Wat een leuke prijs heb ik bij de Postcodeloterij gewonnen: de Fietsatlas Nederland van Routiq. Komt dat even goed uit. Nu kunnen we een avond van tevoren een leuke fietsroute uitstippelen en dan bijtijds naar bed. Om de volgende dag uitgerust op de fiets te stappen.

Fietsknooppuntennetwerk.

We fietsen al heel wat jaartjes langs de fietsknooppunten in onze regio. Sterker nog, we hebben een fietsknooppunt op de hoek van de straat. Soms fietsen we samen, soms met de kinderen. De verschillende landeigenaren voeren ons langs de mooiste paden in het gebied. Net even anders dan langs de doorgaande weg. Soms kan dat even niet anders en fiets je langs een provinciale weg om een ander gebied te kunnen bereiken. Al vrij snel volg je de groene genummerde pijlen langs de mooiste plekjes.
Het routenetwerk wordt steeds verder uitgebreid, ook het aantal Langeafstand Fietsroutes (LF- routes) neemt hand over hand toe.

Ondersteuning onderweg.

Daar waar de verbindingslijnen elkaar kruizen ontstaat een knooppunt. Op die kruisingen staat een overzichtsbord dat de fietsroutes in de omgeving aanduid. Ter plaatse wordt inzichtelijk waar je je bevindt en wat er in de nabije omgeving te vinden is. Mocht je van de fietsroute afgaan, dan bestaat er ook nog ondersteuning van de Routiq app. Je kunt vanaf je locatie de weg naar huis of je verblijfplaats terugvoeren. Of je kunt het omdraaien en je beoogde doel met de hulp van fietsknooppunten bereiken. Wij hebben op onze fiets ook nog een statief in bezit gehad. Daar kon je een kaartje inschuiven met de nummers van de fietsroute. Zo hoefden we niet alles uit ons hoofd te leren of te onthouden. Nu heb ik daar de Fietsatlas Nederland van Routiq bij.

Fietsknooppuntennetwerk overzichtsbord Gooi- en Vechtstreek.

Fietsknooppuntennetwerk overzichtsbord ter plaatse.

Routiq Fietsatlas Nederland.

In deze atlas is Nederland opgedeeld in 334 gebieden, die ieder een pagina krijgen in schaal 1: 75.000. In de praktijk komt het erop neer dat 1 centimeter, 750 meter fietsen betekent. Dat kan je zonder bril over het algemeen wel lezen. Naast de bewegwijzering wordt het grondgebruik en het verkeer opgetekend. Denk hierbij aan fietspaden, voet- en bospaden, zelfs pontjes en privé wegen. Ook is er ruimte voor de aanduiding van parkeerpunten, VVV, politiebureau en ziekenhuis. Kortom er staat alleen maar bruikbare en geen overbodige informatie in deze fietsatlas.

Inkijkje Routiq Fietsatlas Nederland.

Onze ervaring met de fietsatlas.

Per pagina kunnen we nu in één oogopslag onze favoriete fietsroutes zien. Het wordt nu ook heel inzichtelijk waar we kunnen afwijken van de route. Naar een restaurant bijvoorbeeld om via een ander fietspad weer terug op de route kunnen geraken. Dit naslagwerk wordt gebruikt om fietsroutes te plannen en uit te puzzelen. Ook wanneer we ergens anders in Nederland verblijven om een dagje fietsen in te plannen. Wat ergens wel jammer is, is dat de pagina’s niet uit de atlas zijn te nemen. Dat zou handig voor onderweg zijn op je vakantieadres bijvoorbeeld.

Routiq.

Naast fietsroutes, brengt Routiq ook wandelroutes en andere (auto)wegen in kaart. En niet alleen in Nederland, ook in een paar andere Europese landen. Lees meer over duurzame uitjes in Nederland bij Homemade Adventures.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ben jij al bekend met de routeplanners van Routiq?

12 Comments

 1. Nelly 5 mei 2022 at 16:46 - Reply

  Lijkt me een superhandig boekwerkje.

 2. Linda schrijft 't op 6 mei 2022 at 08:30 - Reply

  Nee ik ken de planner niet. Het lijkt me handig om thuis een overzicht te hebben van hoe, wat en waar maar onderweg moet je de planner wel meenemen. Maar ach als je alle tijd hebt dan maakt dat niks uit.

 3. Jouvence 6 mei 2022 at 08:32 - Reply

  Ik gebruik de routeplanners van Routiq inderdaad voor (het creëren van) wandelroutes.

 4. Nicole Orriëns 6 mei 2022 at 08:41 - Reply

  Nee, ik kende alleen de routeknooppunten en die vind ik altijd erg leuk. Deze gids lijkt me erg handig.

  • E.van Hommelen 9 juli 2022 at 04:36 - Reply

   Is een handige gids, maar zelf gebruik ik liever de fietsknooppuntenapp als ik op de fiets zit. Is een beetje hetzelfde, maar wat ik zo handig vind is dat ik mijn telefoon gewoon in mijn zak steek en de app mij verteld hoe ik moet rijden. Dus ik hoef geen boekje vast te houden. En mis ik een afslag dan zegt de app mij dat ook.
   Is een beetje alsof je partner meerijdt ?

 5. Tania 6 mei 2022 at 12:04 - Reply

  De gids lijkt me handig om op voorhand te bekijken waar je wil fietsen maar tijdens de rit zou ik toch een app gemakkelijker vinden.

 6. Frederique 7 mei 2022 at 06:07 - Reply

  Superhandig! Ik ben geen fietser maar ik zou zo’n Atlas graag willen voor treinroutes in Europa. Benieuwd of ze ook zoiets maken, ik zal eens kijken.

 7. EvenDelen.be 7 mei 2022 at 08:01 - Reply

  Deze fietsatlas lijkt me echt wel handig.
  Ideaal om nieuwe mooie routes te ontdekken.
  Ook de wandelroutes lijken me interessant aangezien ikzelf eerder zal wandelen dan fietsen.

 8. Deborah 8 mei 2022 at 08:35 - Reply

  Nee hier was ik nog niet bekend mee. Wel de route knooppunten. Ik zou dan ook niet weten of dit boekje handig werkt of niet. Misschien zou het werken om vooraf een handige route uit te stippelen. Als wij routes zouden gaan fietsen zou ik denk ik eerder voor een app op de fiets gaan. Die kan dan tevens nog eea aan gegevens bij houden. Die dan later weer heel handig in een overzichtje met route kaartje/afstand en snelheid ed gelogd kan worden :)

 9. Amina 9 mei 2022 at 21:59 - Reply

  Wat een fijn boekje! En fietsen is zo heerlijk. Ik vind sowieso dat de Postcodeloterij hele leuke prijzen heeft. Zaterdag ga ik gewoon naar Tina Turner de musical via hen. Love it! Veel fietsplezier voor jullie! Nederland is prachtig op de fiets!

 10. Fallon 11 mei 2022 at 10:33 - Reply

  Ik vind fietsen met dit prachtige weer echt heerlijk! Er valt zoveel te zien en het is ook nog eens duurzaam! Leuk artikel en de Routiq Fietsatlas is wel heel handig.

 11. Yvonne W. 9 juni 2022 at 08:28 - Reply

  Deze routes kende ik nog niet; leuk!

Leave A Comment