Plan(t) woensdag 15 november 2023 maar op de kalender voor de Boomfeestdag 2023.

Boomfeestdag 2023 Opgroeien met bomen!

Op woensdag 15 november 2023 wordt, tijdens de Nationale Viering Boomfeestdag, in de gemeente Amstelveen het Boomfeestdag plantseizoen 2023-2024 geopend.

De gemeente Amstelveen, waar al vele jaren de Boomfeestdag wordt georganiseerd, heeft het thema ´Opgroeien met bomen´ geopperd. Het sluit naadloos aan wat de kinderen leren in de NME-lessen. Deze lessen worden gecombineerd met activiteiten op ‘de bomenschool’, een bijzondere boomkwekerij. Daar mogen de leerlingen bomen planten, verzorgen en snoeien en krijgen ze les van een heuse ‘bomenmeester’.

Het thema ‘opgroeien met bomen’ biedt talloze mogelijkheden om aan te haken met plantactiviteiten én het verzorgen van educatie over bomen. Zoals ‘Waarom is het belangrijk om op te groeien in een boomrijke omgeving?’, ‘Hoe groot zijn de bomen nu die vroeger tijdens een Boomfeestdag zijn geplant?’ en ‘Wat kun je zelf doen voor de bomen’?

Boomfeestdag 2019.

Haarlemmermeer is op woensdag 13 maart 2019 trotse gastheer voor de 63ste Nationale viering Boomfeestdag. De gemeente heeft gekozen voor het thema “Ieder Kind een Boom” en dit wordt ook het landelijk thema voor Boomfeestdag 2019. Naast het planten van 350 bomen, beleeft Haarlemmermeer een primeur: deze dag wordt de KinderKlimaattafel gelanceerd als kinderantwoord op de 5 Klimaattafels en het Klimaatakkoord.

Bomen en klimaat.

Haarlemmermeer wil met het evenement aandacht vragen voor groene doelen zoals de landschaps- en groenontwikkeling en klimaatadaptatie en -educatie. Sinds de Klimaatakkoorden van Parijs (2015) en Rotterdam (2016) en het eind vorig jaar aangeboden Klimaatakkoord is Boomfeestdag actueler dan ooit, omdat het planten van bomen expliciet is opgenomen als klimaatmaatregel. Als locatie is gekozen voor PARK21, waar ruimte is voor veel nieuwe bomen.

KinderKlimaattafel.

De Nationale Boomfeestdag valt dit jaar in de week vóór de provinciale- en waterschapsverkiezingen. Klimaat staat bovenaan in de verkiezingsprogramma’s vanwege de 5 Klimaattafels en het Klimaatakkoord. Omdat kinderen hun stem nog niet hebben kunnen laten horen, lanceert Boomfeestdag in Haarlemmermeer de eerste editie van de KinderKlimaattafel. Een uniek debat tussen kinderen en volwassenen (lokale, provinciale en landelijke politici). Hoe denken kinderen over klimaatoplossingen? En wat zouden volgens hen politiek en bedrijfsleven moeten doen om een leefbare gezonde toekomst te garanderen. Aansluitend aan dit debat wordt het Kinderklimaat-akkoord aangeboden.

Nationale Boomfeestdag.

Elk jaar 80 voetbalvelden vol bomen.

De Boomfeestdag vindt sinds 1957 ieder jaar plaats in ruim 280 gemeenten met zo’n 100.000 kinderen die 200.000 bomen en struiken planten. Omgerekend jaarlijks zo’n 80 voetbalvelden. De officiële, nationale viering vindt ieder jaar in een andere gemeente en provincie in Nederland plaats. Haarlemmermeer doet al sinds jaar en dag mee aan de Boomfeestdag, waarbij basisschoolkinderen bomen planten in verschillende wijken, dorpen en parkgebieden. De gemeente was 17 jaar geleden al eens gastheer van de Nationale Viering Boomfeestdag. Destijds zijn bomen geplant op de Floriade. De organisatie achter dit evenement is Stichting Nationale Boomfeestdag. Zij organiseert de dag samen met gemeente Haarlemmermeer en Staatsbosbeheer (de moederorganisatie van de stichting). De gemeente werkt ook nauw samen met het NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij wel eens een boom geplant?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

 1. mamasliefste 14 maart 2020 at 17:25 - Reply

  Bedankt voor de tip. Wij hebben nog wel een plekje voor een boom in de tuin. Mss kunnen we die 18 maart planten

 2. Linda 14 maart 2020 at 18:19 - Reply

  Wat goed! Wij gaan 18 maart meedoen!

 3. Nicole Orriëns 15 maart 2020 at 09:39 - Reply

  Ik geloof dat ik ooit ook nog eens boom heb geplant voor school, toen ik nog een kind was. Een heel mooi initiatief.

  • Tuin-en Buitenleven 15 maart 2020 at 10:07 - Reply

   Nu je het zegt, ik ook

 4. Caroline 15 maart 2020 at 14:07 - Reply

  Dit zijn en blijven waardevolle initiatieven

 5. Marushi 16 maart 2020 at 20:45 - Reply

  Wat een super goed initiatief zeg! En gelukkig hebben ze de datum verplaatst en niet helemaal afgezegd!

 6. Dhini van Heeren 19 maart 2020 at 12:14 - Reply

  Superleuk initiatief. Op school van mijn zoon ook een boom geplaatst. Superleuk idee

 7. Frederique 21 maart 2020 at 08:57 - Reply

  Zeker een mooi initiatief. Zeker jammer dat het uitgesteld is maar dat geldt op dit moment natuurlijk voor heel veel evenementen en we moeten het positief inzien: het is allemaal niet geannuleerd maar slechts uitgesteld tot betere tijden.

 8. Jasmina 21 maart 2020 at 09:11 - Reply

  Ik weet nog dat ik op de basisschool had georganiseerd dat we buxusboompjes gingen verkopen op boomfeestdag,haha. Super leuk

Leave A Comment