In de landelijke Week van de Mentale Gezondheid wordt door GGD Gooi- en Vechtstreek een Mindful Walk georganiseerd. Op het programma staat een begeleide mindfulness wandeling van 7 kilometer over de Hoorneboegse Heide. Tijdens de wandeling legt een coach uit hoe je de mindfulness oefeningen in stilte uitvoert. Dat heeft als resultaat dat je (in de toekomst) met meer aandacht wandelt. Je leeft dan meer in het nu, dat geeft meer rust en dus ook ontspanning. Er is geen ervaring met mindfulness vereist om deel te nemen aan deze activiteit. Er mogen maximaal 25 mensen meewandelen en ik schrijf mij in.

Mindful Walk ‘Hoorneboegse Heide’.

Een bestaande wandelroute is ‘mindful’ gemaakt door de GGD. De wethouder opent de route officieel bij het startpunt Parkeerplaats Zwarte Berg en onthult een plaatje met de QR-code. Deze is geplaatst op de overzichtskaart van het natuurgebied, waar nog veel meer wandel- en fietsroutes uitgestippeld zijn. De bekendste is waarschijnlijk het voetstappenpad van 25 kilometer om mijn hele woonplaats Hilversum heen. Overal in de omringende natuurgebieden staan houten of stenen paaltjes met nummers, pijlen en kleuren. Deze Mindful Walk gaat met zijn tijd mee en is ook digitaal te volgen door de QR-code te scannen.

QR-code Mindful Walk Hoorneboegse Heide.

QR-code Mindful Walk Hoorneboegse Heide.

Waarom mindfulness wandelen?

Waarom mindfulness wandelen en niet gewoon wandelen? Wanneer je wandelt ga je vaak samen met iemand op pad. Als je alleen gaat dan zet je vaak een koptelefoon met een muziekje op. Op beide manieren sluit je jezelf af voor ervaringen. Ervaringen die notabene goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid kunnen zijn. Natuurlijk is wandelen samen met een vriendin ook een leuke bezigheid, maar terwijl je kletst sta je niet open voor wat de natuur je extra te bieden heeft voor de ontspanning van je brein. Hiervoor wil de GGD specifiek in de Week van de Mentale Gezondheid extra aandacht voor vragen.

Wat is mindfulness wandelen dan?

De mindfulness oefeningen zorgen ervoor dat je met je aandacht in het hier en nu leeft. Dat geeft onze actieve brein de broodnodige rust en ontspanning. Je bent dan echt even met pauze en laad jezelf op. Dan kan je er vervolgens weer even tegenaan.
De korte oefeningen sluiten aan bij je zintuigen en je ademhaling. Je hoeft er geen deskundige voor te zijn. Hoe vaker je iets met aandacht doet, des te beter het je afgaat. Besteed ongeveer vijf minuten aan een oefening en als je afdwaalt met je gedachten dan geeft dat niet. Als je het in de gaten hebt, dan keer je met je gedachten gewoon weer rustig terug naar je oefening.

De mindfulness oefeningen tijdens een wandeling.

Wat zie je?

Loop iets langzamer een pad af en wat zie je. Wat zie je dichtbij of juist ver weg? Zie je licht of schaduw. Kijk eens met aandacht naar een boom of struik van dichtbij. Zie hoe alles zich vertakt van groot naar klein. Merk je het verschil tussen jonge en oudere bladeren op?

Mindful Walk, mindfulness wandelen.

Een grote Beuk langs de Mindful Walk wandelroute.

Wat hoor je?

Tijdens het kijken heb je misschien al iets gehoord om je heen. Richt daar nu je aandacht eens op. In het begin hoor je waarschijnlijk alleen de harde geluiden. Naderhand krijgen je oren meer aandacht voor detail. Dan hoor je de bladeren onder je schoenzolen knisperen of zelfs je eigen hartslag. Je mag ook best eens stilstaan om je nog beter te kunnen focussen op je gehoor.

Wat voel je?

Voelen is velerlei. Het kunnen je emoties zijn, maar ook het gevoel van je handen in het gras. Of de wind in je haren. Deze gevoelens roepen misschien herinneringen bij je op. Probeer je gevoelens niet te verklaren en geef er geen oordeel aan. Laat ze toe en richt dan je aandacht weer op het voelen van andere ervaringen.

Wat ruik je?

Kneus eens een blaadje of wat dennennaalden en ruik er eens aan. Herken je de lucht van de aarde nog uit je jeugd? Ruik je de bomen, de bloesem of het gras dat in bloei staat? Loop je neus eens achterna.

Observeer je ademhaling.

Terwijl je stilstaat kan je met open of gesloten ogen je ademhaling volgen. Gaat je ademhaling snel, gaat je borst omhoog of voel je de lucht je neus binnengaan. Doordat je de aandacht op je ademhaling vestigt zal deze waarschijnlijk iets langzamer en ook dieper gaan. Dat komt puur omdat je even je aandacht erop vestigt. Binnen de mindfulness zijn er vele ademhalingsoefeningen. Neem altijd de tijd om weer terug te keren op de plek waar je bent voordat je weer langzaam doorloopt.

Hoe is het je vergaan?

Neem voordat je weer op huis of werk afgaat even de tijd om bij jezelf na te gaan hoe de wandeling je is bevallen. Wat is je opgevallen tijdens je wandeling? Als je samen mindfulness hebt gewandeld dan kan je je ervaringen delen. Dat schept misschien meer duidelijkheid. Hier is tijdens de wandeling overigens ook ruimte voor. Wel is het belangrijk dat je niet teveel kletst tijdens het wandelen, dat neemt veel van je aandacht in beslag. Dan vliegt de tijd ook voorbij, maar heb je wel iets gemist.

Mijn ervaring met de Mindful Walk.

Wat opvalt is dat de deelnemers voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 60 jaar zijn. De sfeer is ontspannen en vriendelijk. Naast de wethouder en een aantal medewerkers van de GGD, loopt de buurtsportcoach ook mee. De coach die de Mindful Walk begeleid heeft veel ervaring en straalt dat ook uit. De locaties op de wandelroute passen ook bij de oefeningen. Er wordt niet lacherig gedaan en ieder doet zijn ding. De eerste keer is het wel een beetje raar om aan een blad te ruiken, maar ik loop al snel mijn neus achterna. Na afloop ben ik kapot moe, andere deelnemers hebben juist meer energie gekregen. Het kost mij veel energie om al die verschillende zintuigelijke prikkels te verwerken. Ik heb mijzelf wel voorgenomen tijdens wandelingen met mijn vriendin meer stiltepauzes in te lasten. Kletsen kunnen we ook door de telefoon.

De voordelen van mindfulness wandelen.

Je zult merken dat je na een wandeling opgewekter bent en je blijer voelt. Dat komt doordat er tijdens een wandeling zogenaamde ‘gelukstofjes’ vrijkomen, zoals endorfine, dopamine en het stresshormoon serotonine. Het mooie is: hoe vaker je wandelt, des te sneller het effect optreedt. Ook de frisse lucht van de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand én je energielevel. Je krijgt meer innerlijke rust, kunt je beter concentreren en je ontspant makkelijker. Het effect van mindfulness op je brein: minder stress en beter functioneren op veel gebieden!

Extra informatie.

Voor meer gratis begeleide wandelingen kijk je op GezondNatuurWandelen.nl.
Meer informatie over mindfulness en ontspanningsoefeningen vind je bij Mentaalvitaal.nl.

Lees ook.

Sta jij open voor mindfulness wandelen?

 

 

 

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment