vaak wel aan, alleen de grote getale vogels die zich tegoed willen doen aan deze vette larven veroorzaken kale plekken op den duur.
Bestrijden van engerlingen.
Bestrijding van engerlingen vindt plaats tussen juni en oktober en zal een jaar later herhaalt moeten worden om de cyclus van de kevers/ larven te doorbreken. Er zijn meerdere chemische en natuurlijke bestrijdingsmogelijkheden. Je kunt natuurlijk de vogels wegjagen om grote schade aan de grasmat te voorkomen. Of je richt je op het bestrijden van de engerlingen of de kevers zelf. Dat laatste lijkt mij zeker niet de bedoeling.
Onze gemeente strooit knoflookpoeder op de voetbalvelden heb ik vernomen van de plaatselijke voetbalvereniging. Dit jaar zijn drie velden aangetast door de vogels op zoek naar larven.
Wij pakken het iets grondiger aan nu de graszoden niet aan lijken te slaan. We graven de hele tuin af.
De achtertuin afgraven en de grond zeven.
Een leuke klus nu we toch de deur niet uit mogen, anders dan voor noodzakelijke bezoeken. We graven de helft van de achtertuin af om deze te zeven en in te zaaien met graszaad. Zo’n 6 weken later zullen we het tweede deel doen. De larven zitten in het voorjaar hoger in de grond dan in de winter, dat scheelt in diepte. De graszaden en het mos laten de droge grond makkelijk los. De tuinaarde scheppen we door een tuinzeef.
Wat een leuke klus om samen met de kinderen te scheppen en zeven. De kiezelstenen, het aardewerk, puin, plastic, glas en doppen zeven we eruit. Dat niet alleen, de regenwormen worden aan de andere kant van de tuin in de borders uitgezet en van de engerlingen maken we het platte soort. De gezeefde aarde gaat terug de tuin in en wordt aan de bovenzijde aangevuld met aanplantgrond. Dat zaaien we vervolgens in met graszaad. We roepen in koor: “Kom op nou!” en al vrij snel worden de eerste grassprieten zichtbaar.
Nieuw gras zaaien.
Gras zaaien doe je het beste in het voorjaar of het najaar, dan ontkiemt het graszaad sneller. De bodem moet wat vochtig zijn en zal je twee a drie weken vochtig (niet drijfnat) moeten houden. Het graszaad hebben we eerst gemengd met de tuinaarde zodat we het beter konden strooien en verspreiden. De helft strooi je van links naar rechts en de andere helft van boven naar beneden. Aan de zijden strooi je iets meer voor een stevige grasmat. Na het harken bedekken met een dunne laag aarde en vervolgens wat aantrappen of aandrukken met een plank. En AFZETTEN, want er mag niet overheen gelopen worden!
Even wachten…
Dan begint het grote wachten, dat duurt niet lang trouwens. Vrij snel wordt de vlakte groener en groener. Wanneer je de zwarte tuinaarde niet meer kunt zien, dan kun je voor de eerste keer maaien. De grassprieten zijn 8 a 10 centimeter en maai je op de hoogste stand. Dit herhaal je in de opvolgende weken twee a drie keren en dan is je jonge grasmat klaar voor betreden.
In ons geval maken we ons op voor de tweede helft en hopen we iets meer spullen van waarde uit de grond te zeven. De bodem is er enorm van opgeknapt.
De stand van zaken 3 jaar later.
Er zijn inmiddels drie jaar verstreken en de hoogste tijd voor een update. De overlast van de engerlingen is even weggeweest. Af en toe lijken er wat eksters te pikken in het gras. Het gras blijkt aan de schaduwkant toch niet goed aan te slaan. We hebben er een border met schaduwplanten van gemaakt. Het stukje gras dat overblijft wordt steeds iets kleiner maar blijft zeer welkom voor de afwatering van regenval in de achtertuin. En wat betreft de engerlingen heb ik mezelf toch eens verdiept in de mogelijkheden van een natuurlijke bestrijding.
Natuurlijke bestrijding van engerlingen.
Zoals gezegd zijn Engerlingen een verzamelnaam voor verschillende soorten keverlarven. De larven doen zich tegoed aan de wortels van gras en tuinplanten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van deze keverlarven en dan in het bijzonder de Phora aaltjes. Deze wormpjes zijn op hun best bij een grondtemperatuur vanaf 15 graden Celsius. Ze dringen de keverlarven binnen en scheiden daarbij een bacterie uit die de larve doodt. Vervolgens doen andere bodemdieren zich tegoed aan de overblijfselen.
Toepassing van deze Insect Heroes.
Phora aaltjes zijn verkrijgbaar bij Insect Heroes. Ze worden in een poedervorm geleverd en zijn op te lossen in water. Met een plantengieter of sproeier verspreid je de aaltjes vervolgens met gemak door de tuin. Dat doe je niet bij direct zonlicht, want dan drogen ze direct uit. De grond houd je ook zo’n twee weken vochtig, daar gedijen de aaltjes goed bij. Dit proces kan je jaarlijks herhalen voor een optimaal resultaat.
Lees ook.
Tuin- en Buitenleven op Social Media.
Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!
Hoe ligt jouw grasmat erbij?
*dit artikel bevat affiliatie linken*
helaas heb ik een ieniemienie balkonnetje zonder gras dus. maar ik zou wel een tuintje met wat gras willen. dat vind ik er altijd zo heerlijk fris uitzien
Onze grasmat ligt er niet al te best bij. Door de droogte is het gelig en verpieterd…
Dat lijkt me inderdaad een leuk klusje om samen met je kinderen te doen :)
Wij hebben een balkon, dus helaas geen gras. Ik wil hierna wel heel graag een tuin met veel gras!
Wij hebben geen grasmat, en ik denk ook niet dat er ooit eentje komt haha. Lijkt me best veel gedoe, en ik wil niet al teveel tijd kwijt zijn aan mijn tuin.
Phoe wat een werk zeg! Hopelijk krijgen jullie er een mooie nieuwe grasmat voor terug!
wij hebben in de tuin ook een stukje kunstgras maar het is toch niet mijn ding