Een minibos aanleggen wordt door steeds meer partijen mede mogelijk gemaakt. Het idee is dat bijna iedereen wel een klein beetje plek in zijn tuin heeft om meer biodiversiteit aan te brengen. De bomen en struiken zijn broodnodig om de natuur een schuilplaats, voedsel, een nestelplek en ons allen van zuurstof te voorzien.

Plant je eigen minibos.

Het nieuwste aanbod is van Intratuin afkomstig en betreft een samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, IVN natuureducatie en Tuinbranche Nederland. Een pakket van 9 inheemse bomen en struiken kunnen vanaf heden door particulieren besteld worden. Het minibos zou een oppervlakte van 3m² bestrijken en wordt eind maart uitgeleverd via de geselecteerde Intratuin vestiging. Voor ieder aangeschaft minibos worden er in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië drie bomen geplant. Zo kleeft er ook nog een mooi ideëel doel aan dit initiatief. Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar!
Noot: naar nu blijkt nemen niet alle Intratuin vestigingen deel aan de webshop-mogelijkheden.

Zelf een minibos aanleggen.

De inhoud.

Het minibos pakket bestaat uit 9 inheemse bomen en heesters. Het betreft de Haagbeuk, Egelantier, Boswilg, Rode Kornoelje, Meidoorn, Hazelaar, Sporkehout, Ruwe Berk en de Lijsterbes. Deze selectie bomen en struiken komen van nature al in Nederland voor en dat maakt dat ze goed gedijen in ons klimaat. Ze hebben niet per se een zonnig plekje nodig, ze groeien ook goed in de schaduw.

Het aanplanten van het minibos.

Net als alle bomen houden ze van losgewoelde, voedzame grond. Hier is de berg van de molshoop goed voor te gebruiken. Maak een gat van ongeveer twee scheplengtes diep. Tuinier je op zandgrond voeg dan wat tuincompost toe aan de grond.
De bomen en struiken zet je op minimaal 30 centimeter uit elkaar. Plant je boom of heester net zo diep dat het wortelstelsel onder de grondlaag komt. Dan trap je de grond wat aan en geef je direct een aantal liter water. Rondom de stam strooi je wat gehakseld hout, bladeren of afgemaaid gras. Deze mulch beschermt de bodem tegen uitdroging en geeft langzaam voeding af aan de boom of struik. Als afsluiting geeft je het hele aangelegde minibos water, dit zorgt er ook nog eens voor dat de mulch niet wegwaait.

 

Aanplanten en verzorging van een nieuwe haag
Het aanplanten van onze beukenhaag

Ons minibos.

Ik besluit om ook een minibos pakket bij Intratuin te bestellen. We hebben er meer dan genoeg ruimte voor. De samengestelde, inheemse soorten spreken ons aan en we waren al verschillende soorten struiken aan het planten. Dit voor meer beschutting en mogelijk ook meer omgevingsgeluid te keren. De besjesstruiken zullen veel vogels trekken en daar kijken we nu al naar uit. Nog even geduldig wachten tot eind maart….

Lees ook.

Op Thuisleven kan je meer lezen over Pasen in de voortuin met onze krulhazelaar.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij een plekje voor een minibos?

 

Bron afbeelding: Intratuin
Bron uitgelichte afbeelding: Pixabay