Na een eerder artikel over aanbevelingen voor zwemmen in open water dat meer gericht is op sportzwemmers, volgen nu de waarschuwingen voor gezinnen en kinderen over het zwemmen in rivieren, kribben en kanalen elkaar op. Rijkswaterstaat wijst op de uiteenlopende gevaren en het bestaande verbod.

Zwemmen in open water.

Opgroeiend in de Ankeveense Plassen ben ik gewend aan het zwemmen en varen in buiten water. Het zwemmen in rivieren en kanalen is een hele andere tak van sport. Je hebt er te maken met getijden en vaargeulen. De stroming is totaal anders dan in het plassengebied.
Helaas zijn de door ons omringende natuur- en buitenzwembaden in 2020 gesloten. Ze kunnen het aantal corona-regels niet handhaven. En wat doe je dan? Je zoekt verkoeling en denkt dat te vinden in rivieren en kanalen. Wist je dat het verboden is?

Verbod op zwemmen in rivieren en kanalen.

Wist je dat het niet toegestaan is om te zwemmen in grote rivieren en kanalen en te springen van bruggen? Ik heb daar nooit bij stilgestaan. Er staat zelfs een boete van 140 euro op het zwemmen in:

  • vaarweg van rivieren;
  • kanalen;
  • de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
  • de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn;
  • routes van veerponten;
  • in en rond havens;
  • snelvaargebieden;
  • op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied.

Waarom is het verboden?

Er zijn jaarlijks slachtoffers te betreuren van het zwemmen in rivieren en kanalen en het springen van bruggen. Dat geeft wel aan dat het gevaarlijk is door o.a. onderkoeling, stroming, draaikolken en diepteverschillen.
Een schipper kan het hoofd van een zwemmer nauwelijks waarnemen. Ook kan het schip niet één, twee, drie remmen of uitwijken. In het passeren ontstaat een onderstroom die de zwemmer naar de achterzijde van het schip zuigt. Je moet er toch niet aan denken dat je in de schroef beland? En juist bij een lage waterstand nemen de gevaren van de stroming en golfslag juist toe. Het klinkt eigenlijk heel logisch.
Net als het springen van (spoor)bruggen, de diepte is moeilijk in te schatten en je kunt niet zien wat er onder water ligt aan (fiets)wrakken e.d. Nog los van het spoor-, weg- en waterverkeer dat afgeleid wordt door de springers.
Ook zijn niet alle zwemmers van goede conditie, onderkoeling en kramp liggen op de loer in het buiten water. Het blijft opletten en dat is moeilijk wanneer je met je vriendjes aan het zwemmen bent.

Verbod zwemmen in rivieren, kanalen gevaarlijk.

Waar mag je dan wel buiten zwemmen?

Buiten zwemmen kan in verschillende gecontroleerde buitenzwemplekken. Een mooi en volledig overzicht van deze 770 locaties is te vinden op Zwemwater.nl. Op de site worden recente meldingen van blauwalg, zwemmersjeuk en andere waarschuwingen vermeld. Een applicatie zorgt er voor dat je ook onderweg op de hoogte kunt zijn van de laatste stand van zaken.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Zwem jij graag in buiten water?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

  1. Nicole Orriëns 27 juni 2020 at 12:23 - Reply

    Brr, ik zou dat toch al niet durven moet ik bekennen. Het lijkt me niet erg veilig.

  2. Frederique 29 juni 2020 at 05:53 - Reply

    Nee ik doe het niet, water kan verraderlijk zijn dus als ik het niet ken dan vermijd ik het. Wel goed dat ze er info over geven want je hoort nog inderdaad te vaak over ongelukken.

  3. Amy de Keijzer - Büttner 29 juni 2020 at 13:55 - Reply

    Wij liggen altijd aan de rivier (Waal of Rijn), maar zwemmen niet, hooguit pootje baden vanwege de sterke stroming. Het liefst zwemmen we in de zee. Maar je hoort het inderdaad regelmatig dat er wat mis gaat, in de zomer hier bijna dagelijks.

  4. simplynspecialcom 30 juni 2020 at 09:27 - Reply

    Ik ben er niet zo fan van, hihi. Niet in rivieren of kanalen in ieder geval. Een natuurplas vind ik nog iets anders, maar het liefst heb ik zwembad-water. Voelt toch iets fijner zonder beestjes en andere ‘enge’ dingen aan je voeten hihi.

  5. Renata Feyen 1 juli 2020 at 15:45 - Reply

    Ik wist wel dat je niet in kanalen en zo mag zwemmen, maar niet dat er zo een boete op stond :)

  6. Mieke | Miek's Mind 2 juli 2020 at 14:56 - Reply

    Ik ben er zelf al niet zo fan van, ik vind een zwembad veel fijner om in te zwemmen

  7. Lisanne 21 oktober 2020 at 05:57 - Reply

    Nee, ieder jaar verdrinkt er weer iemand bij de Ijssel. De vader van mijn dochter wilt het uit financiële overwegingen wel eens doen. Lekker pootje baden in de Ijssel. En dat is nou net het enige wat hij van mij niet mag doen. Onze recreatieplassen Bussloo en Bronsbergen daar heb ik geen probleem mee. En bij ons waren de buitenzwembaden wel open (3 stuks). En daar mochten 600 man in en op de drukste dag waren er 450 mensen. Dus we hadden genoeg mogelijkheden om af te koelen.

  8. Flor 22 oktober 2020 at 11:12 - Reply

    De site zwemwater.nl is een goed tip; wij zijn deze zomer op zoek geweest naar goede zwemplekken in Amsterdam. Dat was niet makkelijk, want als ze al waren goedgekeurd, dan waren ze stampvol (dus weken we uit naar Amsterdam Noord).

  9. Debbie 28 november 2022 at 07:54 - Reply

    Nooit bij stil gestaan dat dit niet zomaar mag, al helemaal niet dat er een boete op staat!

Leave A Comment