Als karpervisser ben je voortdurend op zoek naar het ultieme aas. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk karpers vangen en daarom is het belangrijk om het juiste voer te kiezen. Boilies en partikels zijn hierbij erg populair. In dit artikel lees je alles over deze vismeeltjes, zodat je weet welke je moet kiezen om met succes je karpers te vangen.

Boilies.

Een boilies is een bolletje of balletje van aas dat je aan je haak hangt. Het kan zijn dat het boilies is die je zelf hebt gemaakt, maar je kunt ook kant-en-klare voerboilies kopen. Boilies zijn er in allerlei soorten en maten met verschillende geurstoffen, kleuren en smaken. Je moet dus goed bedenken welke boilies je wilt gebruiken. De geur, kleur en smaak van het boilies bepalen namelijk hoe aantrekkelijk het is voor de karper.

Partikels.

Partikels zijn kleine stukjes voer die je aan het water toevoegt. Meestal zijn dit kleine stukjes brood, mais of zaden. Partikels zijn vaak iets minder aantrekkelijk voor de karper dan boilies, maar ze kunnen wel helpen om de boilies aantrekker te maken. Dit komt doordat de karper tijdens het zoeken naar voedsel de partikels opeet. Dan komen ze vanzelf aan bij boilies omdat ze al zijn aangetrokken door de geur en smaak van de partikels. Dit is dus een goede aanvulling op je aas, maar je kunt ze niet alleen gebruiken.

Voertips bij karpervissen.

Als je gaat karpervissen, is het belangrijk dat je niet alleen het juiste aas kiest, maar ook dat je weet hoe je het moet voeren. Er zijn verschillende tips en technieken die je kunt toepassen bij het voeren van je aas, zodat je zeker weet dat je de karpers aantrekt.
Eén van de voertips is om het voer regelmatig te veranderen. Karpervissers die succes willen hebben, wisselen vaak van aas. Dit komt doordat de karpers na verloop van tijd gewend raken aan het aas dat je gebruikt. Als je dan ineens gaat wisselen, zullen de karpers weer nieuwsgierig zijn naar het aas en erop afkomen.
Een andere tip is om het voer in kleine hoeveelheden te geven. Wanneer je het voer in kleine hoeveelheden voert, zullen de karpers het sneller vinden en opeten. Dit is beter dan wanneer je het voer in grote hoeveelheden voert, want dan is de kans groot dat het voer wegspoelt voordat de karpers het vinden.

Voertechnieken.

Naast deze tips, zijn er ook verschillende technieken die je kunt toepassen bij het voeren van je aas. Eén van deze technieken is het zogenaamde ‘PVA-ing’. PVA is een soort kunststof die oplost in water. Wanneer je PVA gebruikt, kun je het aas direct aan de karper voeren. Dit is handig wanneer je niet wilt dat het aas wegspoelt voordat de karper het pakt.
Een andere techniek is ‘Method feedering’. Bij deze techniek gebruik je een feeder om het aas in het water te krijgen. De feeder zorgt ervoor dat het aas in kleine hoeveelheden in het water komt, waardoor de karpers het sneller zullen vinden en opeten.

Conclusie.

Als je op zoek bent naar het ultieme aas, kan je bijna niet om boilies en partikels heen. Door de verschillende geuren, kleuren en smaken kun je precies het aas kiezen dat jij denkt dat aantrekkelijk is voor de karper. Probeer verschillende soorten uit, wissel wat en kijk welke er het beste werkt. Partikels kunnen een goede aanvulling zijn op je aas, maar gebruik ze niet enkel en alleen. Denk ook aan de voertips en -technieken die je kunt toepassen bij het vissen naar karper. Zo weet je zeker dat je de karpers aantrekt en vangt.

Lees ook.

Vis jij graag op karper?

Bron afbeelding: Afbeelding van Ralph via Pixabay

5 Comments

 1. Krystle 15 november 2022 at 06:46 - Reply

  Ik ben nog nooit wezen vissen. Mijn kinderen trouwens ook niet.
  Vissen is niks voor mij, maar kan me voorstellen dat het wel rustgevend is.
  En goed aas is natuurlijk wel belangrijk

 2. Nicole Orriëns 15 november 2022 at 09:56 - Reply

  Ik ben niet zo van het vissen, maar als ik het in films en series zie dan spreekt me altijd de rust die ervan uitgaat erg aan.

 3. Renata Feyen 15 november 2022 at 22:51 - Reply

  Mijn oom vroeger was ook sportvisser en maakte ook van die balletjes aas

 4. Mieke | Miek's Mind 23 januari 2023 at 18:59 - Reply

  Ik houd niet van vissen en heb ook geen vijver ofzo, dus dit is niet voor mij weggelegd

 5. Mieke | Miek's Mind 23 januari 2023 at 18:59 - Reply

  Ik houd niet van vissen en heb ook geen vijver ofzo, dus dit is niet voor mij weggelegd

Leave A Comment