Het belooft een goed rode bessen jaar te worden. De voortekenen zijn gunstig. Ik moet alleen nog even wachten tot de gehele tros roodgekleurd en opgezwollen is. Dan zijn de bessen lekker zoet en sappig. Van de zwarte bessen maak ik ieder jaar een dessertsaus. Voor de rode bessenoogst ga ik eens op zoek naar een ander recept.

Rode bessen.

Net als vele andere soorten bessen, behoort de rode bes tot de aalbessen familie. De rode bessen trossen groeien aan bessenstruiken in de volle grond. Je kunt ze oogsten tussen eind juni en augustus. Dat doe je pas wanneer het hele trosje gekleurd is. Dit om te voorkomen dat je heel arbeidsintensief enkele bessen ertussenuit moet plukken. Hierbij zullen ook veel rode bessen op de grond vallen. Het blijft ieder jaar wel weer spannend wie er dit jaar mag oogsten. Het zal niet de eerste keer zijn dat vogels je te vroeg af zullen zijn en in één dag tijd alle rode bessenstruiken kaal vreten. Ook mieren zijn dol op deze ietwat zure bessen.

Lekker hoor!

In tegenstelling tot de zwarte bessen zijn rode bessen rechtstreeks van de struik te eten. Even rissen, schoonspoelen en genieten maar. Je kunt de rode bessen in de yoghurt of kwark met wat muesli of cruesli doen. Met ander zomerfruit in de fruitsalade of in een schaaltje enkel met wat suiker eroverheen. Natuurlijk kan je ook een handje door je smoothie strooien of als garnering langs je opgemaakte bord. Je kunt er ook limonade, siroop, jam en bessensaus van maken. Is dat het nu of is er meer onder de zomerzon?

Kruimeldeeg, crumble met zomerfruit.

Het voordeel van crumble, kruimeldeeg is dat je alle ingrediënten wel in huis hebt. Het is vooral bekend van het knapperige laagje op de appelkruimeltaart, maar het is ook gewoon los in een bakje te maken. Lekker voor bij de koffie, (gezond) tussendoortje of als dessert. Je kunt het kruimeldeeg met koekkruimels, havervlokken en/of bloem maken. Het is af te bakken in de oven of zelfs no-bake met allerlei soorten fruit op te dienen.

Ingrediënten:

  • 50 gram boter;
  • 50 gram suiker;
  • 100 gram bloem;
  • beetje zout;
  • eventueel een theelepel vanille extract, kaneel of speculaaskruiden.

Variatietips: de helft van de bloem is te vervangen door 50 gram havervlokken, kokos of amandelmeel. Een deel van de suiker is te vervangen door ahornsiroop of honing.

De bereiding.

Kneed of mix de ingrediënten net zolang tot je de kruimels groot genoeg vindt. Het rauwe deeg is zonder de vulling in de koelkast te bewaren, zelfs in te vriezen. Zet de (hetelucht)oven op 170 graden en voeg de rode bessen of ander fruit toe aan het kruimeldeeg. Afhankelijk van de grootte van je ovenschaal of schaaltjes bak je het in 15 tot 25 minuten af. Eventueel te serveren met een bol ijs of slagroom.
Mocht je niet van warm fruit houden dan kan je het verse fruit ook door het kruimeldeeg roeren. Dat is, net als koek, overigens in een trommel te bewaren. Niet te lang, want dat gaat ten koste van het knapperige.

Basisrecept kruimeldeeg met rode bessen of zomerfruit.

Lees ook:

Weet jij nog een lekker recept met rode bessen?

Afbeelding van freestocks-photos via Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment