Afgelopen weekend heeft de allereerste editie van De Moestuinbeurs in Beesd plaatsgevonden. Ik wil er al vanaf het begin niets van missen en volg de vorderingen op de voet. Na wekenlang alle deelnemers en het programma volgen is het dan eindelijk zover. Op vrijdag 17 maart 2023 krijg ik de kans om de gezichten achter de bedrijven, samen met vele andere moestuinliefhebbers, in levende lijve te zien.
Save the date– Moestuinbeurs 2024 wordt van 22 t/m 24 maart bij Kasteel Groeneveld te Baarn georganiseerd. Drie dagen vol moestuinplezier!
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.
De Moestuinbeurs wordt georganiseerd op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Voor de mensen die met het openbaar vervoer reizen, rijdt er iedere 10 minuten een gratis pendelbusje vanaf treinstation Beesd. De locatie is goed per auto bereikbaar en er kan geparkeerd worden op een groot weiland. Dat is maar goed ook, want de beurs trekt veel bezoek. Bij aankomst staan we in de rij om het toegangskaartje te laten scannen en eenmaal binnengekomen kunnen we bij de Infobalie een uitrijdkaart (3 euro) bemachtigen.
Het landgoed bestaat uit meerdere gebouwen met brede paden daartussen. Het is ruim opgezet en de binnen- en buitenruimten worden goed benut. Er is veel aandacht aan de aankleding besteed en dat is goed te merken aan de sfeer. Iedereen is goedgemutst en deelt vanzelfsprekend dezelfde liefhebberij.
Het programma van De Moestuinbeurs.
Naast de diverse ‘winkeltjes’ van deelnemers is een goed gevuld programma met lezingen, demonstraties en activiteiten. Je kon je op voorhand inschrijven voor bepaalde klasjes, dit op basis van vol= vol. En vol is het ook. De animo voor de lezingen, wildpluk wandelingen, wormen zoeken en demonstraties is, net zoals de opkomst, groot te noemen. Dag 2 van De Moestuinbeurs blijkt zelfs uitverkocht! De organisatie van de beurs heeft er goed aangedaan om een maximum aan bezoekers toe te laten. Dit had anders de optimale ervaring van de liefhebbers in de weg kunnen staan.
De bezoekers en deelnemers.
De bezoekers van De Moestuinbeurs zijn niet in één leeftijdsgroep of afkomst te stoppen. Er loopt van alles om ons heen. Van jong tot oud en van traditioneel tot modern. Ik vind het erg bijzonder dat al deze verschillende mensen toch op één terrein een of twee dagen lang vermaakt kunnen worden door het veelzijdige aanbod. Er is werkelijk waar voor ieder met interesse in een zelfvoorzienende levensstijl wat wils. Of je meer wilt weten over het bodemleven, composteren, historische fruitbomen, Pools handbeschilderd aardewerk, bokashi of een abonnement op het tijdschrift ‘Stadstuinieren’. Er is altijd iets van je gading te vinden. Ook aan een programma voor de kinderen is gedacht. En niet oneerbiedig bedoeld, er is zelfs een hondenbar op het plein. Kortom, iedereen is welkom en wordt bediend.
De inwendige mens.
Er is goed voor de inwendige mens van De Moestuinbeurs bezoekers gezorgd. Muntjes voor eten en/of drinken zijn voor 3 euro p.st. midden op de beurs verkrijgbaar. En over het gehele terrein in te wisselen voor koffie, thee, drankjes en lekkernijen. Er is een gevarieerd aanbod aan foodtrucks aanwezig op een gezellig daarvoor ingericht plein met tafels en stoelen. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt en het is heerlijk vertoeven in de buitenlucht. Ook is het restaurant gedeelte van de Mariënwaerdt opengesteld, dat is overdekt.
Duurzaamheid.
Over bijna alles op De Moestuinbeurs is nagedacht. De plattegrond van de beurs ontvang ik daags voor de beurs online en wordt ter plaatse indien gewenst verstrekt, gedrukt op compostpapier. Overal staan prullenbakken met houten borden, net als de bewegwijzering en er is gedacht aan afvalscheiding.
Onze ervaring op De Moestuinbeurs.
Ik wilde deze eerste editie van De Moestuinbeurs op ons af laten komen. Ik heb ons niet ingeschreven voor een lezing, master class of wandeling. Al was de verleiding door sprekers als Jessica Koomen en Floor Korte wel groot.
Je hebt tussen de regels door kunnen lezen dat de opkomst groot was. Niet alle locaties blijken geschikt voor een toeloop van bezoekers. Er is veel aandacht voor de bijzondere en vergeten groenten. Er staan rijen mensen te turen op kleine kaartjes van potjes met stekken die op de grond staan. Uiteindelijk wijst zich dat vanzelf en verspreiden de mensen zich. Ik heb de lunchtijd aangegrepen om een praatje te maken met een groot aantal standhouders. Dat zijn hele leuke en leerzame gesprekken over bijvoorbeeld Olivijn zand als duurzame opslag voor CO2 en de verschillende praktische toepassingen hiervan. De deelnemers staan open voor een praatje en Insect Heroes bijvoorbeeld wil ook van ons van alles weten, over het gevecht met Engerlingen. Na bijna vier volle rondes over het terrein gaan we voldaan weer op huis aan. Waar ik zeer gemotiveerd gelijk de pootaardappelen van Odin voorkiem om te kunnen poten in de aardappelkweekzak. Ik verklaar het moestuinseizoen voor geopend!
Lees meer.
Ben jij wel eens naar een tuinbeurs geweest?
ja was erg gezellig leuk dagje uit .
dit jaar was het helaas al uitverkocht jammer volgend jaar beter
groetjes
Annelies en paul kuppens