In dit artikel gaan we in op de overeenkomsten en verschillen tussen de Froyak campingdouche van de Action en de Bo-Camp solar douche die ik gekocht heb via de ANWB winkel. Beide zijn solar douchezakken, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken wanneer je geen toegang tot stromend water of een elektrische aansluiting hebt. Je hoeft er niet per se onder te douchen, je kunt met het verwarmde water ook de afwas doen of een sopje maken. Hieronder bespreken we de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee solar douches.
Wat is solar eigenlijk?
Solar is een manier van verwarmen door middel van de zon. Solar douchezakken werken door er water in te laten stromen, af te sluiten en te verwarmen door de zwarte douchezak in de zon te leggen. Het verwarmde water kan dan gebruikt worden om onder te douchen. Solar douchezakken zijn een goede optie voor mensen die geen toegang tot (warm) stromend water of een elektrische aansluiting hebben. Of die liever gebruik maken van hernieuwbare energie zoals de warmte van de zon.
De ANWB Bo-Camp solar douche.
De ANWB Bo-Camp solar douche is een iets duurdere optie, maar is ook van een betere kwaliteit. De watertas is gemaakt van TPU, wat een duurzaam en lichtgewicht materiaal is. Deze douchezak heeft ook een inhoud van 20 liter en de waterslang is ook afneembaar. De solar douche is eenvoudig te vullen, af te sluiten en en te gebruiken. Je hebt er geen elektrische aansluiting of stromend water nodig, alleen om de douchezak te vullen natuurlijk.
De Action Froyak campingdouche.
De Froyak campingdouche heb ik gevonden bij de Action. Het is een budgetvriendelijke optie voor een solar douche. De douchezak is eenvoudig te vullen en in gebruik te nemen. De draagzak is gemaakt van polyethyleen, waardoor het lichtgewicht en duurzaam is. De watertas heeft een inhoud van 20 liter, wat ook inhoud dat deze gevuld krap 20 kilo weegt. De waterslang met douchekop is verwijderbaar, zodat je de tas ook kunt gebruiken om water mee te nemen naar je tent of caravan.
Verschillen en overeenkomsten.
De Action Froyak campingdouche is een budgetvriendelijke optie voor een solar douche, maar de ANWB Bo-Camp solar douche is van betere kwaliteit. Beide zijn eenvoudig op te vullen en te gebruiken. De watertassen hebben beide een inhoud van 20 liter en hebben een handvat om te tas te dragen. Allebei hebben ze een touw met kunststof haak om ergens aan te hangen.
In tegenstelling tot de Froyak is de achterzijde van de Bo-Camp solar douche transparant. De gehele Froyak zak is zwart. De waterslang van de Froyak is iets langer, dus die moest ik hoger in de boom hijsen. En het sproeikopje is iets breder, dit houdt in dat de waterstraal iets wijder over je heen sproeit. Dat vergroot het ultieme buiten douchegevoel.
Mijn ervaring met de solar douchezakken.
Ik heb zowel de Action Froyak als de ANWB Bo-Camp getest en ik moet zeggen dat ik beide solar douches goed vond werken. Er zit geen poespas op de zakken. De douchezakken hebben een inhoud van 20 liter en dat is in beide gevallen goed voor krap 10 minuten douchen! Meer dan genoeg tijd om mijn haren en lijf te wassen met de 3-in-1- Travel bar van HappySoaps.
De aangegeven oplaadtijd is minimaal 2 uur. Ik ben na twee-en-een-half uur gaan douchen, dat was aan de vlotte kant. Dat zal alles te maken hebben met het steenkoude water waar ik tegelijkertijd de zakken mee heb gevuld. Het water uit de Froyak voelde warmer, dat zou te maken kunnen hebben met het verschil in de achterkant van de zak.
De waterslang van de Froyak is langer, je kunt de slangen desgewenst eenvoudig inkorten. Beide waterslangen moeten recht blijven hangen om de douchekop zijn sproeiende werk te laten doen. Als er een knik in de slang komt dan ontstaat er direct een dun waterstraaltje. Ik vind de toepassing van de solar douches ruimer dan alleen douchen. Nu sta ik erom bekend dat ik het eerste verwarmde water uit de tuinslag al gebruik om mee af te wassen of iets schoon te maken. De betaalde prijzen liggen dicht bij elkaar in het seizoen.
Prijs en verkrijgbaarheid.
De Action Froyak campingdouche is verkrijgbaar bij de Action. Ik betaalde er vlak voor de zomer 6,99 euro voor.
De Bo-Camp is verkrijgbaar bij de ANWB. Vlak voor de zomer betaalde ik er 8,49 euro zonder ledenkorting voor.
De Froyak campingdouche en de Bo-Camp Solar douche zijn ook bij andere retailers verkrijgbaar. De prijzen veranderen door het seizoen heen.
Waarschuwingen!
Net als het water dat lang in de zon in de tuinslang heeft gelegen, kan het water in een solar douchezak ook best heet worden. Voel altijd eerst even voor je het water in gebruik neemt. Dan is er nog een waarschuwing voor legionella. Dat kan ontstaan in stilstaand water en is te voorkomen door de watertas voor gebruik door te spoelen met soda.
Lees ook.
- Groene aanslag op je terras verwijder je grondig met soda
- Review van de Porta Potti
- HappySoaps 3-in-1 Travel bar
Heb jij wel eens onder een solar douche gestaan?
Mooi idee voor primitieve campeerders!
Mooie herinneringen aan… warme zomers en dan na een dag spelen onder de sproeier in de de tuin. Heerlijk warm was dat water