De tweede, uitverkochte editie van De Moestuinbeurs 2024 vindt plaats op Landgoed Groeneveld. Jawel, met daar het kasteel Groeneveld gelegen, dat voor deze speciale gelegenheid ook gevuld is met standhouders. Het hele weekend van 22-24 maart voelt het als thuiskomen. Het groene, duurzame concept van De Moestuinbeurs is overeind gebleven, alleen de puntjes zijn verder op de I gezet. Met bekende gezichten, uitgebreid met een nog breder passend aanbod van kennis en vernieuwingen op moestuingebied.

Landgoed Groeneveld.

Er is goed gebruik gemaakt van het gehele en ruimtelijk opgezette landgoed Groeneveld te Baarn. Het parkeerterrein is net buiten het landgoed gesitueerd. De beurs is vervolgens na een wandeling van zo’n 15 minuten over het prachtige landgoed bereikbaar. Onderweg motiveren leuke bordjes ons om door te stappen. Ook rijden er pendelbussen buitenom van-en-naar de ingang van het landgoed. Bij de ingang worden we met een plattegrond en een stekje van de rode trosbes verblijd. Langs het kraampje van de boodschappenservice van 1 euro lopen we het natuurlijk afgebakende terrein op. De historische moestuin en bloementuin en andere op het landgoed Groeneveld gelegen publiekstrekkers zijn ook toegankelijk voor de beursbezoekers. Hoeve Ravenstein staat er met de boerderijwinkel zelfs als standhouder tussen.

Start wandelroute richting Moestuinbeurs.

Het programma.

De lezingen en interviews zijn vrij toegankelijk. Daar zijn in het kasteel twee zalen voor ingericht. Bij deze zalen is het een komen en gaan van bezoekers. Ook wordt er in kleine groepjes nagepraat. Over het terrein zijn op gezette tijden voordrachten, live interviews of podcasts bij te wonen. De diverse workshops, rondleidingen en wildplukwandelingen zijn op basis van voorinschrijving reeds gevuld. Deze editie is er veel werk gemaakt van een kinderprogramma voor kinderen tot zo’n 12 jaar, die overigens gratis toegang hebben tot De Moestuinbeurs.

De bezoekers en deelnemers.

Op de vrijdag hebben we niet veel kinderen gezien, die zaten wellicht allemaal in de daarvoor ingerichte ‘Kindertuin’. Of bij één van de kinderworkshops zoals zelf zaadbommen maken. Om ons heen kijkend zien we veel koppels en kleine clubjes vrienden over het terrein zwermen. Bij de verschillende kraampjes zijn de bezoekers niet alleen met de standhouder, maar ook met elkaar in contact. De sfeer is ontspannen en er is ruimte voor het uitwisselen van ideeën. Gezien het regenachtige weer ontmoeten de bezoekers elkaar op de vele beschutte plekken en maken daar een praatje.
Deze editie valt mij op dat er (nog) meer aandacht is voor bodem, composteren, sprouting en fermentatie is. De houten fruitkisten vinden gretig aftrek. Ook staan veel bezoekers zich te verdringen bij de vele aangeboden zadencollecties. Op zoek naar juist net dat ene….

Houten fruitkisten op De Moestuinbeurs.Pootaardappelen, aardperen eigen en biologische teelt verslag Moestuinbeurs.

De inwendige mens.

Op het grote plein voor het kasteel zijn in een halve cirkel een aantal foodtrucks geplaatst. Het aanbod is divers en volledig vegetarisch. Bij de bij de ingang gelegen koffietruck zijn statiegeld drinkbekers verkrijgbaar. Speciaal voor deze gelegenheid is het Grand Café van kasteel Groeneveld ook geopend met een speciaal aanbod. Achter het kasteel is een picknickplek ingericht. Jammer genoeg zat het weer tijdens ons bezoek op vrijdag niet mee.

Onze ervaring op De Moestuinbeurs.

Terwijl we van het parkeerterrein naar de ingang lopen komen we al mensen tegen die slepen met stekken, houten kratjes en boompjes. Dat heeft helaas alles te maken met het gure weer. Want dankzij de boodschappen bewaarservice hoef je niet heen-en-weer naar de auto te lopen om je buit veilig te stellen. En wat hebben we een buit verzameld bij de verschillende aanbieders van biologisch geteeld plantgoed. Na afloop zijn ook wij teruggelopen met een amandelboom, kweepeer, goji bessenstruikjes, aardperen en natuurlijk de gekregen stekjes van de rode trosbes. Maar niet voordat we heerlijk hebben gestruind langs het veelzijdige aanbod.

Bijzondere en vergeten groenten in verslag van de moestuinbeurs.

Eindelijk heb ik in persoon kennis kunnen maken met Chantal van Moestuinieren met Kinderen. Welbekend van het opbergblik van zaden en andere reviews op Tuin- en Buitenleven. Ook De Wiltfang stond er met een breed assortiment. Jammer dat ze voornemens zijn om te stoppen met de showroom in Maartensdijk.

Informatieborden bij de kramen op de moestuinbeurs.
Ik heb onszelf tevoren nergens voor ingeschreven. Toch valt er genoeg te ontdekken, raden, bespreken en beleven op De Moestuinbeurs. De heldere informatieborden bij verschillende kramen dragen hier aan bij. De verkorte film over het bodemleven Onder het Maaiveld is erg in de smaak gevallen. Dit is mede mogelijk gemaakt door Bio-Kultura, dat net als Ecotuintje en BioGroei duurzame partners van De Moestuinbeurs zijn.

Informatie.

Meer informatie en achtergronden over De Moestuinbeurs lees je op de site en bijbehorende sociale media kanalen. Zie ik je wellicht op een derde editie van De Moestuinbeurs?

Lees meer.

Ben jij er na het lezen van dit verslag de volgende keer ook bij?

*voor het bezoeken van De Moestuinbeurs heb ik vrij toegang ontvangen*

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment