Als je eenmaal vertrouwd bent met tuinieren in potten, zal je merken dat je elk jaar meer en meer potten wilt. Dit zijn vier tips voor succes:

1. Check de hoeveelheid licht.

Hoewel je voor bijna elke hoeveelheid licht een goede plant kunt vinden, moet je weten hoeveel licht je plantenbak krijgt voordat je je planten kiest. Om erachter te komen hoeveel direct licht de planten zullen krijgen, doe je het beste een ‘lichttest’. Hiervoor zet je de pot neer op de plek waar je hem wilt gaan plaatsen. Vervolgens kijk je hoe lang de zon erop staat. Je kunt ook een zoncalculator gebruiken om de hoeveelheid zonlicht te bepalen. Lees meer over Schaduwplanten.

2. Maak een lijst voordat je planten gaat kopen.

Maak een lijst van planten voordat je naar de kwekerij gaat, zodat je weet wat je moet kopen op basis van het aantal potten en de plek waar je ze neer wil zetten. Dan kun je precies die planten kopen die in de pot passen en weet je of je planten nodig hebt voor zon, halfschaduw of schaduw.

3. Zorg voor goede afwatering.

Een goede afwatering is van levensbelang voor je planten. Het is een mythe dat grind, potscherven of stenen op de bodem van de pot de drainage verbetert. Het gaat echt om drainagegaten. Als er niet genoeg gaten zijn om het water uit de pot te laten lopen, wordt de grond te nat. Met als gevolg: rottende plantenwortels en planten die afsterven.
Veel bloempotten hebben niet genoeg drainagemogelijkheden. Je kunt de drainage vaak verbeteren door grotere gaten te boren, te ponsen of te snijden. Soms is het gemakkelijker om een pot te kopen die wel genoeg drainage heeft. Bijvoorbeeld bij elho. De minimummaat voor een drainage gat is 1 centimeter bij kleine of middelgrote potten. Voor grotere potten moet een gat een diameter van minstens 2,5 centimeter hebben.

Elho stapelbare kruidentoren zuinig met water
Deze potten hebben een overloop. Het beschikbare water wordt eerlijk verdeeld en in de onderste schotel opgevangen

4. Geef je planten voeding.

De meeste planten hebben mest nodig om goed te gedijen. Hiervoor kun je een langzaam vrijkomende meststof door een potgrondmix mengen. Bemest vervolgens elke week of twee weken met een vloeibare meststof. Bijvoorbeeld een mengsel van visemulsie en zeewier. Dan kun je lang van je potplanten blijven genieten!

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Tuinier jij al in potten?

8 Comments

 1. Lucie 18 augustus 2021 at 09:10 - Reply

  Afwatering is heel belangrijk, maar ik merk ook dat ik véél meer, ven vooral vaker moet gieten op warme dagen, want de wortels kunnen natuurlijk lang niet zo diep naar water zoeken dan de plantjes die in de volle grond staan!

  • Linda Meester 18 augustus 2021 at 09:52 - Reply

   Zeker en wanneer de pot op je terrastegels staat, dan is het ook warmer en behoeven de planten meer water

 2. Lucie 18 augustus 2021 at 09:11 - Reply

  Afwatering is heel belangrijk, maar ik merk ook dat ik véél meer, en vooral vaker moet gieten op warme dagen, want de wortels kunnen natuurlijk lang niet zo diep naar water zoeken dan de plantjes die in de volle grond staan!

 3. Mieke | Miek's Mind 25 augustus 2021 at 10:45 - Reply

  Ik heb geen tuin dus tuinieren is voor mij ook niet noig

 4. Nicole Orriëns 25 augustus 2021 at 12:32 - Reply

  Het grote voordeel van potten lijkt mij het overzichtelijke. Je weet precies wat erin hoort te staan en dus ook wat onkruid is.

 5. www.jouvence.nl 30 augustus 2021 at 15:29 - Reply

  Tuinier helemaal niet, want heb geen tuin noch balkon. Dus als ik al iets zou willen moet het binnen.

 6. kiki 1 september 2021 at 10:01 - Reply

  Wij gaan dat wel doen in ons nieuwe huisje. Thanks voor de tips!

 7. Deborah 2 september 2021 at 08:31 - Reply

  Sinds een tijdje hebben wij ook een aantal potten. In ieder geval in de tuin. In de woning staan ze al en ieder jaar komt er weer eentje bij. Het is leuk om te zien dat het nu blijft groeien. Of dat ik misschien wat meer groene vingers aan het kweken ben. In de tuin is het vooral belangrijk om een goede afwatering te hebben. Dat waren we bij 1 plant vergeten. Met als gevolg dat ie na een paar flinke buien zwom in het water ?

Leave A Comment