Na het aardappels poten heb ik nog zes poters over. Ik neem ze maar mee naar huis. Prompt vind ik in de nieuwsbrief van ‘De Leukste Moestuin’ een aanbieding voor aardappelkweekzakken. Verderop staat ook nog een code voor gratis verzending. Ik twijfel niet verder en bestel een Esschert Aardappelkweekzak. Leuk en fleurig voor op het terras in de achtertuin, maar hoe werkt dat nou zo’n kweekzak?

Aardappelen in een kweekzak poten.

Je hebt nodig: drie pootaardappelen, in totaal 40 liter compost of voedingsrijke potgrond en een kweekzak.
De pootaardappelen kun je het beste voorkiemen. Om de uitlopers niet te beschadigen kun je de pootaardappelen in een eierendoos leggen. Vanaf ongeveer eind maart kun je de kweekzak erbij pakken. Deze vul je met de eerste 15 liter compost of 30 centimeter. Dan leg je de drie uitgelopen pootaardappelen erin met de kiemen omhoog. Dan giet je de laatste 5 liter compost er zachtjes overheen. Zoek een zonnig plekje op in de achtertuin en houd de grond goed vochtig. Houdt er rekening mee dat terrastegels lekker warm worden in de zon en het water sneller verdampt dan in de volle grond.
Daarna gaat het eigenlijk volgens hetzelfde principe als aanpoten met aardappelen in het voorjaar. Wanneer de plant 10 centimeter boven de grond uitsteekt dan aard je deze aan met potgrond. De bladeren mogen hierbij niet begraven worden. Zo zorg je ervoor dat de aardappelplant ook bovenaan nieuwe aardappelen af zal zetten.
Wanneer de oogsttijd van de vroege of late pootaardappelen is aangebroken dan kun je de kweekzak omkiepen. Of in ons geval vanuit het luikje oogsten.

aardappelkweekzak

De Esschert Aardappelkweekzak.

Wat een vrolijk design, vind je ook niet? En een enorm leuk idee om tussentijds te kunnen spieken door het luikje.
De Esschert aardappelkweekzak is gemaakt van een stevige kunststof. De inhoud is 40,8 liter. Het lijkt wel een shopper door de handvatten. Het luikje is door het klittenband goed af te sluiten en te openen. Er valt tijdens het vullen van de kweekzak geen potgrond door het klittenband. Het luikje sluit goed af dus. En de kweekzak is door de handvatten makkelijk op zijn vaste plek te tillen.
Na het vullen met voedingsrijke potgrond en het poten van de poters begint het lange wachten. In ons geval 100 dagen want we hebben vroege poters van Gloria. De kweekzak staat vrolijk in het zonnetje en krijgt regelmatig water. Het hoekje naast de prullenbak staat er nu een stuk gezelliger bij. We kunnen bijna niet wachten totdat de scheuten boven de grond komen. De aardappelplant en zijn bloemen zijn namelijk ook een lust voor het oog. Vanavond eten we stamppot, nog niet van eigen oogst ….

Aardappels poten in een kweekzak

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel 5 keer gebakken aardappelen uit de Airfryer

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Eet jij graag aardappelen?

Leave A Comment