Het was warm buiten op het schoolplein en ik weet nog goed dat de kleuterjuf limonade maakte met witte bloemetjes. Die geur zal ik nooit vergeten en rook ik afgelopen week op ons eigen land. De smaak kan ik mij niet herinneren. De hoogste tijd om de vlierbloesem schermen te plukken en te verwerken in de buitenkeuken.

Vlierbloesem.

De vlierbloesemstruik bloeit in juni, dat verklaart al een hoop. Het is dan zaak om de volledig in bloei staande schermen te plukken of knippen en vrijwel direct te verwerken. Voor consumptie gebruik je alleen de bloesem, de steeltjes zijn niet lekker maar staan soms wel decoratief. Na het wildplukken schud je eerst de insecten uit de takken.

recept vlierbloesem limonade en siroop
Deze vlierbloesem scherm laat je eerst volledig tot bloei komen

Je kunt naast limonade ook ijs, salade of andere gerechten van vlierbloesem maken.

Recept- Vlierbloesem limonade.

Je plukt 10 grote schermen vlierbloesem. Deze was je niet, maar wel schud je ter plaatse even de insecten en ander ongewenst materiaal eruit.
Thuisgekomen pak je een grote kom of kan en vul je deze met drie liter kraan- of bronwater. Daar stop je de ongewassen schermen in en knijp je een (biologische) citroen bij uit. De tweede en derde citroen snijd je in parten en voeg je erbij met drie klontjes suiker of zoetstof. Dit laat je 24 uur weken in de koelkast.
Daags later zeef je het vocht door een schone theedoek of koffiefilter en is je limonade klaar. De vlierbloesem limonade is een week gekoeld houdbaar.

Tip: Mocht je de smaak van de vlierbloesem te overheersend vinden, knijp dan de geweekte citroen(en) er extra doorheen.
Variatie tip: vul een half glas vlierbloesemlimonade aan met bruisend water voor een extra verfrissende smaak.

Kilner Drankdispenser.

Deze en andere limonades serveren wij in een grote glazen drankdispenser van Kilner Original. Dat staat heel feestelijk en zomers. Voor een nog feestelijker aanzicht zou je er takjes vlierbloesem erbij kunnen doen.
Het grote voordeel is dat zelf de kleintjes zelf limonade uit het kraantje kunnen tappen. En de dispenser afgesloten is voor insecten die op de zoetigheid afkomen.

Recept- Vlierbloesem siroop.

Wil je iets langer van de vlierbloesemsmaak genieten dan is het maken van vlierbloesemsiroop aan te bevelen. Dit is langer houdbaar dan de vlierbloesem limonade.

recept vlierbloesem siroop en limonade
Vlierbloesem schermen

Pluk 20 schermen vlierbloesem zoveel mogelijk zonder de stelen en doe deze ongewassen in een kan met anderhalve liter water. Snijd één citroen in schijfjes bij. Laat de kan 1 tot 2 dagen afgesloten en in het donker staan. Zweef daarna het vocht en breng dit al roerend aan de kook met 1,5 kilo (riet)suiker. Laat het even pruttelen en giet het siroop af in gesteriliseerde of uitgekookte flessen en sluit deze luchtdicht af. Wanneer je wat citroenzuur toevoegt smaak de siroop frisser en is het langer houdbaar.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij een vlier in je tuin of buurt staan?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

12 Comments

 1. Nicole Orriëns 19 juni 2020 at 12:42 - Reply

  Nee helaas niet! Het lijkt me wel heel leuk om zelf deze siroop te maken anders!

 2. Amy de Keijzer - Büttner 19 juni 2020 at 21:10 - Reply

  Mijn ouders hebben er een en ik kan er niets aan doen, maar ik vind ze dus echt stinken :D

 3. miiwebeauty 19 juni 2020 at 21:55 - Reply

  Ik denk het niet… Jammer maar ik ben wel heel benieuwd.

 4. racheltjuh 22 juni 2020 at 16:35 - Reply

  ik vind ze vies ruiken haah sorry

 5. Simone 23 juni 2020 at 15:06 - Reply

  Wat grappig dat je er zelf siroop mee kunt maken. Maar lekker ruiken ze idd niet haha

 6. Marushi 23 juni 2020 at 20:50 - Reply

  Wat een leuke recepten! Ik heb er zelf helaas geen een in de tuin of buurt staan.

 7. Ik vind limonade en zelfs schuimwijn op basis van vlierbloesem enorm lekker, dus dit is wel interessant, ik vroeg me steeds af hoe ze dat deden

 8. Renata Feyen (@seadbeady) 26 juni 2020 at 13:43 - Reply

  Wat leuk dat je zo zelf je limonade kan maken – dat zal altijd beter zijn dan uit de winkel vermoed ik :)

 9. Deborah 26 juni 2020 at 16:05 - Reply

  Geweldig!! Nooit geweten dit?! Ben heel benieuwd waar het naar smaakt.

 10. Nora 22 oktober 2020 at 07:57 - Reply

  Oh wat een goed idee!! Nu nog even uitzoeken waar ik de vlierbloesem kan vinden in de natuur! En uiteraard nog eeeeeeven wachten tot juni :)

 11. Flor 22 oktober 2020 at 11:09 - Reply

  Een goed recept! Eerdere limonadeversies proefden vaak wat wrang, en sindsdien heb ik me nooit meer aan vlierbessen gewaagd (jammer, want ik hoef ze niet ver te zoeken). Wat extra citroen is een goede tip.

Leave A Comment