Door de lockdown zijn huis én tuin weer opnieuw op waarde ingeschat. Deze trend trekt zich ook in 2021 door. We brengen meer tijd in en aan huis door. Ik zocht de nieuwste tuintrends uit en zet ze op een rijtje.

Kleurexplosie in de tuin.

In 2021 is het gebruik van uiteenlopende kleuren meer dan ooit in trek. Denk hierbij van pastelkleuren tot aan natuurtinten. Het gebruik van één basiskleur geniet hierbij de voorkeur. Hierbij wordt vaak voor grijs of zwart gekozen. Inkleuren is vervolgens eenvoudig door het gebruik van (vaste) planten en bloemen in de tuin aan te brengen. Ook het gebruik van kleurige accessoires en potten dragen zijn steentje bij.

Tuinmeubelen anno 2021.

De meeste mensen oriënteren zich een tijdje voor ze overgaan tot de aanschaf van een andere tuin set. Op dit moment in het tuinseizoen is een sterke toename aan comfortabele tuinmeubelen te zien. Natuurlijk wil het oog ook wat, maar de insteek is comfort. Gebruik van veel kussens en een horizontale zit- ligverhouding voeren de boventoon. Deze tuinmeubelen nemen wat meer ruimte in dan de standaard tuintafel met vier stoelen. Houd hier rekening mee.

Duurzaamheid, verduurzaming.

Het heeft even een aanloopperiode nodig gehad, maar de duurzaamheid sijpelt druppelsgewijs door in de tuin. Niet alleen wordt het kunstgras geproduceerd van gerecycled materiaal. Ook bloempotten en tuinmeubilair wordt bij voorkeur duurzaam geproduceerd.
Ook het (her)gebruik van planten krijgt een steeds duurzamer tintje. Er worden kneusjes aangeboden en gewezen op overconsumptie van planten. Ga voor vaste planten luidt hierbij het steeds luider wordende advies.
Onder dit kopje valt ook het doordachte gebruik van water en opvangen van regenwater. Loskoppelen van het riool en het wippen van tuintegels dragen bij aan een beter leefklimaat.

De natuur neemt de tuin over.

Doordat de particulier zich steeds beter kan laten informeren, is er meer aandacht en ruimte voor de natuur in de tuin. De schutting wordt een (blijvend) groene wand. Maai-niet-in-mei en laat wat rommel liggen in de tuin werpen zijn vruchten af. Al is het soms maar een vierkante meter die ingezaaid wordt met bij-vriendelijke zaadjes, alle beetjes helpen. De tuin anno 2021 wordt steeds meer een privé natuurgebied.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Volg jij de tuintrends?

Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

One Comment

  1. Guy_VO 29 juni 2021 at 19:21 - Reply

    “duurzaamheid sijpelt door in de tuin” want “kunstgras geproduceerd van gerecycled materiaal”
    Serieus? Er is weinig zo helemaal het tegenovergestelde van duurzaamheid als kunstgras – gelijk op welke wijze dat kunstgras geproduceerd wordt.

    “De tuin anno 2021 wordt steeds meer een privé natuurgebied” Toch eerder een plastic tapijt, lijkt me dan.

Leave A Comment