Wat een leuke prijs heb ik bij de Postcodeloterij gewonnen: de Fietsatlas Nederland van Routiq. Komt dat even goed uit. Nu kunnen we een avond van tevoren een leuke fietsroute uitstippelen en dan bijtijds naar bed. Om de volgende dag uitgerust op de fiets te stappen.

Fietsknooppuntennetwerk

We fietsen al heel wat jaartjes langs de fietsknooppunten in onze regio. Sterker nog, we hebben een fietsknooppunt op de hoek van de straat. Soms fietsen we samen, soms met de kinderen. De verschillende landeigenaren voeren ons langs de mooiste paden in het gebied. Net even anders dan langs de doorgaande weg. Soms kan dat even niet anders en fiets je langs een provinciale weg om een ander gebied te kunnen bereiken. Al vrij snel volg je de groene genummerde pijlen langs de mooiste plekjes.
Het routenetwerk wordt steeds verder uitgebreid, ook het aantal Langeafstand Fietsroutes (LF- routes) neemt hand over hand toe.

Ondersteuning onderweg

Daar waar de verbindingslijnen elkaar kruizen ontstaat een knooppunt. Op die kruisingen staat een overzichtsbord dat de fietsroutes in de omgeving aanduid. Ter plaatse wordt inzichtelijk waar je je bevindt en wat er in de nabije omgeving te vinden is. Mocht je van de fietsroute afgaan, dan bestaat er ook nog ondersteuning van de Routiq app. Je kunt vanaf je locatie de weg naar huis of je verblijfplaats terugvoeren. Of je kunt het omdraaien en je beoogde doel met de hulp van fietsknooppunten bereiken. Wij hebben op onze fiets ook nog een statief in bezit gehad. Daar kon je een kaartje inschuiven met de nummers van de fietsroute. Zo hoefden we niet alles uit ons hoofd te leren of te onthouden. Nu heb ik daar de Fietsatlas Nederland van Routiq bij.

Fietsknooppuntennetwerk overzichtsbord Gooi- en Vechtstreek.

Fietsknooppuntennetwerk overzichtsbord ter plaatse.

Routiq Fietsatlas Nederland

In deze atlas is Nederland opgedeeld in 334 gebieden, die ieder een pagina krijgen in schaal 1: 75.000. In de praktijk komt het erop neer dat 1 centimeter, 750 meter fietsen betekent. Dat kan je zonder bril over het algemeen wel lezen. Naast de bewegwijzering wordt het grondgebruik en het verkeer opgetekend. Denk hierbij aan fietspaden, voet- en bospaden, zelfs pontjes en privé wegen. Ook is er ruimte voor de aanduiding van parkeerpunten, VVV, politiebureau en ziekenhuis. Kortom er staat alleen maar bruikbare en geen overbodige informatie in deze fietsatlas.

Inkijkje Routiq Fietsatlas Nederland.

Onze ervaring met de fietsatlas

Per pagina kunnen we nu in één oogopslag onze favoriete fietsroutes zien. Het wordt nu ook heel inzichtelijk waar we kunnen afwijken van de route. Naar een restaurant bijvoorbeeld om via een ander fietspad weer terug op de route kunnen geraken. Dit naslagwerk wordt gebruikt om fietsroutes te plannen en uit te puzzelen. Ook wanneer we ergens anders in Nederland verblijven om een dagje fietsen in te plannen. Wat ergens wel jammer is, is dat de pagina’s niet uit de atlas zijn te nemen. Dat zou handig voor onderweg zijn op je vakantieadres bijvoorbeeld.

Routiq

Naast fietsroutes, brengt Routiq ook wandelroutes en andere (auto)wegen in kaart. En niet alleen in Nederland, ook in een paar andere Europese landen.

Lees ook

Tuin- en Buitenleven op Social Media

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ben jij al bekend met de routeplanners van Routiq?