Plan(t) woensdag 15 november 2023 maar op de kalender voor de Boomfeestdag 2023.

Boomfeestdag 2020.

De aftrap van de 64ste editie van de Boomfeestdag in gemeente Alphen aan den Rijn wordt verplaatst naar dit najaar. De organisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag, is tot dit besluit gekomen vanwege de grootte van het evenement.

Aan het evenement zouden 500 kinderen deelnemen. En 250 volwassen genodigden met als eregasten Prins Carlos, minister Carola Schouten en Commissaris van de Koning Jaap Smit. Het gevaar van besmetting is dusdanig groot dat de organisatie dit gezondheidsrisico niet wil en kan nemen. Besloten is het evenement niet af te gelasten maar de Boomfeestdag te verplaatsen naar het najaar. Met de gemeente zal een datum worden vastgesteld.

Landelijke viering.

Landelijk gezien beseft de organisatie beseft zich terdege dat de impact erg groot is. Ruim 270 gemeenten hebben zich aangemeld om op 18 maart de Boomfeestdag te vieren en met bijna 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen te planten. Stichting Nationale Boomfeestdag beseft dat gemeenten hierin hun eigen besluit zullen nemen. Voorgesteld wordt om de Gemeentelijke Viering Boomfeestdag te verplaatsen naar het najaar. 

Princes Irene.

Als dank voor haar jarenlange inzet voor bomen en kind-/natuureducatie, heeft prinses Irene, voor haar 80ste verjaardag, een naar haar vernoemd bos aangeboden gekregen. De prinses zal hier als eregast aanwezig zijn op woensdag 18 maart 2020. Ze zal samen met kinderen de eerste boom van het hart van “haar” IreneBos planten. Een populier, haar levensboom volgens de Keltische Boomhoroscoop. Deze boom is onderdeel van de 12 bomen van de Bomencirkel, die traditioneel geplant wordt op ieder nationaal evenement van de Boomfeestdag.

De bomencirkel.

Alphen aan den Rijn is gastgemeente voor de aftrap van de 64ste editie van de Boomfeestdag op woensdag 18 maart 2020. De Bomencirkel vormt het hart van het Prinses IreneBos, dat in totaliteit zo’n 23,5 hectare gaat beslaan. Ruim 500 aanwezige kinderen uit Alphen aan den Rijn planten hieromheen een Bijenbos, Voedselbos en Klimaatbos. Bomen en bossen zijn essentieel voor een gezond klimaat en een groene aarde. Het is belangrijk dat kinderen zich dit al vroeg realiseren. Daarom krijgen basisschoolkinderen, in aansluiting op haar wens, de mogelijkheid om in het Prinses IreneBos natuurlessen te volgen, zodat ze op een speelse manier de waarde en het belang van bomen in de natuur leren.

KinderKlimaattop.

Op Boomfeestdag-2020 worden in Alphen aan den Rijn niet alleen bomen geplant, maar gaan de Alphense kinderen ook in gesprek met bedrijfsleven en politici tijdens de KinderKlimaattop. Dit vormt tijdens deze dag het podium voor de kinderen om, aan de hand van de maatregelen uit het Klimaatakkoord, hun stem te laten horen aan volwassenen over hoe zij om zouden moeten gaan met het kwetsbare klimaat in relatie tot hun toekomst.

Ook wordt die dag tijdens de KinderKlimaattop bekend gemaakt of het Nationaal Boomplantrecord van het planten van 500.000 bomen op één dag is gehaald.

Boomfeestdag 2019.

Haarlemmermeer is op woensdag 13 maart 2019 trotse gastheer voor de 63ste Nationale viering Boomfeestdag. De gemeente heeft gekozen voor het thema “Ieder Kind een Boom” en dit wordt ook het landelijk thema voor Boomfeestdag 2019. Naast het planten van 350 bomen, beleeft Haarlemmermeer een primeur: deze dag wordt de KinderKlimaattafel gelanceerd als kinderantwoord op de 5 Klimaattafels en het Klimaatakkoord.

Bomen en klimaat.

Haarlemmermeer wil met het evenement aandacht vragen voor groene doelen zoals de landschaps- en groenontwikkeling en klimaatadaptatie en -educatie. Sinds de Klimaatakkoorden van Parijs (2015) en Rotterdam (2016) en het eind vorig jaar aangeboden Klimaatakkoord is Boomfeestdag actueler dan ooit, omdat het planten van bomen expliciet is opgenomen als klimaatmaatregel. Als locatie is gekozen voor PARK21, waar ruimte is voor veel nieuwe bomen.

KinderKlimaattafel.

De Nationale Boomfeestdag valt dit jaar in de week vóór de provinciale- en waterschapsverkiezingen. Klimaat staat bovenaan in de verkiezingsprogramma’s vanwege de 5 Klimaattafels en het Klimaatakkoord. Omdat kinderen hun stem nog niet hebben kunnen laten horen, lanceert Boomfeestdag in Haarlemmermeer de eerste editie van de KinderKlimaattafel. Een uniek debat tussen kinderen en volwassenen (lokale, provinciale en landelijke politici). Hoe denken kinderen over klimaatoplossingen? En wat zouden volgens hen politiek en bedrijfsleven moeten doen om een leefbare gezonde toekomst te garanderen. Aansluitend aan dit debat wordt het Kinderklimaat-akkoord aangeboden.

Elk jaar 80 voetbalvelden vol bomen.

De Boomfeestdag vindt sinds 1957 ieder jaar plaats in ruim 280 gemeenten met zo’n 100.000 kinderen die 200.000 bomen en struiken planten. Omgerekend jaarlijks zo’n 80 voetbalvelden. De officiële, nationale viering vindt ieder jaar in een andere gemeente en provincie in Nederland plaats. Haarlemmermeer doet al sinds jaar en dag mee aan de Boomfeestdag, waarbij basisschoolkinderen bomen planten in verschillende wijken, dorpen en parkgebieden. De gemeente was 17 jaar geleden al eens gastheer van de Nationale Viering Boomfeestdag. Destijds zijn bomen geplant op de Floriade. De organisatie achter dit evenement is Stichting Nationale Boomfeestdag. Zij organiseert de dag samen met gemeente Haarlemmermeer en Staatsbosbeheer (de moederorganisatie van de stichting). De gemeente werkt ook nauw samen met het NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij wel eens een boom geplant?

Logo Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

TuinTuin

9 Comments

 1. mamasliefste 14 maart 2020 at 17:25 - Reply

  Bedankt voor de tip. Wij hebben nog wel een plekje voor een boom in de tuin. Mss kunnen we die 18 maart planten

 2. Linda 14 maart 2020 at 18:19 - Reply

  Wat goed! Wij gaan 18 maart meedoen!

 3. Nicole Orriëns 15 maart 2020 at 09:39 - Reply

  Ik geloof dat ik ooit ook nog eens boom heb geplant voor school, toen ik nog een kind was. Een heel mooi initiatief.

  • Tuin-en Buitenleven 15 maart 2020 at 10:07 - Reply

   Nu je het zegt, ik ook

 4. Caroline 15 maart 2020 at 14:07 - Reply

  Dit zijn en blijven waardevolle initiatieven

 5. Marushi 16 maart 2020 at 20:45 - Reply

  Wat een super goed initiatief zeg! En gelukkig hebben ze de datum verplaatst en niet helemaal afgezegd!

 6. Dhini van Heeren 19 maart 2020 at 12:14 - Reply

  Superleuk initiatief. Op school van mijn zoon ook een boom geplaatst. Superleuk idee

 7. Frederique 21 maart 2020 at 08:57 - Reply

  Zeker een mooi initiatief. Zeker jammer dat het uitgesteld is maar dat geldt op dit moment natuurlijk voor heel veel evenementen en we moeten het positief inzien: het is allemaal niet geannuleerd maar slechts uitgesteld tot betere tijden.

 8. Jasmina 21 maart 2020 at 09:11 - Reply

  Ik weet nog dat ik op de basisschool had georganiseerd dat we buxusboompjes gingen verkopen op boomfeestdag,haha. Super leuk

Leave A Comment