Zwarte bessen, je leest het goed. De zwarte bessen zijn vers van de struik geplukt helemaal niet zo lekker. Het is zaak de zwarte bessen eerst te bewerken tot een siroop of saus. Dan gaat er een paarse wereld voor je open. Niet voor niets wordt zwarte bessensaus bij wild of het dessert in restaurants geserveerd.

Zwarte bessenstruik, Ribes Nigrum.

Zwarte bessen zijn (bijna) allemaal tegelijk klaar aan de Ribes Nigrum struik. Ze hebben een dieppaarse, bijna zwarte kleur. Om vogelvraat te voorkomen, let je dus goed op. Dan vul je je emmertje en bedenk je wat je ervan wilt maken. Bij de bereiding van zwarte bessen is het zaak om contact met aluminium te vermijden. Dit materiaal wordt geoxideerd bij contact met de bes, de stoffen die worden gevormd als gevolg van deze reactie kunnen schadelijk zijn. Het roeren met een houten lepel geniet de voorkeur. En wellicht ten overvloede: pas op voor vlekken!

Het recept van zwarte bessensaus.

Je kunt het recept omrekenen naar je oogst of hetgeen je in de winkel aan zwarte bessen hebt weten te scoren.
Per 100 gram netto zwarte bessen, dus zonder steeltjes en takjes, heb je 125 cl water, 25 gram suiker en een halve eetlepel Créme de Cassis nodig. Eventueel kook je wat schone blaadjes van de zwarte bessenstruik mee voor een diepere smaak.

De bereidingswijze.

Was de zwarte bessen in de zeef en haal alle stokjes eraf. Doe de schone bessen in een steelpannetje met het afgemeten water, suiker en eventueel wat blaadjes. Breng het geheel aan de kook totdat de zwarte bessen hun dieprode kleur af gaan geven. Giet de inhoud van de steelpan af in de zeef en bewaar het kookvocht. Druk nu met de bolle kant van een lepel de gekookte zwarte bessen door de zeef in een schaaltje. Gebruik af en toe een lepel kookvocht om de pulp maximaal te kunnen pureren. Leng de saus desgewenst aan met wat meer vocht tot het dun genoeg is. De zwarte bes geniet van nature van een geleivormige inhoud, dus de puree is best dik. Voeg tenslotte de Créme de Cassis toe en laat het geheel afkoelen. De zwarte bessensaus is klaar om je gerecht meer smaak én kleur te geven.

Recept zwarte bessensaus
Het afgegoten kookvocht en de gepureerde zwarte bessen

Serveertip.

Zwarte bessensaus kan bij gebruikt worden bij de volgende gerechten:
vanillevla, vanillepudding, vanille bavarois of diverse smaken ijs. Wij vinden vooral de combinatie met lange vingers, zwarte bessensaus en wat bolletjes ijs erg lekker. Dan trekken de sappige saus en het ijs lekker in het koekje.
De zwarte bessensaus is ook ideaal om te mengen met andere vruchtensauzen. Voeg bij een zwarte bessensaus bedoeld voor een vleesgerecht wat (pittige) kruiden of knoflook toe. Dit past meer bij het vlees dan het zoete suiker.

Vanille ijs, lange vingers en zwarte bessensaus recept
Vanille ijs, lange vingers en zelf gemaakte zwarte bessensaus

De houdbaarheid.

De zwarte bessensaus is direct na het afkoelen te gebruiken. De saus moet helemaal afgekoeld zijn, voordat deze verder gekoeld kan worden in de koelkast. De zwarte bessensaus is een paar dagen houdbaar in een afgesloten schaaltje.
Voor een langere houdbaarheid is de zwarte bessensaus in gesteriliseerde potten te bewaren. Sluit de deksel of dop goed af en gebruik als bewaarmiddelen zout, suiker, azijn of peper. 

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Maak jij wel eens bessensaus zelf?

Leave A Comment