Ach, ach, wat worden we dit jaar verwend met een flinke hoeveelheid wilde bramen. De rest van het jaar wurmen we ons langs de uitlopers, maar dat terzijde. Eerst iets meer over het plukken van bramen.

Verstandig plukken van bramen.

Het wildplukken van bramen is onder omstandigheden toegestaan en dan alleen voor eigen gebruik. Het staat of valt met wie er de eigenaar is van de grond waar de bramenstruiken op staan. Wanneer je toestemming hebt, dan mag je plukken. Wie zonder toestemming meer dan 250 gram bramen plukt, loopt het risico op een boete wegens stroperij. De achterliggende gedachte is dat de vruchten dienen als voedsel voor andere dieren of gewoon aan de eigenaar zelf toebehoren.
Bramen pluk je van de struik vanaf heuphoogte. Je wilt niet dat er een hond of een vos tegen de bramen aan heeft geplast. Dan kunnen er wormpjes in de bramen komen en die wil je niet in je vegetarische jam. Wanneer je de geplukte bramen even in zout water laat weken en ze vervolgens goed afspoelt zijn de wormpjes verdwenen.
De rozenhandschoenen beschermen je handen en polsen tijdens het plukken van bramen tegen de stekels.

Zelf bramenjam maken.

Ons land wordt omheind door bramenstruiken. Daar doen we dit seizoen ons voordeel mee en ik pluk een bakje vol. Ik wil er best bramenjam van maken, maar die verschrikkelijke hoeveelheid suiker staat mij zo tegen. Dan kom ik de Van Gilse Geleisuiker Speciaal, speciaal bedoel voor het maken van minder zoete jam tegen. Ik neem de proef op de som.
Let op je kleding en textiel bij het verwerken van bramen!

Wat heb je nodig om zelf jam te maken?

 • fruit
 • geleisuiker
 • pan met dikke bodem
 • vergiet
 • zeef
 • vork of staafmixer
 • lepel
 • glazen pot met deksel

Bramen wassen.

Het wassen van bramen is een delicaat proces. Voor je het weet zijn de bramen gekneusd en loopt het kostbare bramenvocht weg. Ik gebruik een vergiet en spoel de bramen zachtjes af. Dan rol ik ze wat in de rondte en pak op het oog de takjes en andere oneffenheden uit de vergiet. Daarna laat ik de bramen de beker inrollen.

bramen pureren en zeven voor jam

Pureren en zeven van de bramen.

De schone bramen pureer ik op hoge stand met een staafmixer. Om de puree daarna door een zeef te drukken met de bolle kant van een lepel. Zo haal ik alle pitjes eruit en ontstaat een egale fruitpuree. Deze hoeveelheid weeg ik om de hoeveelheid toe te voegen Geleisuiker Speciaal te kunnen bepalen. Ik kom uit op 428 gram en deel dit door 2,5.

Geleisuiker Van Gilse bramenjam maken

Bramen met geleisuiker koken en bottelen.

De bramenpuree en de Geleisuiker Speciaal breng ik al roerend aan de kook. Blijven roeren en een minuut lang stevig doorkoken. Het schuim kan je er desgewenst vanaf scheppen. Vervolgens giet ik de hete, vloeibare bramenjam in een schone glazen pot. Deze is gewassen in de vaatwasmachine. Ik schroef de deksel er stevig op en zet de (hete) pot 5 minuten op zijn kop. Tijdens het afkoelen zal de gelei zijn werk moeten doen en het vruchtenmengsel indikken.
Over het punt van de pot op zijn kop zetten heerst wat discussie. Het fruitzuur, de suiker zou de deksel aan kunnen tasten. Aangezien onze bramenjam bijna direct geconsumeerd zal gaan worden, zet ik het voor de vorm op de kop. En nadien zal blijken dat deze vacuüm is getrokken.

Bramen jam pot op zijn kop
glazen pot op zijn kop

De bramenjam smaaktest.

De volgende middag draai ik met een grote klik de deksel van de pot met bramenjam. De bramenjam is toch nog wat vloeibaar, maar dat mag de pret niet drukken. Ik giet het met een lepel op een cracker en geniet met volle teugen. Het zoet is op de achtergrond gedrongen en de bramensmaak komt goed naar voren. Deze dunne jam lust ik ook door mijn yoghurt en over vanille-ijs heen. De Geleisuiker Speciaal houden we erin, al ben ik van plan om de volgende keer iets meer toe te voegen. Nu nog duimen voor een goede zwarte bessen oogst komend jaar.

De houdbaarheid van zelf gemaakte jam.

Deze luchtdicht verpakte jam houd je een jaar goed op een koele, donkere plaats. Wanneer je de jam met een verhouding van 40 fruit staat tot 60 suiker klaar zou maken, dan is het nagenoeg onbeperkt houdbaar.
Na opening is de jam niet lang meer houdbaar en dient direct geconsumeerd te worden.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij wel eens zelf jam of confituur gemaakt?

 

8 Comments

 1. Nicole Orriëns 27 augustus 2021 at 09:53 - Reply

  Ja, toen ik nog studeerde maakte ik wel een bramenjam. Maar dat is geloof ik wel dertig jaar geleden….

 2. sandra 30 augustus 2021 at 04:54 - Reply

  Bij mij is het jaren geleden dat ik nog zelf confituur maakte. Ik vond het altijd veel lekkerder dan de gekochte

 3. Linda 30 augustus 2021 at 07:29 - Reply

  Hmmm lekker! Ik was er altijd als de kippen bij als mijn oma iets van fruit aan het (in)maken was ☺️

 4. Mieke | Miek's Mind 30 augustus 2021 at 08:56 - Reply

  Je kunt er ook zoetstof aan toevoegen denk ik om toch het zoete te krijgen? en heb je wel eens gedacht aan Sukrin?

 5. Deborah 30 augustus 2021 at 12:14 - Reply

  Wat een leuke bezigheid om zelf jam en compote te maken. Helemaal als je ook nog eens zelf bramenstruiken in je tuin hebt staan. Zelf ben ik niet zo van de bramen of besjes. Hoewel aardbeien en aardbeienjam het wel weer goed doen.

 6. www.jouvence.nl 30 augustus 2021 at 15:06 - Reply

  Ik heb nog nooit zelf jam gemaakt, wel zelf appelmoes gemaakt. Telt dat ook? ;)

 7. Jeanine 16 juni 2022 at 17:55 - Reply

  Ik ben altijd wel van de zoetigheid, maar ik probeer ook op mijn suikerinname te laten. We krijgen al zoveel bewerkte suikers binnen tegenwoordig :(

 8. Claire 27 september 2022 at 08:51 - Reply

  Wat een heerlijk recept!! Dankjewel voor het delen. Ik krijg er direct honger van.

Leave A Comment