Wij wonen prachtig in het midden van het land en onze woonplaats wordt omgeven door bos, heide en plassengebied. Het zal je niet verbazen dat wij geregeld een rondje fietsen langs de welbekende paddenstoelen en ons de weg laten wijzen door de rode wegwijzers voor fietsers.

Rondjes fietsen op basis van fietsknooppunten.

Die rondes worden echter steeds groter door onze nieuwe hobby: fietsroutes bepalen m.b.v. knooppunten. Het fietsknooppuntennetwerk is niet alleen een mooi scrabblewoord met driedubbele woordwaarde maar brengt het beste in je naar boven. Waar wij slecht luisteren naar onze navigatie en flauw worden van de ‘flauwe bochten’ van Google Maps, gaan we er nu eens even lekker voor zitten of bepalen onderweg onze fietsroute.  Zo fietsen we graag langs de Vecht of een rondje om het Gooimeer.

Het ontstaan van het fietsknooppuntennetwerk.

Het knooppuntenstelsel is in de jaren ’80 bedacht door mijningenieur Hugo Bollen (bron Wikipedia). Het was bedoeld als eye-opener voor het natuurlijk schoon om ons heen en niet alleen voor fietsers, maar ook wandelaars. Het idee is dat als je meer waardering voor de natuur om je heen ervaart, je dit ook zou willen behouden. Op dit moment zijn er niet alleen routes in heel Nederland, de Benelux maar door de gehele Europese Unie in de planning of reeds uitgevoerd.

Hoe werkt dat met die fietsknooppunten?

Op een kruising van toonaangevende fietspaden is een genummerd bord met de regionale landkaart te vinden. Daar zijn de knooppunten in je buurt af te lezen met de lijn van de verbindingsroute. Het nummer correspondeert met je locatie en sluit aan op volgende knooppunten, waar weer eenzelfde bord te vinden is. Tussen de knooppunten (op de verbindingsroute) wordt met vierkante verkeersbordjes het groene nummer met de richting boven ooghoogte aangeven aan weerszijden van de weg. De knooppunten/nummers hoeven niet op volgorde te lopen, dat bepaalt de fietser zelf. Inmiddels zijn er verschillende applicaties en websites (A.N.W.B., Fietsersbond) te vinden ter ondersteuning van je fietsrit. Zelf hebben wij een app. van Fietsknoop in gebruik. Na het invoeren van je knooppunten is dan zelfs de totale afstand af te lezen.

Volg de pijl richting fietsknooppunt 6

Onze ervaring met het fietsknooppuntennetwerk.

Wij fietsen old school van knooppunt naar knooppunt. Dat geeft ons meer gevoel van vrijheid. De verschillende landschapseigenaren hebben hun best gedaan om ons te laten fietsen op de mooiste paadjes door de natuur. Die hadden we anders nooit gevonden. De kans dat we langs een autoweg (moeten) fietsen is hierdoor erg klein. Aan de hand van de wind, het tijdstip van de dag en ons uithoudingsvermogen verlengen of verkorten we onze route. We blijven per ongeluk wel eens iets langer hangen in een mooi lunchplekje onderweg en zullen dat toch moeten compenseren om op tijd de meisjes weer van school te halen. Door dit netwerk van knooppunten kunnen we straks op ons vakantieadres gelijk ook goed uit de voeten, eh uit de pedalen.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Zijn jou die fietsknooppunt bordjes wel eens opgevallen?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

  1. racheltjuh 16 mei 2020 at 09:58 - Reply

    kan er niet echt over mee praten want ik fiets nooit en met de auto ook nog niet tegen gekomen of met de scooter ;)

  2. lodi 16 mei 2020 at 12:09 - Reply

    Wel opgevallen, maar ik wist niet zo goed hoe en wat, leuk om te lezen en ik snap goed dat jullie van punt, naar punt fietsen, want dan fiets je toch de mooiste routes.

  3. Marushi 16 mei 2020 at 20:24 - Reply

    Ik fiets echt nooit. Maar ik heb ze ooit wel een gebruikt toen ik met de scooter naar Scheveningen ging. Super handig haha.

  4. Nicole Orriëns 17 mei 2020 at 08:25 - Reply

    Ja, absoluut en ik vind ze echt geweldig! Het is net een speurtocht voor volwassenen. Ze geven houvast en je komt op plekken waar je anders niet zou komen.

  5. Renata Feyen 17 mei 2020 at 13:11 - Reply

    Hier passeren ook veel fietsers omdat wij aan de dijk van de schelde wonen :)

  6. Oh, dat doen wij ook vaak: gaan fietsen volgens de knooppunten, eigenlijk ontdek je dan echt mooie plaatsjes.

  7. Frederique 18 mei 2020 at 19:25 - Reply

    Nee ze zijn me nooit opgevallen maar ik fiets ook niet echt. Wat een geluk dat jullie zo mooi door natuur omringd zijn!

  8. Caroline 20 mei 2020 at 13:47 - Reply

    Ja de bordjes zijn mij zeker opgevallen en vroeg mij altijd af hoe het werkte. Dankzij jouw blogpost ben ik nu weer helemaal op de hoogte. Leuk zeg!

  9. Mieke | Miek's Mind 26 mei 2020 at 07:36 - Reply

    Mij zijn ze zeker wel eens opgevallen, maar ik maak er zelf nooit gebruik van

Leave A Comment