Het wereld wijde web wordt opgeleukt met recepten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het combineren tot een gerecht. Hoe zat het ook al weer met het zelf bereiden van appelmoes en stoofpeertjes? Daar deden wij toch niets bij? Op internet vind ik alleen maar recepten met de gekste ingrediënten, dus ik neem gewoon de proef op de som.

Appelmoes met niets.

Onze appelbomen blijven dit jaar op één appeltje per boom steken. Verderop staat nog een appelboom boordevol met kleine, niet te eten appeltjes. Zonde om te laten verpieteren, dus hup mee naar huis om appelmoes van te maken. Gek genoeg smaakt het dan plotseling wel heel erg naar appel….
Benodigdheden: appeltjes, schilmes, laagje water, een glazen pot met deksel en een pan met deksel.

Kleine, zure appeltjes

Bereiding appelmoes.

Schil de appeltjes, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Bedek de hele bodem van de pan met de appelstukjes en zet ze voor de helft tot drie kwart onder (kokend)water. Breng het geheel aan de kook en houd de deksel op de pan. Let wel op dat de appels niet droog koken. Na tien minuten koken kan je de appelbrij af laten koelen. Voor degenen die niet van stukjes in hun eten houden kun je de appelmoes nog met de staafmixer pureren. In de pan af laten koelen en serveren maar. Voor de grap kun je een leeg appelmoespotje gebruiken. “Het ruikt hier naar appeltaart!” en “Het smaakt precies naar appel”, roept het testpanel!

Variatietip: bestrooi met wat kaneel

Appelmoes met niets anders dan appels

Stoofpeertjes met niets.

We hebben een hele oude perenboom staan. De peertjes blijven klein en knoerthard. Voordat de vogels, rupsen en/of wespen ermee aan de haal gaan, plukken we alle peren en snoeien de perenboom gelijk terug. Die is klaar voor volgend jaar.
Ik moest wederom erg in mijn geheugen graven, maar onze stoofpeertjes waren vroeger nooit rood. Ik vond online zat recepten met rode wijn, port of rode bessensap. Maar ook met toegevoegde (vanille)suikers en andere ingrediënten, dat is toch helemaal niet nodig.
Benodigdheden: peertjes, schilmes, laagje water en een pan met deksel.

Peren met steeltjes koken

Bereidingswijze stoofpeertjes.

Schil de peertjes, snijdt ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Laat het steeltje zitten, dat geeft extra smaak af. Bedek de bodem van de pan met de kwarten peer. Zet ze helemaal onder (kokend) water en breng aan de kook met de deksel op de pan. Laat zo’n 20 minuten doorkoken en prik er dan met een vork in. Zijn ze zacht genoeg, draai dan het vuur uit en laat de pan met peertjes afkoelen. Na het afkoelen zet je de gestoofde peren in de koelkast om later koel te kunnen serveren. De grootste hilariteit aan tafel zat hem in de steeltjes. De smaak is lekker zoet en om het drinken van het perenvocht wordt flink geruzied.

Variatietip: bestrooi met wat kaneel

Stoofperen met niets anders dan peren en een enkel steeltje

Houdbaarheid.

De bereide appelmoes en stoofpeertjes zijn een paar dagen afgesloten houdbaar in de koelkast. Houdt de peertjes vochtig met het sap om uitdroging tegen te gaan. Snijd het desnoods in kleinere stukjes, zodat ze goed vochtig blijven.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Noot: dit artikel uit 2020 is aangevuld.

Maak jij wel eens appelmoes of stoofpeertjes?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

18 Comments

  1. Life by - Mandy Eggens 26 september 2020 at 10:23 - Reply

    Appelmoes lust ik niet meer omdat het klokhuis ooit zei dat er rupsen in konden zitten, heb nu echt trauma aan appelmoes ook als ik het zelf zou maken haha! Stoofpeertjes maakt mijn oma altijd voor mij

  2. Simone 26 september 2020 at 18:02 - Reply

    Ik eet eigenlijk altijd kuipjes uit de supermarkt. Al hebben we wel een appelboom in de tuin…

  3. Nicole Orriëns 2 oktober 2020 at 08:29 - Reply

    Ook op deze manier. Er is eigenlijk niets meer voor nodig inderdaad.

  4. Mieke | Miek's Mind 2 oktober 2020 at 09:44 - Reply

    Ik heb dit nog nooit gedaan en ik zou het ook niet zo snel doen denk ik. Ik eet het zelf nooit namelijk

  5. Juliette - Strongbody.nl 2 oktober 2020 at 14:00 - Reply

    Ziet er yummy uit en ook nog gezond. Geen gekke toevoegingen. Wat de natuur biedt is genoeg.

  6. Renata Feyen 2 oktober 2020 at 16:08 - Reply

    Gestoofde peren dat brengt mij heel ver terug in de tijd dat mijn grootmoeder dat voor ons maakte :)

  7. Lisanne 21 oktober 2020 at 05:51 - Reply

    We eten regelmatig appelmoes en stoofperen. Ik ben eerlijk ik doe absoluut wel wat meer ingrediënten bij de stoofperen zoals rode wijn en suiker. Ik woon nogal landelijk dus op het moment kan je aan de weg overal appels, walnoten, kalabassen
    en peertjes voor een appel en een ei meenemem.

  8. Daphne Wessel 22 oktober 2020 at 11:51 - Reply

    Yummy! Peren met anijs is ook een zalige combi@!

  9. Alida 27 oktober 2020 at 12:34 - Reply

    Hier helaas ook nauwelijks appels aan de boom. Ik vraag me af waarom de appels niet geschikt zijn om gewoon te eten als je ze geschild hebt, maar appelmoes is lekker :)

  10. Heidie van der Steeg 30 oktober 2020 at 13:11 - Reply

    Helaas hadden we een slechte oogst appels in de moestuin dit jaar. Die wat er waren hebben we lekker opgegeten dus er waren er geen meer om appelmoes te maken. Volgend jaar beter. Is wel heel erg lekker appelmoes uit eigen tuin.

  11. Marianne 30 oktober 2020 at 13:38 - Reply

    Heerlijk. Puur natuur.

  12. Sarah Molenkamp 30 oktober 2020 at 20:52 - Reply

    Wat heerlijk eenvoudig. Ik ga dit weekend de peren maken met mijn zoontje. Die is dol op peren en ben benieuwd hoe hij dit gaat vinden.

  13. Mark 1 november 2020 at 09:44 - Reply

    Puur natuur! Heerlijk ?

  14. Jacqueline Roose 1 november 2020 at 16:02 - Reply

    Ik maak mijn Stoofpeertjes altijd met gluhwein. Heerlijk van smaak als je van zoet houd.

  15. Wessel 3 november 2020 at 16:59 - Reply

    Ik kan ze niet zo lekker maken als mijn moeder… als zij weer aankomt met een pannetje stoofpeertjes… EEN groot feest!

  16. jeaninedekleine 17 november 2020 at 08:58 - Reply

    Ik heb de stoofpeertjes laatst gemaakt met vlierbessensap en daar werden ze dieprood van, erg mooi. Maar wat een goed idee om eens niets dan water toe te voegen!

  17. Willem de Wal 7 november 2023 at 16:12 - Reply

    Dit artikele doet mij echt denken aan vroeger bij mijn ouders thuis, onze oude huis met een hele grote tuin met appel en pruimenbomen. Mijn moeder maakte regelmatig appelmoes van oude appelrassen als Ringenetten. Peertjes maakte mijn moeder altijd met de feestdagen. Heerlijk smaakten die altijd. Zelfs maak ik wel eens hete bliksem, en dan met zowel zoete als zure appels.

  18. Marieke 16 april 2024 at 15:57 - Reply

    Heerlijk

Leave A Comment