Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een ‘natuurlijk knooppunt’, waar verschillende wandel-, fiets-, skate-, vaar- of MTB routes elkaar kruizen. Iedere TOP is herkenbaar aan een regionaal bepaald herkenningspunt, zuil of een informatiebord. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze, met de auto, goed te bereiken zijn en over het algemeen aan de rand van bewoond gebied liggen. Dit om de toch al druk bezochte toeristische trekpleisters te ontlasten van parkeerdruk. Er zijn ondanks de grote verschillen nog meer voordelen van TOP’s te benoemen.

Parkeren en bereikbaarheid.

Eén van de grootste voordelen van een TOP is de bereikbaarheid. Ze bevinden zich op de kruispunten van recreatieve routes, wat betekent dat ze gemakkelijk te bereiken zijn per auto, fiets of te voet. Bovendien is er altijd voldoende parkeergelegenheid, zodat je je auto of fiets veilig kunt achterlaten terwijl je op pad gaat.
Het verschil met een Transferium is dat deze meer bij grote steden liggen en betere aansluiting van de auto naar het openbaar vervoer bieden. Dit met hetzelfde doel: het verlagen van de parkeerdruk en verkeersstromen door het gebied.

Uitgebreide informatievoorziening.

Op een TOP vind je borden met uitgebreide informatie over de omgeving en de verschillende routes die je kunt volgen. Dit kan je helpen bij het plannen van een route en het maken van een keuze voor de activiteiten die je wilt ondernemen. Vanaf dat startpunt is het eenvoudig om de bewegwijzering te volgen. Zo word je eenvoudig op de mooiste routes gewezen.

Diversiteit aan routes.

Omdat een TOP zich op de kruising van verschillende routes bevindt, heb je een ruime keuze aan activiteiten. Of je nu wilt fietsen, wandelen, skaten, mountainbiken of zelfs varen, er is altijd een route die bij je voorkeur van die dag past. En het zou je zomaar opeens kunnen overkomen dat je langs een aantal buitentoestellen fietst of wandelt die uitnodigen tot het doen van oefeningen in de buitenlucht.

Informatiebord Hoorneboegse Heide.

Faciliteiten TOP’s.

Qua faciliteiten zijn er grote regionale verschillen. Naast afvalbakken, zijn sommige TOP’s voorzien van een toiletvoorziening, bank of picknicktafel. Ook zijn sommige toeristische overstappunten voorzien van oplaadpunten voor elektrische fietsen. Of genieten het voordeel van een nabijgelegen horecapunt.

Boost lokale economie.

TOP’s ondersteunen ook de lokale economie. Ze fungeren namelijk als start- en eindpunt voor toeristische routes die vaak langs lokale bedrijven, zoals horeca en winkels, lopen. Dit biedt kansen voor lokale ondernemers om hun producten en diensten aan toeristen aan te bieden. Menig ijscokar bezoekt in het hoogseizoen het toeristische overstappunt. En een boot huren zal in de omgeving van een toeristisch overstappunt geen enkel probleem moeten vormen.

Gratis en laagdrempelig.

Een ander voordeel van TOP’s is dat ze gratis en laagdrempelig zijn. Dit maakt ze toegankelijk voor iedereen, ongeacht het budget. Daarnaast zijn ze ook toegankelijk voor mindervaliden, wat bijdraagt aan de inclusiviteit van recreatieve activiteiten.

Duurzaamheid en natuurbehoud.

TOP’s bevorderen duurzaamheid door de parkeerdruk te verminderen op reeds drukbezochte toeristische plekken. Door de parkeergelegenheid aan de rand van stedelijke gebieden te concentreren, wordt de impact op de natuur geminimaliseerd. Daarbij zijn de overstappunten voorzien van afvalbakken wat het ontstaan van zwerfafval tegengaat.

Mijn ervaring.

Onze woonplaats is omgeven door natuurgebieden. De toeristische overstappunten zijn ideale locaties om af te spreken met een vriendin om van daaruit eens een andere route te bewandelen. Ze zijn goed bereikbaar en ook goed aangegeven. Je kan er naast je auto, vaak je fiets ook goed kwijt en op slot zetten aan rekken. Die zijn in onze omgeving vaak van hout gemaakt. Wat rest is de paaltjes of pijltjes volgen en mezelf verwonderen over de mooie omgeving waar we in wonen.

Conclusie.

De voordelen van Toeristische Overstappunten zijn legio. Ze bieden niet alleen een praktische oplossing voor parkeerproblemen, maar dragen ook bij aan duurzaamheid, lokale economie, toegankelijkheid en diversiteit in recreatiemogelijkheden. Door slim gebruik te maken van deze TOP’s kunnen zowel toeristen, bewoners als lokale ondernemers profiteren van de vele mogelijkheden die ze bieden. Of je nu een natuurliefhebber bent die op zoek is naar nieuwe wandelroutes of een lokale ondernemer die zijn producten en diensten wil promoten. Een TOP biedt voor ieder wat wils. Er zijn door heel Nederland talloze TOP’s te vinden, dus er is er altijd wel één in de buurt.

Op zoek naar een makkelijk bereikbare startplaats voor je volgende avontuur in Nederland? De Toeristische Overstappunten (TOP) zijn je antwoord en per provincie of natuurgebied gemakkelijk online of dankzij bewegwijzering te vinden.

Lees ook:

Ligt er een Toeristische Overstappunt in jouw buurt?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

One Comment

  1. Manuel 7 november 2023 at 22:27 - Reply

    Ik vind het een uitkomst! Maak er vaak gebruik van om vervolgens per fiets de omgeving te verkennen!

Leave A Comment