Wij willen veel groen in de achtertuin. Aan één kant scheidt een muur van bakstenen onze tuin met de buren. Aan de de andere kant is dit een dunnere wand van aaneengesloten platen. Deze was bij aankoop van ons huis créme van kleur en hebben we donkergrijs gespoten net als de schuur. Aan de voet van de muur staan onze waterschalen voor vogels en insecten. We willen graag zelf een groene wand aanleggen.

Verticaal tuinieren.

Je hoort steeds vaker over het zogenaamde verticale tuinieren. Een ideale mogelijkheid om ruimte besparend te tuinieren. In ons geval houden wij gewoon van veel groen om ons heen. Lees meer over verticaal tuinieren op Tuin- en Buitenleven.

Zelf een groene tuinwand maken.

Eigenlijk is het zelf maken van een groene wand eenvoudig. Wel is het afhankelijk van de scheiding die je al hebt staan. De gaasschermen met een maaswijdte van 10×10 cm. zijn gemakkelijk te bevestigen aan een houten schutting of stenen muur. Wanneer je de afscheiding helemaal uit schermen wilt laten bestaan, dan dien je gaaspanelen te kopen of hardhouten palen tussen de gaasschermen te slaan.

Verzinkt stalen gaasscherm.

We hebben de stenen panelen opgemeten en een verzinkt gaasscherm gekocht. Dit verzinkte staal gaat roestvorming tegen. Het draadscherm hebben we bevestigd op de drie tussenpalen met gaasmatklemmen. Het rek is grijs gespoten, zodat het niet zo zou schitteren. Deze wand is aan de schaduwkant van de tuin, want de vrolijke klimmers kunnen we aan de zonzijde laten groeien.

Gaasmatklem

Geul met (groenblijvende) klimplanten.

Onder het gaasscherm van 2.50 m. breed hebben we een geultje gegraven en gevuld met tuinaarde. Voor deze breedte hebben we vijf hedera’s gepoot, die waren pas zo’n 25 cm. hoog, maar zijn in een jaar al tot halverwege bijgegroeid. Het zijn groenblijvers dus daar genieten we het hele jaar van.
Voor de broodnodige variatie met bloemen staat er een Clematis en een Kamperfoelie tussen. Die groeien allebei harder dan de Hedera en hebben we door het bovenste gedeelte gevlochten.
In het moestuinseizoen plant ik er Oost- Indische kers of Lathyrus tussen.

Kamperfoelie

Onderhoud van de groene tuinwand.

We vlechten de planten regelmatig door het gaaswerk. Wat er aan de bovenzijde uitsteekt, dat knippen we gewoon af om burenoverlast tegen te gaan.
De klimplanten willen niet alleen wat water aan de wortels, ook vinden ze het heerlijk om met enige regelmaat gesproeid te worden.
Tussen de planten hebben we kiezelstenen gestrooid om onkruid en graven, d.w.z. poepen van buurkatten tegen te gaan. Er staat ook een Kat weg plantje tussen de klimplanten.

Tuinscherm aan de zonzijde.

Aan de zonzijde van de tuin staat, zoals gezegd een muur, daar hebben we een verzinkt scherm op bevestigd met haken. Dit gaasscherm is desgewenst (in de winter) te verwijderen en ook te verplaatsen. Het hoefde niet tot de grond te reiken want rechts ervan hebben we een Gouden Regen (Wisteria) geplant in de border. Die hebben we met rubber binddraad naar het gaasscherm geleid. Het kan een aantal jaren duren voor deze bloemtrossen geeft, niet noodzakelijk blauw trouwens. Eerst wordt alle energie in groei omgezet. Dat is te omzeilen door een grotere variant (2/2.5 m.+) aan te schaffen.
Meestal hebben we in de pot op poten ook een klimplant staan die het scherm gebruikt om hoger te groeien.
Zo hebben we toch nog eenvoudig en voor niet teveel moeite twee mooie groene wanden in onze achtertuin.

Gouden Regen

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Noot redactie: dit artikel uit 2020 is aangevuld.

Heb jij al een groene wand?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

17 Comments

 1. miiwebeauty 6 juni 2020 at 10:58 - Reply

  Groen in de tuin is inderdaad prachtig. Wij zijn bezig met de tuin te verbouwen. Het is nu een grote zandbak. Wat ben ik blij als alles mooi strak en met groen en bloemetjes opgevuld is!

 2. Nicole Orriëns 7 juni 2020 at 08:08 - Reply

  Ja absoluut! Veel mooier dan tegen zo’n schutting aankijken. Ik vind dit een mooie methode om een groene muur te maken in je tuin.

 3. Tania 7 juni 2020 at 12:53 - Reply

  Wat een leuk idee. wij moeten onze tuin nog inrichten maar ga dit zeker in het achterhoofd houden

 4. Marushi 7 juni 2020 at 20:52 - Reply

  Ik vind het er erg mooi uitzien! Maar ik heb gemerkt dat ik toch wat minder groen in de tuin wil. Ik had laatst last van bladluizen en daar werd ik echt niet blij van! Brr..

 5. racheltjuh 8 juni 2020 at 18:00 - Reply

  het ziet er mooi en gezellig uit maar het zou voor ons niks zijn, we hebben niet echt groene vingers en over de beestjes maar niet te spreken ;)

 6. Amy de Keijzer - Büttner 9 juni 2020 at 18:04 - Reply

  Hier helaas geen tuin, maar als we ooit een huis met tuin kopen, dan komen er in ieder geval een hoop planten in.

 7. mckleuver 10 juni 2020 at 19:36 - Reply

  Het lijkt me goed als meer huishoudens een voorbeeld nemen aan jullie tuin. Zo mooi groen en dat is veel beter te behappen bij (uitermate) droog weer.

 8. Jasmina 10 juni 2020 at 20:04 - Reply

  Wow wat lijkt dat supee gezellig

 9. Caroline 10 juni 2020 at 21:04 - Reply

  Ja ik houd ook zo van groen. Veel tuinen hebben van die lelijke schuttingen, zo ongezellig. Zo’n verticale groene tuin is echt een uitkomst.

 10. verklaproos 13 juni 2020 at 10:53 - Reply

  Ik hou van groen en bloem! Maar niet van snoei haha. Ik sta maandelijks te vloeken tegen m’n klimop maar ben wel blij met t groene uitzicht!

 11. kool-family 15 juni 2020 at 08:16 - Reply

  Goede tips! Ik heb jouw blog pas ontdekt, maar blijf je zeker volgen.

 12. lodi 18 juni 2020 at 12:47 - Reply

  Absoluut en wat jullie hebben gedaan vind ik dan ook echt super mooi. Goede tips geef je weer!

 13. Simone 23 juni 2020 at 15:17 - Reply

  Zo’n wand ziet er altijd reuze gezellig uit!

 14. Daphne Wessel 22 oktober 2020 at 11:52 - Reply

  Prachtig! Mijn schutting is bedekt met Oostindische kers en passiebloemen. Ook een mooie combi

 15. Liesbeth 2 november 2020 at 09:17 - Reply

  Een groene wand of groene afscheiding is altijd mooier dan een schutting! Ook een groene schutting ;)
  Beter voor milieu maar belangrijker voor de biodiversiteit. Wij als mensen hebben er plezier van maar ook zeker de dieren!

 16. Marian B 15 november 2023 at 13:21 - Reply

  Een groene wand is mooi. Wij hebben nu een grote, vrije tuin. En gaan nu voor een heg.

 17. Noortje 16 november 2023 at 06:15 - Reply

  Heel erg mooi! Wij hebben er ook een!

Leave A Comment