Wormenhotel, wormcomposters, wormenbak, wormbox, wormentoren, wormenboerderij zijn allemaal verschillende namen voor het huisvesten van compostwormen. Deze compostwormen zijn zo vriendelijk om je GFT-afval te composteren tot compostgrond. Tenminste als het klimaat binnen de bak ideaal genoeg is. Hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk?

Composteren.

Net als ‘vroeger’ gooi je je schillen op de composthoop. Compostwormen eten het op en poepen het weer uit. Naar verloop van tijd ontstaat er een geconcentreerd geheel van compost en wormenthee, een vaste en een vloeibare vorm. Wat kan je hier nu mee? Na het te verdunnen kan je de tuingrond, plantaarde ermee verrijken zodat er groenten en/ of planten welig op kunnen groeien. Kamerplanten drinken dankbaar de verdunde wormenthee op. Dit is composteren in een notendop. Wij nemen de proef op de som want we willen als gezin graag ons aandeel in groen afval reduceren en weer hergebruiken in de eigen moestuin. We gaan op zoek naar een wormenbak en wat inwoners natuurlijk.

Wormenbak.

Omdat we de verschillende wormenbakken toch live willen zien, rijden we naar de showroom van De Wiltfang in Maartensdijk. Daar kunnen we gelijk wat vragen stellen over de design Worm Composter en de wormenbak van WormsWorks. De medewerker weet er veel van en wijst ons op de verschillen. De design Worm Composter vind ik meer een wormenbak voor binnen. Het is ook een vrij compact geheel. Ik zie het niet als een compost producerende fabriek die wij voor ogen hebben, En de hippe kleurtjes spreken mij niet aan, dus de keuze is snel gemaakt.

Aankoop van de wormtoren.

Het aantal lades (3) is voldoende voor een gezin van 2 tot 4 personen. Aangezien we met zijn vijfjes zijn én een moestuin hebben schaffen we direct een extra lade aan. Ter plaatse bestellen we een halve kilo compostwormen, die worden rechtstreeks vanaf de kweker naar ons huisadres verstuurd. De wormtoren is vrij snel in elkaar gezet. De viltendoek is bedoeld om de compostwormen te behouden voor verdrinking. Deze steekt aan alle kanten buiten de wormenbak. We knippen het maar niet af, want dan wordt het moeilijk spannen als de onderste lade geleegd kan worden. Ik span er maar een elastiek omheen. Dan valt mij op dat het verloop naar de aftapkraan best hoog is. Er ligt dan al een hele plas wormenthee voordat het eruit kan stromen. Misschien moet ik dan de wormtoren aan de achterzijde optillen bij het aftappen. Het is nog een dagje wachten op de compostwormen. Deze moeten eerst een week of twee bekomen van de reis. Ze houden niet van schudden namelijk, daar kan je later in het proces ook je voordeel mee doen overigens.

Compostwormen voor in de wormenbak.

Ingebruikname wormenbak.

In de onderste lade komt de bijgeleverde kokosvezel gemengd met wat karton- en papiersnippers. Daarbovenop legen we de verpakking van de compostwormen met aarde. De lade dekken we af met vochtige papierstroken, kartonnen eierdoos en stukjes karton. Dan gaat het vullen van de tweede lade beginnen. Ik verzamel groenafval op het aanrecht in een Mepal afvalbakje. Twee a drie keer per week doe ik het klein gemaakte groenafval in de bovenste lade. Met een tissue veeg ik dan het bakje schoon en de wormen tussen de randen uit om het risico van pletten te voorkomen. Het is zaak om de lades evenredig te vullen, zodat de wormtoren recht blijft staan. Deze kan tot wel acht bakken hoog gestapeld worden namelijk. De deksel wordt extra afgesloten met twee bijgeleverde knijpers, want de wormen kunnen de deksel opduwen.

Een paar weken later.

De eerste keer grasmaaien in het seizoen levert al een volle bak met gemaaid gras op. Tijdens het voeren van de compostwormen ogen deze actief. De ideale temperaturen is tussen de 5 en 26 graden Celsius. Ze gaan er bij het aanschouwen van licht en bij beweging wel rap vandoor. Dat is gunstig tijdens het verzamelen van de compost. Dan verzet ik de onderste lade naar boven. Even zonder deksel laten staan en wat schudden, dan vluchten de wormen de diepte in. De rabarber en aardbeien zijn precies aan de beurt om voeding te krijgen voor het seizoen. Dus dat treft.
De wormenthee heb ik nog niet af kunnen tappen. We gieten al regelmatig wat regenwater in de wormenbak over de tissues en het karton. Er zit condens onder de deksel dus het lijkt allemaal goed te gaan met het binnenklimaat. Mochten we daar twijfels over hebben, dan kunnen we de zuurgraad nog meten met de bijgeleverde PH-staafjes overigens.

Groenafval in de wormenbak afgedekt met nat karton.

Het vochtige karton dekt het groenafval af en helpt tegen evt. fruitvliegen.

Onze ervaring met de wormenbak.

Ik beschouw de wormen echt als onze huisdieren en ik verwen ze dan ook regelmatig. Zo staat er bijvoorbeeld worteltjes op het menu omdat het loof dan in de wormenbak kan. De groene kliko klinkt bijna hol overigens. Er eindigen bijna alleen nog maar schillen van citrusvruchten in of een verkeerd weggegooid klokhuis. Wat ik een bijkomend voordeel vind is dat er ook veel papier in de wormenbak kan. Het scheelt ook enorm in onze blauwe kliko dat de tissues en vochtig gemaakte papierstroken door de wormen worden omgezet in compost. Deze dragen ook bij aan een vochtig klimaat binnen de bak. Van de eerste oogst rabarber ben ik net zo blij met de zelfgemaakte rabarbermoes als met het loof dat gesneden naar de compostwormen gaat.

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel Thuisleven afvalscheiding- Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij veel groenafval?

Nb. deze review is niet gesponsord

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

10 Comments

  1. Patricia Bouthisma 26 mei 2022 at 12:46 - Reply

    We hebben niet heel veel groenten afval. Maar dit lijkt me wel enorm handig zeg. Ook leerzaam en leuk om te doen met de kinderen.

  2. Linda schrijft 't op 1 juni 2022 at 13:58 - Reply

    Dat is nou echt iets voor mij! Ik heb het voorheen al eerder gezien op de kinderboerderij. Het lijkt me super je eigen compost

  3. Jouvence 3 juni 2022 at 08:14 - Reply

    Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar wat een handige manier! Hier thuis bijna geen gft, we hebben geen tuin en kook gepast en als er wat overblijft worden de restjes voor iets anders gebruikt of ingevroren.

  4. Frederique 3 juni 2022 at 08:48 - Reply

    Oh ik kende dit helemaal niet. Wel handig op zich. Ik zou het nu niet zo snel gebruiken maar toen ik op het platteland in Frankrijk woonde was het ideaal geweest.

  5. Nicole Orriëns 3 juni 2022 at 14:36 - Reply

    We zijn met z’n vieren. Maar er gaat ook veel groen afval naar onze kippen.

  6. Renata Feyen 5 juni 2022 at 11:31 - Reply

    Das inderdaad handig dat ze der vandoor gaan als ze het licht zien

    • Patricia Bouthisma 21 juni 2022 at 10:26 - Reply

      Wat handig, maar ook leuk en leerzaam voor de kinderen.

  7. Amina 5 juni 2022 at 22:41 - Reply

    Nouuuuuu, wat een leerzame blog zeg! Ik had niets met wormen en vond ze eigenlijk vies altijd. Tot nu. Ik heb wel ooit eens ergens gelezen dat als er geen insekten of ongewervelde dieren meer zouden zijn, het heel snel gedaan is met de aarde. Ze zijn zo belangrijk! Thanks hiervoor, weer wat geleerd en ik zal ze eens wat meer waarderen!

  8. Deborah 6 juni 2022 at 07:34 - Reply

    Echt zo grappig dat ze dit ook in het “klein” hebben. Ik had er overigens nog nooit van gehoord tot ze bij ons op stal ook met dit idee kwamen. Daar werken de wormen voor ons in de mesthoop om eea tot verwerken tot mest op ons kleine weilandje. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk hoe lang de wormen er overdoen voor je wat hebt aan de “wormenthee”. En hoe snel composteert de inhoudt van je wormenbak?

  9. Mieke - Miek's Mind 15 juni 2022 at 09:52 - Reply

    Ik heb bijna geen groenafval, ik eet al mijn groenten en fruit gewoon op via een lekkere wekelijkse restjes maaltijd!

Leave A Comment