Het lijkt wel de titel van een kinderboek. Al hebben we net bas en brit- ‘een mol in de klas’ met de jongste hebben uitgelezen. Eén mol zult u denken? Dat kan kloppen want mollen leven solitair in een gebied van 400 m2. Al gaan de mannetjes in het voorjaar wel op zoek naar een vrouwtje. En dat is precies wat wij nu zien aan onze grasmat….

Weetjes over de mol.

Mollen leven het grootste gedeelte van hun leven ondergronds. De kans dat je een levende mol ziet is dan ook erg klein. Mollen zijn ongeveer 11 tot 16 centimeter groot. Ze hebben grote voorpoten, waarmee ze onder de grond gangen graven. Dit kunnen ze zowel vooruit als achteruit. Wist je dat mollen per uur een gang van 15 meter kunnen graven? De molshopen vormen de uitgang van een gang. De grond wordt met de achterpoten naar achteren gewerkt. Mollen eten alle dieren die ze in hun gangen tegenkomen op. Het liefste regenwormen. Het is een misverstand dat ze de wortels van planten opeten. Dat doen woelratten dan weer wel.
Zoals gezegd gaat het mannetje ondergronds tussen februari- april op zoek naar een vrouwtje. Eventuele jongen worden in mei of juni geboren. Na zo’n twee maanden verlaten de jongen het nest om op zoek te gaan naar een eigen territorium.

Bestrijden van mollen.

Waarom je een mol zou willen bestrijden is een persoonlijke keuze. Het is geen beschermd dier meer. Ze graven gangen onder je gazon en ook door de moestuin. Ze laten zich niet door een hek weerhouden. De bestrijding van mollen kan op meerdere manieren.

Terrein afbakenen.

Je kunt, zeker als je een kleine tuin hebt, een mollennet verticaal ingraven. Daarmee maak je een geul van zo’n 40 centimeter diep. Mollendoek is horizontaal onder je gazon te plaatsen. Dit hindert naast bomen, struiken en boomwortels de graafwerkzaamheden van mollen.

Mollen vangen/ doden.

Er zijn mollenklemmen en rookpatronen op basis van zwavel verkrijgbaar. Voor deze laatste opties moeten alle gangen afgesloten zijn. Professionele bestrijdingsbedrijven mogen de mol met gif bestrijden. 

Planten tegen mollen (geur).

Mollen hebben een sterke reukzin. Sterk ruikende planten als stinkend Nieskruid (Helleborus), Kruisbladwolfsmelk, Tuingloxinia, wilde knoflook en Narcis hebben als voordeel dat ze de mollen mogelijk op een natuurlijke manier afweren en tegelijkertijd de tuin sieren. Bij een kweker zagen we deze plant tegen mollen en muizen. En warempel het werkt, de mol trekt zich terug. Nu zijn we benieuwd of de plant ook mooi zal bloeien, want het oog wil ook wat.

Plant tegen mollen en muizen.

Meer nare geuren.

Naast bovengenoemde planten, houdt een mol ook niet van andere nare geuren. Je kunt in zijn gang snippers knoflook of ajuin, mottenballen, carbid, een in terpentine of ammonia vochtig gemaakte of met Eucalyptus-olie besprenkelde doek stoppen. 

Mollen verjagen met geluid.

Ook kan je proberen om een mol op basis van geluid of trillingen te verjagen. Vroeger hebben we wel bierflesjes ingegraven, de wind floot dan over de flesjes heen. Wij hebben uiteindelijk een mollenverjager in het gazon gezet. Deze heeft een groot bereik en op basis van laag frequente trillingen wordt de mol naar een ander gebied verjaagt. Net als onze kattenverjager leek de mol aan de trilling te wennen. Op een gegeven moment troffen we de mollenverjager aan op het grasveld met een mooie mollengang er naar toe gegraven. Vanaf dat moment accepteren we onze goede buur maar, want een mol heeft ook voordelen.

De voordelen van een mol in de tuin.

Een mol maakt net als de regenwormen de grond lekker luchtig. Regenwater kan goed bij de wortels van de planten komen. De natuurlijke drainage werkt optimaal.
Ben je op zoek naar grond om een pot te vullen? Zoek niet verder en vul je pot met de tuinaarde van de molshoop. Dat is lekker losgewoeld en ook geschikt als grond voor een zaaibed. De molshoop hoef je niet in te trappen, wanneer je met een hark de losgewoelde aarde verspreid dan zal het gras gewoon verder groeien en er geen kale plek ontstaan.
De mol eet allerlei dieren die hij tegenkomt tijdens het graven, ook keverlarven. We hebben net afgelopen jaar de achtertuin af moeten graven om de Engerlingen te bestrijden. Deze larven doen zich net als andere insecten wel tegoed aan de wortels van (sier)planten.
En eigenlijk is een mol in de tuin een compliment. De mol vindt jouw tuin de moeite waard om te verdedigen tot de dood.

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel Last van muggen? Sla ze plat en maak een foto!

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij een mol in je tuin?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment