‘Onze Natuur– Het Wilde België’ is een hoopvol verhaal en een adembenemend visueel schouwspel over de natuur in de achtertuin van onze zuiderburen. De natuurfilm was in Vlaanderen een regelrechte bioscoop hit met maar liefst 300.000 bioscoopbezoekers. Exact tien jaar na het overweldigende bioscoopsucces van De Nieuwe Wildernis in Nederland heeft nu ook België een vergelijkbaar succesverhaal. Onze Natuur– Het Wilde België is de openingsfilm van het Wildlife Film Festival op 31 oktober. En is vanaf 9 november 2023 in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien. Bekijk alvast de trailer.

Natuurfilm- Onze Natuur – Het Wilde België.

Onze Natuur – Het Wilde België vertelt bijzondere verhalen over bekende en onbekende dieren. Dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor de natuur van ons buurland vergroten. Dit is het verhaal van overwinnaars, opportunisten, de vechters, slimmeriken en de bazen. Maar ook van de verliezers en de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen. Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm. En dat in een land waar op het eerste gezicht geen ruimte lijkt te zijn voor de wilde natuur.

Belgisch succesverhaal.

Filmmakers Pim Niesten en Dick Harrewijn hebben zich drie jaar lang verschanst in de Belgische natuur om op verbluffende wijze in te zoomen op de flora en fauna. Tijdens het filmen kon het team rekenen op steun van Natuur en Bos, Natuurpunt en de VRT. Honderden vrijwilligers tipten de makers als dieren zich op bepaalde locaties bevonden. De bekende Belgische acteur Matteo Simoni verzorgt de voice-over, terwijl topdirigent en componist Dirk Brossé, verantwoordelijk was voor de soundtrack.

Natuurschoon bij de buren.

De film geeft een kijkje in de verborgen rijkdom van dieren en wonderschone natuurlandschappen, maar ook in het leven onder water. Daarbij krijgen we veel te zien over het seksleven van allerlei dieren, groot en klein. Zo leren we hoe het zit met de drive van de mannetjes, de (verhitte) reacties van de vrouwtjes en de rolverdeling bij de zorg voor de jongen.

Onze wereld is aan het veranderen: exotische soorten nemen vijvers over, anderen passen hun dieet aan. Gedrag verandert naarmate de wereld om hen heen verandert. En dat wekt verwondering. Verhalen uit een microkosmos van kleine helden (mieren), van gewiekste opportunisten (vossen in de stad) en sluwe alleseters (kraaien). En dan zijn er nog die prachtige zeldzame soorten. Dieren en planten die je nooit in dit België zou verwachten en die toch een manier hebben gevonden om er te blijven bestaan.

Natuurfilm Onze Natuur het Wilde België.

Mijn kijkervaring.

Ik mocht deze natuurfilm alvast tijdens een persvoorstelling op 12 september 2023 bekijken. De natuurfilm ‘Onze natuur’ is een aangename kennismaking met de natuur in België. Anders dan een survivalkamp in de Ardennen heb ik geen ervaring met de natuur van de zuiderburen. Inmiddels heb ik kennis mogen maken met natuurgebieden als Nationaal Park Hoge Kempen, Zwin Natuur Park, Ziepbeekvallei, Rivierpark Maasvallei en meer. Ook de stadsnatuur van steden als Leuven en Brussel is aan bod gekomen.
In ‘Onze natuur’ wordt chronologisch meebewogen met het seizoen. Het onderwerp wordt breed uitgemeten van onder tot boven water en van op het land tot hoog in de lucht. De nadruk ligt op dieren die in bepaalde gebieden voorkomen en hoe zij zich gedragen. Dat is erg leerzaam en vermakelijk gebracht, maar er had ook wat aandacht aan planten en bomen besteed mogen worden.
De voice-over van Matteo Simoni snijdt het juiste vlaamse toontje aan en er is ruimte voor humor. Kortom, ik heb mij best vermaakt en ondertussen nog flink wat opgestoken over de vadergevoelens van de Stekelbaars.

Onze natuur, natuurfilm Het wilde België.

Persvoorstelling ‘Onze Natuur’.

Filminformatie.

Originele titel: ‘Onze Natuur | Regie: Maria van Lente, Pim Niesten & Dick Harrewijn | Producent: Nico van de Velde | Land: België, 2022 | Lengte: 90 minuten | Taal: Nederlands | Première WFFR: internationale première | Releasedatum: 9 november 2023 | Distributie Nederland: M&N Media Group.

Lees ook:

Zou jij meer over het wilde België willen zien?

Bron afbeeldingen: ‘Onze Natuur’

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

One Comment

  1. Marja Legius 8 november 2023 at 12:32 - Reply

    Lijkt me een prachtige film

Leave A Comment