Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een ondergrondse ontdekkingstocht waarin het soms microscopisch kleine Nederlandse bodemleven de hoofdrol speelt. Terwijl bovengronds landbouwpioniers proberen de grond weer gezond te krijgen, is het pal onder hun voeten een gekrioel van jewelste. Nooit eerder zag je deze wereld onder de onze in zulke fraaie opnames tot leven komen. ‘Onder het Maaiveld’ draait vanaf 2 maart in bioscopen en filmtheaters. Verwonder je hier bij de trailer.

Bodemdegradatie.

Eén theelepeltje grond bevat meer levende organismes dan er mensen op aarde zijn. En ze communiceren meer met elkaar dan wij bovengrondse bewoners. Onder onze voeten bevindt zich een rijk dat zich aan ons zicht onttrekt, maar dat essentieel is voor het leven op aarde. Niet voor niets trok de Verenigde Naties recent aan de alarmbel met het bericht dat 40% van de bodem van onze planeet is gedegradeerd, waardoor toekomstige voedselproductie gevaar loopt.

‘Onder het maaiveld’.

Onder het Maaiveld toont die ongeziene en daardoor onbekende wereld in alle glorie. Van de ‘reusachtige’ bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. De beelden lijken zo uit een peperdure sciencefiction-productie te komen, maar zijn gewoon gemaakt in de Nederlandse bodem. De documentaire geeft zo een unieke kijk op de aarde en je krijgt daardoor nog meer respect voor de kracht en inventiviteit van moeder natuur.

Filmposter Onder het Maaiveld over het bodemleven.

Het verhaal.

De film vertelt het verhaal van een groepje stedelingen die denken en dromen dat het anders kan, en dat op een bescheiden stukje grond in de praktijk brengen. Terwijl ze met hun handen in de aarde wroeten komen ze tot nieuwe inzichten en beseffen ze dat er onder onze voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven zou het bovengrondse leven helemaal niet kunnen bestaan. De film peilt de stand van de bodem op diverse plekken in Nederland, met uitstapjes naar Utrechtse bushokjes (die speciale tuindaken kregen in het kader van de vergroting van biodiversiteit), het eerste voedselbos van Nederland, een bijzondere buurttuin bovenop een Amsterdamse snelweg en boeren die vanuit de bodem werken. Een vitale bodem blijkt essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en is daarmee een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering.

EMS FILMS/M&N Media Group.

De makers (Ignas van Schaick en Mark Verkerk) van Onder het Maaiveld willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem – onder de aandacht brengen. De filmmakers hebben bij Onder het Maaiveld samengewerkt met IUCN NL en wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen.

De makers zien deze film als een nieuw verhaal over rewilding, maar dan op microniveau. In De Nieuwe Wildernis werden de grote grazers ingezet voor rewilding van een natuurgebied. Bij Onder het Maaiveld laten ze de ondergrondse natuur het werk doen en wordt duidelijk hoe deze in verbinding staat met ons leven bovengronds.

Film over het bodemleven, Onder het maaiveld.

Project- Onder het Maaiveld.

Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat. Elk jaar organiseert het de Bodemdierendagen, waarin iedereen mee kan doen, ook als je geen tuin of balkon hebt. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Filminformatie.

Onder het maaiveld draait vanaf 2 maart 2023 in bioscopen en filmtheaters. Meer informatie op: LinkedIn showcase pagina en Onder-het-maaiveld.nl

Lees ook.

Ben jij bezig met het bodemleven in je tuin?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

One Comment

  1. Charlotte 12 maart 2023 at 08:02 - Reply

    Dat klinkt bijzonder :)

Leave A Comment