Het barbecue seizoen is weer in volle gang. De meeste mensen hebben hun zaken wel voor elkaar. De Kamado Express staat ten alle tijde klaar onder zijn buitenhoes. De houtskool staat met zakken vol klaar in de kelderkast. Toch kan het zijn dat je wat accessoires mist, die je als een ware grill master zouden kunnen waarmerken. Wat zijn nu dé spullen die je kunnen onderscheiden van de eenvoudige hobby kok?

De BBQ borstel.

De eerste keer dat ik een bbq borstel gebruikte toen ging er een wereld voor mij open. Ik heb nog nooit zo snel het grillrooster van de barbecue schoon gekregen. Bijna blinkend als nieuw. Dit was altijd een klusje dat ik lang voor mij uit kon schuiven. Eigenlijk tot vlak voor de volgende barbecue. Dan moest deze wel gepland zijn, anders werden we overvallen door een vies aangekoekt rooster.
Door de roestvrijstalen haren van de borstel veeg je het rooster eenvoudig schoon van aangebakken vleesresten. Voor het zwaardere werk zit er aan de andere zijde een schraper, een soort steekmes. Door de lange steel van de borstel hoef je niet eens te wachten tot het rooster afgekoeld is. Direct na het uitserveren van het laatste meesterstuk van de barbecue borstel je deze schoon.

Verschillende soorten BBQ roosters.

Even afhankelijk van het merk barbecue dat je in bezit hebt, zijn er verschillende soorten roosters verkrijgbaar. Het gebruikte materiaal van het rooster opent andere manieren van bereiding op je buitenkeuken. Zo is een (half) rooster van gietijzer bestand tegen hogere temperaturen dan een normaal rooster. Dit maakt het uitermate geschikt voor het dichtschroeien van vlees en het grillen.
Een lasergesneden (half) rooster is uitermate glad en geschikt voor de bereiding van teer voedsel. Denk hierbij aan vis dat sneller uit elkaar valt dan vlees en het garen van gesneden groenten. Het materiaal bakt ook niet aan.
Over het algemeen kan je met deze roosters ook verschillende verhogingen aanbrengen op je barbecue. Op deze manier kan je twee of meer verschillende bereidingen tegelijkertijd uitvoeren. De roosters zijn te combineren met verschillende platen en stenen.

Halve of hele bakplaten.

De bakplaat is te zien als een bijna compleet gesloten rooster. Het vrijgekomen sap of vet kan niet weg druipen. Het vlees wordt eerst rondom geschroeid. Net als bij het rooster kan de gietijzeren variant een hogere temperatuur dan die van roestvrijstaal bereiken.

Extra bakstenen.

De terminologie deflektorsteen of speksteen zal in tegenstelling tot pizzasteen niet veel mensen bekend in de oren klinken. Op de pizzasteen kan je zoals verwacht een pizza bereiden. Een deflektorsteen zorgt voor een gelijkmatige garing van je vlees, vis of groente. Op een plaat van speksteen wordt het vlees gegaard in zijn eigen sappen. De plaat weert het vrijgekomen vuil en vocht gemakkelijk. Direct vuur bereikt het vlees niet, dit bevordert een meer gelijkmatige garing van het vlees.
Ook deze stenen zijn in (half)ronde varianten verkrijgbaar.

Het gezelschap maakt de kok!

Je kunt je barbecue inrichten naar je eigen smaak of afstemmen op de genodigden natuurlijk. Je bent als grillmaster net zo goed als je publiek. Je past je aan aan de gemeenschappelijke smaak van je gezelschap maar met deze onderdelen bied je net dat beetje extra. Zo word je barbecue vast een groot succes en vergeet niet om zelf te genieten.

Lees ook.

Sociale media.

Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?

Sta jij graag achter de barbecue?

Bron afbeelding: Afbeelding van Rob Owen-Wahl via Pixabay

 

 

 

6 Comments

 1. Linda schrijft 't op 27 september 2022 at 07:43 - Reply

  Wij hebben nog een ouderwetse stenen barbecue een hele grote, deze zou ik nu niet meer nemen. Mijn man is de chef

 2. EvenDelen.be 27 september 2022 at 08:59 - Reply

  Wat een interessant artikel. Zo te zien komen wij toch heel wat onderdelen te kort.
  Je artikel gaf me dan ook inspiratie om een aantal cadeautjes te kopen voor mijn man die graag eens de barbecue aansteekt!

 3. Eva 28 september 2022 at 06:37 - Reply

  Wat een handige adviezen. Zelf heb ik mijn barbecue net voor de verhuizing weg gedaan en nog geen nieuwe gekocht.

 4. Nicole Orriëns 28 september 2022 at 08:54 - Reply

  Nee, helemaal niet, maar dat komt omdat ik ook niet zo van koken houdt. Barbecue vind ik dan toch koken met hindernissen. Niettemin weet ik dat veel mensen er erg van kunnen genieten. Je geeft fijne tips!

 5. Tessa 28 september 2022 at 10:50 - Reply

  Nooit geweten welke onmisbare onderdelen je nodig hebt voor een BBQ. Zelf heb ik geen BBQ

 6. Patricia Heres 28 september 2022 at 21:36 - Reply

  Helemaal niet. Ik vind barbecuen prima, zolang iemand anders maar voor het vlees zorgt haha. Bij mij thuis heb ik überhaupt geen ruimte voor een barbecue dus dat scheelt alweer.

Leave A Comment