Meestal fietsen we op woensdag even langs de plantjesmarkt. Daar zien we biologische geteelde koolrabi tussen alle andere groenten staan. Het proberen waard dus we nemen tien plantjes mee naar het land. Ze krijgen een mooie, ruime plek in de border met pastinaak, snijbiet en aardappelen. Het loof staat al snel fier rechtop en de koolrabi groeit als kool. Ik ga snel op zoek naar een recept, want te laat oogsten leidt tot vlezige draden. Dat zou zonde zijn. Al snel blijkt dat je van alles met deze bijna vergeten groente kunt bereiden. Door de soep, salade, koken, wokken, bakken, frituren en zelfs rauw eten met een dipje.

Koolrabi oogsten en bereiden.

Koolrabi.

Koolrabi wordt wel eens verward met koolraap. Het groeit in tegenstelling tot koolraap boven de grond. Het is een groente uit de kolenfamilie en boven de grond wordt een knol gevormd. Deze is te oogsten tussen de 6-9 centimeter en is wit- groen van kleur. Het loof is ook eetbaar. De smaak lijkt in de verte op broccoli, bloemkool, radijs en een vleugje witlof. Eigenlijk smaakt het gewoon naar koolrabi. Qua bereidingswijzen zijn er voor koolrabi bijna geen uitzonderingen. Ik ben voor het recept uitgegaan van producten die ik in huis heb. En ik heb wat betreft energieverbruik een voorliefde voor de snelkookpan. Een frisse, zomerse stamppot ligt dan al snel voor de hand.

Frisse, zomerse stamppot met koolrabi.

Deze koolrabi stamppot is bereid in een Fissler snelkookpan, maar iedere andere grote pan volstaat. Voor vier personen heb je 1 kilo aardappelen en 500 gram ongeschilde koolrabi nodig. Om de aardappelpuree lekker smeuïg te maken gebruik je 100ml melk en wat roomboter. Als smaakmakers drie tenen knoflook en flink wat (knoflook)bieslook.

Bereidingswijze.

Schil de koolrabi en aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Dat scheelt in de kooktijd. Breng ze samen aan de kook, dat kan in één pan, desnoods met groente-inzet. Ondertussen snijd je de bieslook en knoflook klein. Pak de boter en melk uit de koeling om alvast op temperatuur te laten komen. Giet de aardappelen en groente af en stamp de melk, boter, knoflook en bieslook er luchtig doorheen. Houdt wat bieslook achter om je stamppot mee te garneren. Serveren in een diep bord, dan blijft het langer warm en smullen maar!

Recept voor een zomerse stamppot met koolrabi.

Lees ook.

Heb jij wel eens koolrabi gegeten?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment