De Landelijke Compostdag staat weer voor de deur. Dan is er bij verschillende gemeentewerven, milieustraten en afvalverwerkingsbedrijven gratis compost op te halen. De Landelijke Compostdag vindt plaats op zaterdag 23 maart 2024.

Landelijke Compostdag.

De verstrekking van gratis compost dient om de burgers te belonen voor de inzameling van gft-afval en natuurlijk te motiveren dit zo goed mogelijk te blijven scheiden. Ook wordt door het organiseren van een landelijke dag meer bewustwording gecreëerd. En dat is altijd goed.

Weetje: Jaarlijks worden er 50.000 vrachtwagens met groente-, fruit- en tuinafval ingezameld!

Compost, composteren, wat heb je eraan?

Het proces van composteren levert op meerdere manieren energie op. Het vergisten van het groente-, fruit- en tuinafval leidt tot een afscheiding van warmte en van biogas. De warmte wordt gebruikt om gebouwen of instanties te verwarmen, dat verlaagt het broeikaseffect. En het biogas wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk.

De compostdeel bedraagt uiteindelijk nog 40% en wordt verwerkt tot tuinaarde en potgrond en gebruikt als bodemverbeteraar. Het is toe te passen in je tuin, maar ook in de land- en tuinbouw. Door de broei, het warmteproces zijn schadelijke schimmels en bacteriën gedood. Het gebruik van compost gaat bodemziekten tegen, zorgt voor een vruchtbare grond en door een goede bodemstructuur voor een betere waterhuishouding.

Het proces van composteren levert op meerdere manieren energie op.
Regenwormen (ringwormen) zorgen voor een goed doorluchte bodem en hun poep….

Wormenhotel geopend.

In onze gemeente is is 2022 een wormenhotel geopend, een mini- compost straat. Het hotel huisvest duizenden wormen die er dagelijks smullen van het gft uit de buurt. Als bedankje rolt er na enige tijd, ongeveer een half jaar, compost uit de lade, die de 25 bewoners weer mogen gebruiken in hun (moes)tuin of balkon. Wanneer de omstandigheden goed zijn, dan kan je het wormenhotel niet ruiken.

Onze eigen wormenbak.

We hebben nu al een seizoenen een aantal tuindieren die ons groenafval omzetten in compost en wormenthee. Lees de review van de WormWorks wormenbak.

Bouw je eigen wormenbak.

CherryCharlie.nl deelt een stappenplan hoe je zelf een wormenbak kunt maken. Zodat je thuis voorzien bent van compost en plantenvoeding.

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel de Hungry Bin als wormenbak.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij wel eens een wormenhotel gezien?

Noot redactie: dit artikel uit 2019 is aangevuld

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

5 Comments

 1. Charlotte 30 maart 2019 at 08:36 - Reply

  Wij hebben een wormen en een insecten hotel op de BSO locaties. De kinderen vinden dat allemaal een groot succes

 2. lodiblogt 30 maart 2019 at 09:37 - Reply

  Een tijd terug was dit bij het Klokhuis, mijn kinderen keken hier naar. Dit was zo interessant en prachtig hoe het zich ontwikkeld. Een goed initiatief.

 3. Mariëlle | Me-licious 30 maart 2019 at 10:36 - Reply

  Wat grappig ik heb nog nooit gehoord van een wormenhotel, maar als ik het zo lees een mooie manier om moedernatuur haar werk te laten doen!

 4. Barbara Oosthoek 31 maart 2019 at 07:48 - Reply

  Dit klinkt heel goed. Dochterlief is ook erg met het milieu bezig en school doet ook actief mee door veel tijd en aandacht eraan te besteden. Een wormenhotel hier in de buurt ken ik (nog) niet, maar ik vind het een leuk idee als meer locaties worden geopend en dit aan kinderen kan worden getoond.

Leave A Comment