In plaats van het weggooien van oude materialen, kun je ze een nieuw leven geven door ze opnieuw te gebruiken in je tuin of op je terras. In dit blogartikel ontdek je de vele mogelijkheden van het upcyclen van een metalen, stalen of ijzeren badkuip. En hoe je deze kunt omtoveren tot een prachtig en functioneel element in je buitenruimte. Neem eens een kijkje op marktplaats. Je kunt ze tegenwoordig gratis ophalen door heel Nederland. Lees ook hoe wij de stalen badkuip een heel nieuw leven in hebben geblazen.

Uit vervlogen tijden: de drinkbak in de weide.

Menige grondbezitter met dieren, heeft zijn metalen bad naar het weiland gesleept om er zijn dieren van water te voorzien. De drinkbakken gingen lang mee, roesten door de emailleer niet en deden hun werk. Het regenwater zorgde voor een automatische refill. Of er werd een waterpomp op aangesloten.

De badkuip als moestuinbak.

Eén van de meest populaire manieren om een metalen badkuip te upcyclen is door deze om te toveren tot een moestuinbak of plantenbak. Vul de badkuip met aarde en plant je favoriete kruiden, groenten of bloemen. Door de diepe en ruime structuur van de badkuip biedt dit een perfecte omgeving voor het kweken van diverse planten, zelfs op een klein terras of balkon. En door het gebruik van de stop vloeit overtollig regenwater eenvoudig weg.

Vijver of waterfeature.

Een metalen badkuip kan ook dienen als basis voor een prachtige vijver of waterfeature in je tuin. Plaats de badkuip in de grond of op een verhoogd platform en vul deze met waterplanten, drijvende bloemen of zelfs kleine vissen. Voeg een fontein of waterval toe voor een rustgevend geluid en een vleugje sereniteit in je buitenruimte. Hang je hangmat op en je paradijs is compleet!

Zitplaats of lounge.

Gebruik een metalen badkuip als originele zitplaats of lounge in je tuin. Plaats kussens of zitkussens in de badkuip voor extra comfort en creëer zo een gezellige en ontspannen sfeer. Deze unieke zitplaats is perfect voor het lezen van een boek, het genieten van een kopje koffie of gewoon om te ontspannen in de buitenlucht. Op Pinterest vind je prachtige exemplaren.

Tuindecoratie.

Een lege metalen badkuip kan ook dienen als decoratief element in je tuin. Vul de badkuip met kleurrijke planten, bloemen of decoratieve stenen voor een opvallend accent. Voeg verlichting toe rondom de badkuip voor een sfeervolle uitstraling, vooral ’s avonds wanneer de tuin verlicht is.

Speelplek voor kinderen.

Geef een oude metalen badkuip een tweede leven als speelplek voor kinderen. Vul de badkuip met zand, steentjes of water en laat kinderen creatief spelen en ontdekken. Deze simpele maar effectieve speelplek biedt urenlang vermaak en stimuleert de verbeeldingskracht van kinderen. En de metalen kuip, als onderdeel van de natuurlijke speelplaats, kan wel een stootje hebben.

Onze zelf gemaakte houtgestookte hottub.

Al dromend over een hottub op ons land, ontstond het idee om er zelf één te maken. Je moet er maar op komen. Een kunststof badkuip zou smelten tijdens het verhitten van het water. Aldus gingen we op zoek naar een metalen badkuip. Marktplaats staat vol met gratis op te halen ijzeren badkuipen in de randprovincies van Nederland. Er stond er ook één te koop in de buurt. Een mooie badkuip op gelaste poten. Die blijft tenminste stevig staan. Van wat gewipte stoeptegels legden we een fundering zodat de kuip waterpas zou staan. De oude lekbak van de wasmachine fungeerde als aslade, want dat strooien we natuurlijk uit in de moestuin en bij de bessenstruiken. Denk er wel aan om de badplug of stop daarbuiten te laten legen om het water af te voeren. Rondom de badkuip zorgen opstaande tegels voor warmtebehoud en ze fungeren als windbreker.

Zelfgemaakte houtgestookte hottub.

Onze hottub ervaring.

We krijgen de tip om briketten in een lijn te leggen om het water te verwarmen. En mocht de kuip te heet worden om dan een handdoek op de bodem te leggen om direct contact met de huid te voorkomen. Wij hebben nog houtbriketten liggen en de kuip is snel gevuld. Niet met leidingwater hoor! Al na anderhalf uur voelde het water aangenaam genoeg om erin te stappen. Geduld is een schone zaak…. Het water blijft lekker warm en de kuip wordt niet te heet voordat de houtbriketten opgestookt zijn. We passen makkelijk met zijn tweetjes in de kuip. Wat een luxe, wat een uitzicht en wat een geestverruimende ervaring in je eigengemaakte hottub. Ik kan het iedereen met een beetje buitenruimte aanraden. En het windscherm geeft de wind begin april geen vrij spel.

Tip: We gebruiken geen zeepmiddel met fosfaat, zodat we het water, eenmaal afgekoeld, weer kunnen gebruiken om in de tuin en moestuin te gieten.

Upcyclen is naast duurzaam, ook creatief.

Het upcyclen van een metalen of ijzeren badkuip biedt eindeloze mogelijkheden om je buitenruimte te transformeren en te verrijken. Of je nu kiest voor een moestuin, een vijver, een zitplaats, tuindecoratie, drinkbak of een speelplek voor kinderen, een oude badkuip kan worden omgetoverd tot een functioneel en esthetisch aantrekkelijk element in je tuin. Laat je creativiteit de vrije loop en geef een nieuwe betekenis aan een oude metalen badkuip door deze te upcyclen!

Lees meer.

Doe jij wel eens aan upcyclen?

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment