Zo aan het begin van dit tuinseizoen is er meer en meer aandacht voor het bodemleven. De film Onder het Maaiveld krijgt nu bijvoorbeeld ook een junior versie. In navolging van de Nuttige Beestjes boven de grond campagne zetten Tuinbranche Nederland en Velt nu de Nuttige Bodemdieren op een voetstuk.

Nuttige Bodemdieren.

Over deze tien nuttige bodemdieren worden kinderen en andere geïnteresseerden voorlicht. Samen zorgen de bodemdieren voor een natuurlijker evenwicht in je tuin. Ieder op een eigen wijze. Mollen zorgen voor een betere beluchting door de gangen die ze graven. En slakken versnipperen achtergebleven plantenresten, zodat deze beter te composteren zijn en als voedsel voor andere planten en dieren kunnen dienen. Dit om er maar even twee bodemdieren uit te lichten.

Speurtocht bodemdieren.

Om deze leerzame campagne handen en voeten te geven is in het deelnemende tuincentrum een speurtocht uitgezet. Vind jij de tien bodemdieren op de bodem/ grond van de betreffende locatie? Middels een QR-code wordt geleid naar een website waar meer informatie over het specifieke bodemdier te lezen is.

Campagne Nuttige Bodemdieren Tuinbranche NL.

Het Groene Klimaatplein.

Op de Groene Klimaatpleinen worden consumenten op een praktische wijze voorgelicht. Eenvoudig te nemen maatregelen worden aangereikt om met zijn allen beter bestand te zijn tegen klimaatveranderingen als hitte en wateroverlast. Denk hierbij aan het plaatsen van een regenton of het gebruik van grind i.p.v. tegels.
De campagne Nuttige Bodemdieren is in de lente en zomer van 2023 breed te zien in vestigingen van Intratuin, GRS, GroenRijk, Ranzijn, Praxis tuincentra, BTC en een groot aantal zelfstandige tuincentra met een Groen Klimaatplein.

Onze ervaring met het Groene Klimaatplein en de Nuttige Bodemdieren zoekplaat.

In de nieuwsbrief van Velt heb ik gelezen over de Nuttige bodemdieren campagne. Op Goede Vrijdag staat er een bezoek aan Vechtweelde op de agenda. Daar aangekomen zien we bij binnenkomst de zoekplaat liggen. Onze dochter (groep 7) gaat gelijk fanatiek op zoek. In de tussentijd nemen wij een kijkje bij de koude kiemers, groenten om direct buiten te poten. Ze vindt na lang zoeken 9 van de 10 bodemdieren. Wat we een beetje missen is wat informatie ter plaatse. De uitgelezen kans om samen met je kind wat trefwoorden over het nut van het dier te weten te komen. De QR code hebben we daags later thuis gevolgd, omdat ik daar aan dacht. De informatie is helder en spreekt tot de verbeelding van het kind en mijzelf.
Het Groene Klimaatplein krijgt flink wat ruimte bij Vechtweelde met voorbeeldtuintjes voor je gevel, voor bijen of vlinders, de tuin bewateren zonder drinkwater, Groen op je dak en omgaan met een droge of juist vochtige bodem. Medewerkers zijn voor meer informatie goed aanspreekbaar en nemen de tijd.

Nuttige Bodemdieren bij het Groene Klimaatplein in Tuincentrum Vechtweelde.

Nuttige Bodemdieren bij het Groene Klimaatplein in Tuincentrum Vechtweelde.

Tuinbranche Nederland.

Tuinbranche Nederland is een overkoepelende vereniging voor de gehele tuinketen. Van leverancier, kweker tot retailer en samen met andere partners wordt gewerkt aan een groenere én duurzamere toekomst.
Eén van de middelen die ingezet wordt is het inrichten van Groene Klimaatpleinen in tuincentra en bouwmarkten waar veel consumenten bereikt kunnen worden.

Lees ook.

Heb jij al eens een Groen Klimaatplein gezien?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment