Het lijkt wel Kerst, schreef ik al bij een foto van de net ontvangen zadenopbergdoos op sociale media. Wat ben ik blij met dit groene opbergblik voor zaden van Moestuinieren met kinderen.

Waar bewaar jij je zaden?

Overal zwerven (aangebroken) zakjes met zaden. Meestal in de buurt van de plek voor het gebruik. De groene groentezaden liggen in een kunststof bakje op ons landje bij de moestuin. De gratis of  cadeau gekregen bloemenzaden speciaal voor vlinders en bloemen liggen thuis in mijn lade. Die strooi ik meestal eenmaal per jaar uit op een stukje geschikt als plukveld. Dan heb ik kruidenzaden op een andere plek allemaal bij elkaar leggen, die gebruik ik niet zo vaak. En dan tenslotte in de kruidenkast boven het fornuis heb ik in gevouwen koffiefilterzakjes de zelf geoogste zaden van Paprika, Pepers, Rucola en Bieslook opgeborgen. Deze hele collectie past in mijn nieuwe zadenopbergdoos!

De zadenopbergdoos.

De zadenopbergdoos is gemaakt van blik, staal met coating en verkrijgbaar in maar liefst drie kleuren: wit, blauw en groen. De twee handvatten zijn gemaakt van lichtbruin leer en geven de zadendoos een luxe uitstraling. De deksel sluit stevig af met twee clips.
In de zadenopbergdoos vind je drie vakken. De zadendoos is best wel robuust en dat zonder lomp te lijken. Een breed voorvak is uiterst geschikt voor de grote zadenzakjes uit de winkel. In de achterste twee vierkante vakken kunnen de zadenzakjes rechtop staan. Dat maakt je collectie heel overzichtelijk. Je zou het kunnen scheiden in een vak voor bloemen en één voor groenten of kruiden. Terwijl ik alle zaadzakjes en zaadbommen bij elkaar scharrel kom ik tot de ontdekking dat ik meer te zaaien heb dan ik dacht…

Hoe bewaar je zaadjes?

Idealiter bewaar je zaden op een koele, droge, donkere plaats. Op deze manier hebben veranderende weersomstandigheden geen invloed op de zaden. Anders zouden ze al kunnen ontkiemen. Of bij vochtige omstandigheden kunnen beschimmelen.
In de loop der tijd neemt de kiemkracht van de zaden af. De duur verschilt per soort. Slazaadjes zijn tot wel drie jaar te gebruiken en courgette tot wel 5 jaren. Mocht je teveel zaden hebben gekocht dan zijn er tal van initiatieven waar je zaden of stekjes kunt ruilen. Zo gaat er minder voedsel verloren en blijven ook je kosten binnen de (bloem)perken.

Mijn ervaring met de groene zadenopbergdoos.

Terug naar mijn groene zadendoos. Deze heeft een prominent plekje in de keuken gekregen. Daar is het koel genoeg maar kan ik er wel dagelijks naar kijken en van genieten. Want ik vind de opbergdoos een lust voor het oog. Daar draagt de witte tekst op het blik ook aan bij. ‘Seed Packet- Storage- Homegrown- Garden supplies’. Het bevat mijn trots, mijn hobby, mijn schat en dan veilig opgeborgen. Ik kan niet wachten tot het grote voorzaai-seizoen weer aanvangt. Voor die tijd experimenteer ik alvast met Pinda’s, micro-groenten en ‘Grow your own Christmas tree’ in de vensterbank.

Groene zadenopbergdoos van Moestuinieren met Kinderen.

Informatie.

Zadenopbergdoos;
Materiaal: blik, poedercoating en leer;
Lengte: 27 cm.;
Breedte: 13 cm.;
Hoogte: 14,4 cm;
‘Burgon and Ball’.

Verkrijgbaarheid bij ‘Moestuinieren met Kinderen’.

De groene, blauwe en witte zadenopbergdozen zijn verkrijgbaar in de webshop van Moestuinieren met kinderen. In deze webshop vind je niet alleen handige producten voor in de moestuin, maar ook een talrijk aanbod aan moestuincursussen en moestuinboeken.

Lees ook.

Waar bewaar jij je zaden?

*voor het schrijven van dit artikel heb ik een product ontvangen*

 

6 Comments

 1. Nadine 2 december 2022 at 14:48 - Reply

  Wat super handig! Dit is echt iets voor mijn broertje. Hij is een echte moestuinierder!

 2. Eline van den Bos 12 december 2022 at 19:55 - Reply

  Wat een handige zadenopbergdoos! Alles overzichtelijk en op de juiste plaats. Hier zijn de zaden nog tussen huis en schuur. Morgen de zaden uit de schuur binnen halen. Mijn verjaardag is in April dus leuk om op mijn verlanglijst te zetten.

 3. Eliane Roest 9 februari 2023 at 09:34 - Reply

  Dat ik dit lees op de dag dat ik op mijn dakterras de verrotte bollen uit doorweekte zakjes vis. Gaat me niet nog een keer gebeuren. Dank voor de tip!

 4. Jouvence 9 februari 2023 at 09:39 - Reply

  Wat ontzettend leuk zo’n opbergdoos voor zadenzakjes! Ik heb hier een paar zadenzakjes ergens in een la liggen.

 5. Linda schrijft 't op 9 februari 2023 at 11:18 - Reply

  Wat een handige zadenopbergdoos, ideaal om alle zaden in op te bergen.

 6. Krystle 9 februari 2023 at 18:55 - Reply

  Oh ja, super handig zeg! Ik heb de zakjes op de vreemdste plekken liggen en tja kan ze, als het dan de tijd is, niet meer vinden….
  Dit is ideaal en nog een leuke opbergdoos ook!

Leave A Comment