De gedragscode MTB (Mountainbike) is ontwikkeld door de Nederlandse Toerfiets-unie (NTFU) en de Koninklijke Nederlandse Wielren- Unie (KNWU) in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Er bestond in de natuurgebieden om ons heen een behoefte aan het scheppen van duidelijkheid door het opstellen van gedragsregels specifiek voor MTB- ‘ers. Nu zou voor eens en altijd duidelijk moeten zijn wie zich waar mag begeven in de natuurgebieden. ‘De natuur is voor iedereen’ gaat niet op, terwijl de verschillende groepen gebruikers zich soms wel zo gedragen. Deze gedragscode geldt voor twee jaar in de vorm van gedoogbeleid.

Gedragscode MTB.

De gedragscode bestaat uit acht punten:

 • Fiets alleen waar het is toegestaan;
 • Respecteer de natuur (plant én dier);
 • Fiets in kleine groepjes;
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk;
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets;
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond;
 • Maak geen onnodig lawaai;
 • Laat geen afval achter.

Ruiterpaden.

De ruiterpaden en wildwissels zijn niet toegankelijk voor MTB-ers. Wist je dat ruiters betalen voor het onderhoud aan een ruiterpad? En dat er speciale MTB-routes bestaan waarvoor het hebben van een vignet verplicht is? Mijn eerste reactie op het lezen van deze fatsoensnormen is dat deze 8 punten voor een ieder gelden. Het voordeel daarvan is dat we elkaar aan kunnen spreken op deze normen. Deze gedragscode of regels zijn niet landelijk in te voeren door een grote hoeveelheid landeigenaren. Voor het ontstaan van de Gedragscode MTB zijn er andere pogingen gedaan om regels op te stellen.

De Campagne Buitencode.

In 2016 hebben verschillende sportbonden (NTFU, KNHS en Atletiekunie) en natuurorganisaties (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen) de handen ineengeslagen. Deze samenwerking levert een ‘Buitencode’ op waarin we een aantal gedragsregels met elkaar afspreken: ‘Ruimte voor elkaar, sportief gebaar’.

 • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart
 • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
 • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
 • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
 • Blijf op de paden en geef natuur de ruimte
Ruimte voor elkaar sportief gebaar

Onze ervaring.

Wij fietsen met drie dochtertjes ook door bos en heide en maken onderweg wel eens iets mee. Tijdens een pitstop bij Theehuis Het Bluk (Zuiderheide), kruispunt van verschillende fietsknooppunten, valt ons op hoeveel verschillende groepen gebruikers er eigenlijk zijn. We zien groepjes hardlopers bezig met een intervaltraining, wandelaars en honden uitlaters. We zien naast andere fietsende gezinnen ook het dagelijkse woon-werk-verkeer op de (elektrische/highspeed) fiets langs flitsen. Verderop rijdt een scootmobiel, iemand beoefent yoga en een ander loopt met een stok en is slecht ter been. Al deze mensen gebruiken dit schelpenpad van krap een meter breed.
Ook wij schrikken ons wel eens een rotje als wij met een vaart ingehaald worden. Ook komen we wel eens een stug naast elkaar doorfietsend ouder echtpaar tegen. We nemen gas terug bij het naderen van een hond, paard of rund. Sommige mede-pad-gebruikers bezorgen wij hinder door ons lage tempo. Doordat we niet vlot genoeg aan de kant gaan of door onvoorzichtig gedrag (vaak gekoppeld aan leeftijd).

De boodschap.

Rekening houden met elkaar, Leven en laten leven. Wij gunnen iedereen zijn wandel-, fiets-, herstel- en sportmoment in het natuurgebied. We genieten van elkaar en zijn dankbaar voor zo’n mooie woon-en leefomgeving. Laten we die net als Staatsbosbeheer, het Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten koesteren door ons allemaal te gedragen.

Lees ook.

Heb jij wel eens een bord met gedragsregels gezien?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

8 Comments

 1. mckleuver 17 mei 2019 at 19:10 - Reply

  Wat een leuk artikel. De verschillende routes voor allerlei vervoer zijn heel handig. En inderdaad, niet het pad verlaten :)

 2. Deborah 18 mei 2019 at 09:55 - Reply

  Ja hier in de polder staan ook van die borden. Zeker omdat hier ook heel veel gerecreëerd wordt door verschillende sportieve groepen. Er zitten soms echt aso’s tussen. Maar gelukkig houden een hoop sporters rekening met elkaar.

 3. Frederique 18 mei 2019 at 10:14 - Reply

  Weet je wat grappig is, die regels zijn niet meer dan normaal. Er staat niets geks of raars tussen. Het zijn normale beleefheidsregels en kwestie van je gezond verstand gebruiken. Jammer dat er dus regels voor opgesteld moeten worden en dat het niet vanzelf gaat.

 4. Nicole Orriëns 18 mei 2019 at 10:53 - Reply

  Nee, dat geloof ik niet. Maar ik ben als hardloper wel altijd op mijn hoede voor van die hordes met wielrenners. Die vind ik echt gevaarlijk. Mensen op elektrische fietsen trouwens ook.

 5. Mariëlle | Me-licious 19 mei 2019 at 11:34 - Reply

  Vind het wel goed dat er regels zijn opgesteld hiervoor. Dan is het voor iedereen duidelijk hoe en wat toch…

 6. Life by - Mandy Eggens 19 mei 2019 at 15:55 - Reply

  Interessant artikel! Ik wist het niet, of nja eerlijk gezegd heb ik er ook nog nooit echt op gelet, ga er eens op letten!

 7. Jessica - Foodie Feest 21 mei 2019 at 13:42 - Reply

  Fijn dat deze regeltjes zijn opgesteld! :) Dat maakt het voor iedereen prettiger lijkt me.

 8. Dhini van Heeren 23 mei 2019 at 22:14 - Reply

  Wat fijn dat er regeltjes.

  https://dhini.nl

Leave A Comment