We kennen ze allemaal wel van die kleine zwarte vliegjes in je huiskamer. Helemaal in het seizoen wanneer je zaailingen aan het groot brengen bent in potjes in de vensterbank. Of van die gelige rag met beestjes in de van oorsprong exotische plant die je laat overwinteren in je kas of serre. Ik heb deze winter tot tweemaal toe spint in de gele peperplant in de vensterbank gehad. Om deze plaag niet over te laten slaan naar de andere planten in je huiskamer of tuinkas is het zaak om snel en effectief te reageren. Hoe doe je dat nu op een verantwoorde en natuurlijke wijze?

Rouwvliegjes plaag.

Rouwvliegjes, ook wel Varenrouwmuggen, steken je ondanks hun familienaam niet. Iedereen heeft ze wel eens in zijn kamerplanten gehad. Ze zijn niet schadelijk voor je plant maar de larven die uit de eitjes komen wel. Ze knagen aan het wortelgestel en houden van vochtige potgrond. Rouwvliegjes vliegen niet zo snel als fruitvliegjes dus grote kans dat je ze te pakken krijgt. Dat kan nogal eens een langdurige jachtperiode worden. Soms is voorkomen beter dan genezen. Je kunt ervoor zorgen dat je de planten niet teveel water geeft. Of gebruik maken van tal van huishoudelijke middeltjes om de rouwvliegjes weg te vangen. Wil je graag een effectieve én tegelijkertijd ook natuurlijke bestrijding inzetten dan helpen de verschillende producten van Insect Heroes je goed op weg.

Varenrouwmuggen of rouwvliegjes plaag natuurlijk bestrijden.

Een rouwvliegje van dichtbij vastgelegd door Insect Heroes.

Natuurlijke bestrijding van rouwvliegjes.

Rouwvliegjes kunnen het gehele jaar voorkomen in je binnenruimte en kas. Je kan rouwvliegjes bestrijden door ze te vangen op een klevend plaatje. Eén stapje terug is het inzetten van de natuurlijke vijand van rouwvliegjes. Dat is alleen zinvol als deze vijand vervolgens zelf geen nadelige effecten heeft. Dat is het geval bij het aaltje Felti die vooral effectief is bij lage temperaturen. In de kas kan de Felti vanaf 10 tot 20 graden Celsius bodemtemperatuur ingezet worden. Het aaltje dringt de larven van de Varenrouwmuggen binnen. De bacterie die vervolgens uitgescheiden wordt, doodt de rouwvliegjes binnen 2 a 3 dagen. De Felti worden als een poeder thuisbezorgd. Het poeder doe je samen met wat water in de gieter en daarmee geef je alle planten of de bodem water. Je zult begrijpen dat het vangplaatje i.c.m de aaltjes effectiever deze plaag zullen bestrijden. De Felti zijn ook in te zetten tegen andere plaagdieren in de tuin en hebben geen effect op bestuivende insecten en tuinvogels.

Spint.

Terwijl ik de gele Peperplant wilde laten overwinteren op onze vensterbank, is tot tweemaal toe een plaag van spint uitgebroken. Kasspintmijt kenmerkt zich door een dun web met kleine op spinnen lijkende beestjes. In eerste instantie zijn ze geel/ wit en de volwassen exemplaren variëren van een groen tot bruin/ rode kleur. De spintlarven en -mijten drinken het plantvocht uit het blad. Ze houden niet van lage temperaturen, dus ik heb de plant voor straf buitengezet. Dit laat niet onverlet dat de eitjes rustig in de potgrond wachten op betere temperaturen. Dus toen ik de peperplant weer naar binnen haalde, werd het een kwestie van aftellen tot de eitjes weer uit zouden komen. De tweede buitensessie heeft de peperplant helaas niet overleeft.

Natuurlijke bestrijding van spint.

Er zijn twee verschillende soorten roofmijten die graag de spint nuttigen. De Nicus is preventief of bij een lichte plaag te gebruiken. Persi is goed in te zetten bij een ernstige plaag van spint.
De Nicus worden door Insect Heroes geleverd in een kweekzakje, deze hang je in de aangetaste plant(en). Gedurende zo’n vier tot zes weken komen ze tevoorschijn. De Persi zitten in uitzetdoosjes en eten de spintmijten en eitjes vlot op. Ze planten zich snel voort, dus kunnen door hun aantal de plaag snel overmeesteren. Wanneer alle plaagdieren zijn opgegeten, verdwijnen de roofmijten door een gebrek aan voedsel vanzelf weer.

Natuurlijke bestrijding van een plaag. De Persi roofmijt valt de Spint aan.

De Persi roofmijt valt de volwassen spintmijt aan.

Over Insect Heroes.

Insect Heroes is in het leven geroepen om samen met jou voor een duurzame wereld te gaan. Die wereld begint volgens hen bij jouw eigen stukje groen. Dat eigen stukje groen waar jij nu al zorg voor draagt. Dat is het stukje groen waar zij onderdeel van willen zijn. Met het oog op ons doel nemen ze dan ook een enthousiasmerende rol aan. Een rol waar geen kans is op pessimisme, maar juist plek is voor de verwondering in jouw ogen. Wanneer je jouw favoriete plant met behulp van Insect Heroes weer ziet opbloeien als nooit tevoren. Om die reden kweken en leveren zij Insect Heroes.

Lees ook:

Heb jij wel eens last van een plaag?

* Dit artikel bevat affiliatielinken*

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment