Dat kan bijna geen toeval zijn. Op de dag dat wij beginnen aan het uitgraven van een vijver op ons landje, ontvang ik dit persbericht. Het aanleggen van een vijver blijkt een goed middel te zijn om de biodiversiteit te vergroten. En dat kan al in je eigen achtertuin!

Vijver maakt het grootste verschil als het om biodiversiteit gaat.

Terwijl onderzoekers de grote oceanen bestuderen als het gaat om het beschermen van biodiversiteit, blijken het de ogenschijnlijk eenvoudige tuinvijvertjes te zijn die een groot verschil maken. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat Nederlanders hun tuinen niet alleen flink vergroenen; steeds vaker kiest men ook voor een vijver. Het Nederlandse vijvermerk Ubbink® speelt hierop in met vijvers die eenvoudig te plaatsen zijn en ruimte geven om er een persoonlijk tintje aan te geven.

PONDERFUL-project.

Het door de EU gefinancierde PONDERFUL-project suggereert dat vijvers meer bijdragen aan biodiversiteit dan grote meren en oceanen, doordat ze meer planten en dieren ondersteunen. Recent onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toont aan dat steeds meer mensen kiezen voor een groenere tuin, belangrijke redenen hiervoor zijn een natuurlijke sfeer en het bijdragen aan biodiversiteit.

Vijvermerk Ubbink®.

Vijvermerk Ubbink®, dat dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, ziet de vraag naar terras- en ingraafvijvers weer toenemen. Uit een peiling onder tuinontwerpers blijkt dat Nederlandse tuinbezitters vaker kiezen voor een tuin die sfeervol is maar die ook plaats biedt voor insecten en dieren zoals bijen, vlinders en vogels.

Doe-het-zelf terrasvijvers.

Populaire Ubbink doe-het-zelf terrasvijvers, zoals de Quadro-combinatie, bieden een oplossing voor mensen met beperkte ruimte. Deze vijvers vereisen slechts een oppervlakte van 120×90 cm maar bieden genoeg ruimte voor planten en insecten. Deze combinatie bestaat uit een geïmpregneerde, FSC-gecertificeerde houten omranding die over een bijbehorende basis-terrasvijverbak geplaatst wordt. Waar het allemaal 50 jaar geleden mee begon is de ingraafvijver. Vroeger werden deze vaak vrolijk gedecoreerd met tuinkabouters, maar tegenwoordig kiest men vooral voor planten en decoratieve spuitfiguren om de vijver een persoonlijk tintje te geven.

Vijver als bijdrage aan biodiversiteit.

Ongeacht de vorm of afmeting van een vijver, voor wie wil bijdragen aan de biodiversiteit is het verstandig om te kiezen voor rijke, inheemse beplanting. Planten zoals waterlelies, gele lis, zwanenbloem en watermunt zijn dan goede keuzes. Deze inheemse soorten trekken insecten, vogels en andere dieren aan, waardoor er een mini-ecosysteem ontstaat dat de biodiversiteit in de achtertuin bevordert.

Lees meer.

Heb jij al een vijver in je achtertuin?

Bron afbeelding: Ubbink®

Leave A Comment