Rabarber is een vaste plant. Ieder voorjaar worstelt de plant zich na de winterslaap uit de warmer wordende grond. Om vervolgens in relatief korte tijd in lange (rode) stelen met blad te volgroeien. De gigantische bladeren zorgen voor schaduw en vangen het regenwater op. Er bestaan meerdere soorten rabarber, de één heeft rodere stelen dan de ander.
Rabarber.
Rabarber staat bekend om zijn rode kleur en typische smaak. Het is een zure groente en bevat oxaalzuur. Daar eet je liever niet teveel van, want dat verstoort de kalkopname in je lichaam. Een overdosis aan rabarber leidt tot schade aan je nieren en centraal zenuwstelsel. In de loop van het seizoen neemt de hoeveelheid oxaalzuur toe. Verder zit het boordevol met vitamines, mineralen en vezels.
Het telen.
Rabarber is een vaste plant die de ruimte nodig heeft. Ook houdt de plant van veel voeding en veel vocht. Om deze reden houd je het gedeelte van de rabarber ook vrij van onkruid. Omdat de rabarberplant veel energie verbruikt is het raadzaam om na de langste dag (21 juni) niet meer te oogsten van de plant. Dit zou de plant te veel kunnen verzwakken om het volgende seizoen weer tot volle wasdom te kunnen uitgroeien. Het oogsten van de rabarberstelen doe je met een scherp mes. Je snijdt de steel tot boven de kluit af. Of je draait de rabarbersteel los van de plant. Het blad kan je gelijk als mulch op de grond achterlaten. Dat beschermt de grond tegen uitdrogen en geeft wat voeding terug aan de bodem.
Samen met één van onze dochters eet ik graag rabarber. We maken er graag moes van. Daar gebruik ik overigens maar drie ingrediënten voor. Lees maar verder.
Rabarbermoes, het recept.
Je spoelt de rabarberstelen even onder de kraan af. Dan snijd je ze in blokjes van een centimeter. Deze blokjes doe je in een pan en zet je half onder water. Dit breng je met een suikerklontje of wat zoetstof aan de kook. Over het algemeen geldt dat het groene gedeelte van de steel zuurder is dan het rode.
De rabarber hoeft maar kort te koken. Tot het moment dat je met een houten lepel de rabarber kunt roeren en de blokjes uit elkaar vallen in sliertjes. Haal de pan van de warmtebron en laat de moes afkoelen met de deksel op de pan. Als dit volledig is afgekoeld dan kan je de moes in een schaal in de koelkast zetten. Je kunt de rabarbermoes overigens koud en warm nuttigen. Voeg naar smaak wat extra suiker of zoetstof toe. Ik maak er een sport van om zo min mogelijk suiker toe te voegen.
Lees ook.
- Appelmoes en stoofpeertjes maken, écht zonder toevoegingen
- Kweek je eigen Pesto met verrassende recepten
- Hoe maak je bramenjam minder zoet
- Een lekker recept met de seizoengroente Koolrabi.
Tuin- en Buitenleven op Social Media.
Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!
Houd jij van zuur eten?
*dit artikel uit 2022 is aangevuld
Ik vind zuur niet vies, ik hou erg van rabarber ??, is heerlijk om te eten.
Groetjes Anneliese
Heerlijk vind ik het, gewoon als moes maar ook in baksels. Helaas eet ik het maar zelden, wel iedere keer een feestje.
Heerlijk doet me echt aan mijn ouders denken, wij aten het echt veel en wat we ook wel eens deden, was zo’n steel wassen en dan lekker dopen in een bordje suiker, dat was ook smullen
Mijn moeder maakt dit ook altijd, heerlijk! Ik kan overigens heel goed tegen zuur eten (neem ook zo een hap uit een citroen, lekker).
Mijn man is er dol op. Als ik een grote tuin heb ga ik zeker een moestuin aanleggen
Mijn moeder maakte dit vroeger vaak, en toen vond ik het ook wel lekker. Maar nu eigenlijk niet meer zo….
Zo lekker! Dit doet mij zo aan vroeger denken. super leuk om nu ook zelf te maken!
Vroeger at ik rabarbermoes. Als ik er nu aan terugdenk was het niet vies maar die zure smaak, oei! Met suiker was het heerlijk maar dat is meestal zo;). Het groeit momenteel in de tuin. Wie weet ga ik toch het recept eens proberen!
Oh, dat heb ik al zo lang niet meer gegeten en ik lust het eigenlijk heel graag
Heerlijk…heb net een kilo in de vriezer gedaan.
Ga er rabarber crumble van maken, koolhydraatarm recept. Ben benieuwd hoe het smaakt.
Rabarber …. dat is een eeuwigheid geleden dat ik dát gegeten heb. Vroeger had mijn grootvader het langs de slootkant staan en maakte mijn grootmoeder er heerlijke moes van. Ik kan het bijna weer proeven.
Ik ben er niet zo fan van maar voorheen had mijn man op de moestuin rabarber en ging het na mijn moeder of zusje die het ook kookte tot moes