Het afgelopen jaar heb ik voor het eerst Pastinaak gezaaid naast de snijbiet, beide met zaad van Buzzy Seeds. Ik heb het aan het loof te zien wat dicht op elkaar gezaaid in de moestuinbak. Nu aan het einde van het moestuinseizoen lijkt dat wel een bak vol klei overigens. Eens zien of de pastinaak al een stevige peen heeft gezet. Net als wortelen oogst ik vanaf één kant en er komen al aardige joekels uit de grond. Lekker hoor, nu eens bedenken wat ik ermee zal bereiden. Er staat al erwtensoep op de planning, dus het idee voor een pastinaak-erwtensoep ligt voor de hand.
Pastinaak, de bijna vergeten, oude groente.
Pastinaak ziet eruit als een kleurloze peen en heeft een wat zoetige smaak tussen winterpeen en knolselderij in. Het is vanaf april op een zonnige plek te zaaien. Het zijn trage groeiers maar kunnen wel 20 centimeter lang worden. Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet kapot vriest. Bewaar schoongeborstelde pastinaak op een koele en donkere plaats. Zo kun je ze nog eens maandenlang bewaren.
Pastinaken zijn rijk aan mineralen en hebben een vochtafdrijvende werking. Ze bevatten veel koolhydraten en gaan maagkramp tegen. Je kunt ze gemakkelijk gebruiken als bindmiddel in saus of soep maar ook wokken, koken en bakken. Mijn eerste ervaring met pastinaak is in een tomaten pureersoep. Deze eerste oogst gaat de vegetarische erwtensoep in!
Ingrediënten van de pastinaak- erwtensoep.
Ik besluit om het oerdegelijke erwtensoep recept eens op te leuken met wat pastinaken. Voor deze editie laat ik het vlees en de rookworst achterwege. Zo kunnen we de verschillende soorten groenten eens goed proeven.
- spliterwten 350 gram;
- pastinaken;
- knolselderij;
- een ui;
- een winterpeen;
- een prei;
- een laurierblad;
- bladselderij;
- twee (runder)bouillonblokjes;
- zout en peper naar smaak.
De bereiding.
Breng het water, anderhalve liter, met de bouillonblokjes aan de kook. Voeg de spliterwten en het laurierblad toe. Laat dit 60 minuten met deksel op de pan koken en schep met een schuimspaan het schuim eraf. Maak ondertussen de groenten schoon en schil de pastinaak. Snijd of snipper de groenten in stukjes. Haal het laurierblad uit de pan en pureer de erwtensoep. Voeg daarna alle kleingesneden groenten toe en laat dit 20 minuten doorkoken. Proef de soep en voeg naar smaak peper of zout toe. Laat de soep afkoelen en voor de tweede ronde opstijven in de koelkast.
Bereiding in de snelkookpan.
Wij koken veel gerechten in een Fissler snelkookpan. Dit scheelt naast veel tijd, ook enorm in energieverbruik. Helemaal wanneer het een gerecht als erwtensoep betreft. Het afgepaste water brengen we in een waterkoker aan de kook. Dat giet ik bij de bouillonblokjes en de spliterwten. Dan roer ik even goed over de bodem voor ik alle gesneden groenten en het laurierblad toevoeg. Laat de snelkookpan op stand 2 zo’n 15 tot 18 minuten koken en vis voorzichtig het laurierblad uit de soep. Met de staafmixer heb ik op de halve stand de pastinaak-erwtensoep eventjes gepureerd om er meer een geheel van te maken.
De pastinaak erwtensoep is desgewenst te serveren met rookworst of uitgebakken spek. Vergeet ook de klassieker roggebrood met katenspek niet!
Wat een leuke twist aan erwtensoep om er pastinaak in te doen. Ik ben echt een liefhebber van (dikke) erwtensoep. En als het nog eens uit eigen grond komt geeft dat een rijk gevoel.
Oh, deze ga ik eens maken voor mijn man en kinderen! Ze zijn allemaal gek op soep en erwten! Benieuwd hoe het smaakt in combinatie met pastinaak!