Meer en meer sportieve mensen zoeken het open water op. Lekker zwemmen in de buitenlucht en zonder chloor. Reden voor de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) om een aantal richtlijnen op te stellen. 

Aanbevelingen bij buiten zwemmen in open water.

 1. Controleer de kwaliteit van het zwemwater, bijvoorbeeld via Zwemwater.nl;
 2. Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts;
 3. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei;
 4. Beoordeel de situatie ter plekke. Is er stroming? Wat zijn de weersverwachtingen? Hoe herken ik mijn beginpunt? Waar zwem ik heen? Wat zijn andere risico’s?;
 5. Maak vooraf altijd afspraken over de veiligheid;  
 6. Bouw het rustig op, begin altijd met een korte training, elke nieuwe situatie heeft een gewenningsfase; 
 7. Begin met zwemmen in de ondiepe gedeeltes of dichter bij de kant. Als de temperatuur toeneemt, kun je verder het water op;
 8. Zorg er voor dat je na afloop een thermodeken en warme drank tot je beschikking hebt, voor het geval je het echt te koud hebt.

Wist je dat: zwemmen in rivieren of kanalen verboden is!

Mijn ervaring met buiten zwemmen.

Ik ben opgetogen aan de Ankeveense Plassen, ik ben een plassen plonzer. We wonen aan het water en mochten na schooltijd zwemmen bij de buren. Die hadden een veranda waar we vanaf konden springen.
Ook heb ik 20 jaar lang waterpolo beoefend. Onze trainingen vonden vanaf mei in de diverse buitenbaden plaats. En de toernooien vanaf de maand juni vonden ook in buiten water, zelfs in plassen plaats. Ik heb wel eens de eerste wedstrijd van de dag in 15 graden water gespeeld en dat was geen pretje. De volwassenen dronken na afloop Beerenburg op de kant en ik rende zo snel als ik kon de tent en mijn slaapzak in!

“Wacht nog even een maandje”, zei Marcel Wouda. Ik tip de opblaasbare roeiboot als droog alternatief voor een sportieve bezigheid op open water.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Zwem jij wel eens in open water?

Bron afbeelding: PixabayHomepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

10 Comments

 1. racheltjuh 21 april 2020 at 08:54 - Reply

  ik mag niet zwemmen en al zou ik mogen zwemmen ga ik niet in buitenwater zwemmen, ik vind dat niet zo fris ;), je zal mij ook nooit in de zee vinden!

 2. Nicole Orriëns 21 april 2020 at 10:50 - Reply

  Nee, en ik zou dat denk ik ook niet zo gauw doen. Het lijkt me niet zo hygiënisch eigenlijk.

  • Paulien 1 november 2020 at 22:38 - Reply

   Ik zou niet zo snel.gaan zwemmen

 3. Simone (@simscupoftea) 21 april 2020 at 14:41 - Reply

  Ik zou het niet snel doen. Maar voor sporters zeker wel een goede oplossing. Wel goed kijken of het veilig is,

 4. mamasliefste 21 april 2020 at 20:57 - Reply

  Ik ben niet zo’n buiten zwemmer. Stiekem vind ik dat veel te koud. Ik heb dan ook een verwarmde jacuzzi in de tuin staan

 5. Frederique 24 april 2020 at 07:34 - Reply

  Oei ik vind het veel te koud. Ik zwem eigenlijk ook niet echt in Nederland, geef mij maar de lekkere Middellandse zee in Italië of Spanje. Ja…Ik weet het, dat wordt nog even wachten. Los daarvan wel heel goed dat ze die richtlijnen hebben opgesteld want je hoort in het nieuws nog te vaak van ongelukken in het water, met slechte afloop.

 6. Jasmina 24 april 2020 at 08:50 - Reply

  Ik zwem eigenlijk nooit in open water,maar dit zijn wel erg handige tips

 7. Juliette 27 april 2020 at 15:25 - Reply

  Ik ben niet echt een buiten zwemmer want ik heb hekel aan koud water haha.

 8. lodi 30 april 2020 at 09:49 - Reply

  Ik ben nooit zo fan van buiten zwemmen, wat suf is, want we wonen aan de plassen en met d ejjnegns ga ik dus heel vaak hier heen. Zij vinden het heerlijk, maar ik ben sowieso niet echt een zwemmer.

 9. Nicole Orriëns 30 april 2020 at 14:00 - Reply

  Ik zou dit niet zo gauw doen. Ik zou het eng vinden, en bovendien bang zijn i.v.m. hygiëne.

Leave A Comment