Onze woonplaats wordt omgeven door plassen. Daar wordt door vele recreanten dankbaar gebruik van gemaakt. Tijdens de eerste tropische dag van het jaar valt ons wel iets op. Naast een groot aantal boten op het kanaal, neemt het suppen ook hand over hand toe. Mag dat eigenlijk wel? En waar vind je de mooiste sup routes? Ik zoek het uit.

Wat is suppen?

Suppen is ook bekend als peddelsurfen, Stand-Up Paddleboarding. Je staat als het ware rechtop op een plank met een lange peddel in je handen. De sup lijkt op een surfplank maar mist het gat voor de mast van het surfzeil. Het SUP-board is ook stabieler dan een surfplank, dat weer een stuk wendbaarder moet zijn om de golven te kunnen pakken.

Soorten SUP-boards en benodigdheden.

Er zijn bij de verschillende wateren en plassen aanbieders waar je een SUP-board kunt huren. Ook zijn er inmiddels door de sterk toenemende populariteit verschillende soorten SUP-boards verkrijgbaar. Je hebt de keuze tussen een hardboard of een opblaasbare SUP-board. Die laatste is, zoals je kunt begrijpen, iets gemakkelijker te vervoeren dan een harde sup. SUP-boards zijn tussen de drie en viereneenhalve meter lang. Als beginner heb je baat bij een bredere sup. Dat heeft wel invloed op je snelheid door de weerstand van het water. Verder spelen je lengte, gewicht en waar je wilt suppen mee bij de keuze van een SUP-board.
Daarnaast heb je een peddel en een enkelkoord (leash) nodig. Een waterdichte tas of hoes voor je spullen maakt dat je je telefoon en andere bescheiden waterdicht op kunt bergen tijdens het watersporten. Tenslotte zou voor  de opblaasbare variant zou een pomp wel handig zijn.

Regelgeving omtrent suppen.

Je mag niet zwemmen in grote rivieren, havens, kanalen, vaarroutes en nabij bruggen. Mag je eigenlijk overal wel suppen? In principe mag je in bijna alle plaatsen op het water suppen in Nederland. Dit mag dus zowel op grachten, de zee, rivieren en vijvers. Suppen mag niet op plekken waar dit uitdrukkelijk is verboden op een waarschuwingsbord. Of waar je geen toestemming hebt van de eigenaar. Waterschappen gedogen suppers. Er worden wel een aantal basisregels gehanteerd: houdt i.v.m. gevaar minimaal 15 meter afstand van stuwen, gemalen en andere technische installaties, heb respect voor de natuur en ruim je eigen rommel op!

Vaarregels van een SUP-board.

Qua vaarregels wordt een sup gelijkgesteld met een door spierkracht voortgedreven boot. De hoofdregels zijn: beroepsvaart gaat voor pleziervaart, grote boot gaat voor kleine boot, motor wijkt voor spier, spier wijkt voor zeil, stroomafwaarts gaat voor stroomopwaarts en stuurboord heeft voorrang. Passeren of inhalen mag alleen als daar genoeg ruimte voor is. Je wijkt niet van koers tijdens het passeren, doet dit vlot en alleen als er geen gevaar voor anderen ontstaat. In het donker ben je verplicht om een rondom schijnend wit licht te dragen.
Tip: lees alles over de regels en stoplichten bij bruggen en sluizen bij het kenniscentrum Varen doe je Samen.

Hoe vind je de mooiste sup routes?

Nabij verhuurpunten van SUP-board zijn, zoals je zult verwachten, sup routes te vinden. Ook worden in de verschillende plassengebieden sup routes geopend en opstappunten aangelegd. Je zou, als je het wiel niet opnieuw uit wil vinden, ook aan kunnen sluiten bij bestaande kanoroutes. Deze hebben door de jaren heen veelal hun bestaansrecht wel verworven. Natuurmonumenten werkt samen met supscholen uit Kortenhoef en Loosdrecht. Ze hebben er beiden baat bij dat de watersporters kunnen recreëren en genieten van het plassengebied. En ze verzorgen het onderhoud van de kano/ sup routes.
Naar aanleiding van de gestegen populariteit van suppen, zijn er facebookgroepen gevormd waar sup routes door liefhebbers worden gedeeld. Voordeel is dat je heel laagdrempelig kunt vragen of er ook een parkeerplaats of een leuke lunchroom in de buurt te vinden is. Ook zijn er verschillende SUP boeken en SUP gidsen verkrijgbaar waar de mooiste sup routes in Nederland zijn opgetekend.

Afsluitende tips.

Maak aan je omgeving kenbaar dat je gaat suppen. Je kunt je voorstellen dat alle alarmbellen afgaan als er ergens in de berm na zonsondergang een hoopje kleding wordt gevonden. Zet je telefoon op traceerbaar en gebruik je leash. Ga bij voorkeur ook niet alleen suppen en kijk regelmatig achterom. Voor je eigen veiligheid draag je een zwem- of reddingsvest en bij koud weer een wetsuit. En vergeet ondertussen niet te genieten!

Lees ook:

Heb jij wel eens op een SUP-board gestaan?

Afbeelding van ivabalk via Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment