Rabarber is een vaste plant. Ieder voorjaar worstelt de plant zich na de winterslaap uit de warmer wordende grond. Om vervolgens in relatief korte tijd in lange (rode) stelen met blad te volgroeien. De gigantische bladeren zorgen voor schaduw en vangen het regenwater op. Er bestaan meerdere soorten rabarber, de één heeft rodere stelen dan de ander.

Rabarber

Rabarber staat bekend om zijn rode kleur en typische smaak. Het is een zure groente en bevat oxaalzuur. Daar eet je liever niet teveel van, want dat verstoort de kalkopname in je lichaam. Een overdosis aan rabarber leidt tot schade aan je nieren en centraal zenuwstelsel. In de loop van het seizoen neemt de hoeveelheid oxaalzuur toe. Verder zit het boordevol met vitamines, mineralen en vezels.

Rabarberstelen geoogst met een scherp mes.

Het telen

Rabarber is een vaste plant die de ruimte nodig heeft. Ook houdt de plant van veel voeding en veel vocht. Om deze reden houd je het gedeelte van de rabarber ook vrij van onkruid. Omdat de rabarberplant veel energie verbruikt is het raadzaam om na de langste dag (21 juni) niet meer te oogsten van de plant. Dit zou de plant te veel kunnen verzwakken om het volgende seizoen weer tot volle wasdom te kunnen uitgroeien. Het oogsten van de rabarberstelen doe je met een scherp mes. Je snijdt de steel tot boven de kluit af. Het blad kan je als mulch op de grond achterlaten. Dat beschermt de grond tegen uitdrogen en geeft wat voeding terug aan de bodem.
Ik ben de enige in ons gezin die graag rabarber eet en ik maak er graag moes van. Daar gebruik ik overigens maar drie ingrediënten voor. Lees maar verder.

Rabarber tot moes koken.

Rabarbermoes, het recept

Je spoelt de rabarberstelen even onder de kraan af. Dan snijd je ze in blokjes van een centimeter. Deze blokjes doe je in een pan en zet je half onder water. Dit breng je met een suikerklontje of wat zoetstof aan de kook. Over het algemeen geldt dat het groene gedeelte van de steel zuurder is dan het rode.
De rabarber hoeft maar kort te koken. Tot het moment dat je met een houten lepel de rabarber kunt roeren en de blokjes uit elkaar vallen in sliertjes. Haal de pan van de warmtebron en laat de moes afkoelen met de deksel op de pan. Als dit volledig is afgekoeld dan kan je de moes in een schaal in de koelkast zetten. Je kunt de rabarbermoes overigens koud en warm nuttigen. Voeg naar smaak wat extra suiker of zoetstof toe. Ik maak er een sport van om zo min mogelijk suiker toe te voegen.

Het recept van rabarbermoes.

Lees meer

Tuin- en Buitenleven op Social Media

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

 

Houd jij van zuur eten?